Risotto z kurczakiem

Risotto z kurczakiem i marchewką

Składniki (3 porcje):

  • 350 g piersi z kurczaka;
  • 250 g ryżu do risotto;
  • 120 g cebuli;
  • 750 g wywaru z warzyw;
  • 150 g wina białego, półwytrawnego (alkohol paruje z wina podczas gotowania możesz więc bez obaw podać to danie dziecku);
  • 100 g. sera parmezan;
  • estragon, sól, pieprz czarny
  • oliwa z oliwek;
  • 300 g marchewki.

Do przygotowania:

  • głęboka patelnia
  • patelnia do podsmażenia kurczaka
  • nóż i deska
  • garnek do gotowania na parze (jeżeli nie masz takiego garnka to możesz też po prostu gotować w zwykłym garnku w wodzie)

Wykonanie:

Na patelni podgrzałam oliwę, wrzuciłam posiekaną cebulę i zeszkliłam ją. W tym czasie obrałam, pokroiłam marchewkę w półksiężyce i wrzuciłam do gotowania na parze. Dosypałam ryż i smażyłam przez chwilę na wolnym ogniu. Dolałam wino i gotowałam chwilę bez przykrycia, aż wino prawie wyparuje. Następnie dolałam trochę wywaru i często mieszając gotowałam ryż na małym ogniu około 30 minut co jakiś czas dolewając wywaru. Ważne jest, aby ryż gotować bez przykrycia, dzięki czemu będzie on stopniowo uwalniał skrobię tworząc z bulionem gęsty, kremowy sos.

W międzyczasie oczyściłam i osuszyłam kurczaka i pokroiłam go na kawałki. Na osobnej patelni podsmażyłam mięso, aż stało się kruche i doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Jagoda ma już dwa lata, więc solę i dla niej. Jeżeli dziecko jest młodsze, to można dodać sól na samym końcu, po odłożeniu porcji dla dziecka.

Gotowy ryż wymieszałam z mięsem, estragonem oraz startym parmezanem. Po odłożeniu porcji dla dziecka dosól i wymieszaj raz jeszcze.

Podawałam z ugotowaną marchewką

Smacznego <3

DominikaR Autor

Kocham gotować od zawsze. Czas spędzony w kuchni daje mi chwilę wytchnienia, relaksu i satysfakcji. Najlepszą zabawą jest dla mnie testowanie nowych rozwiązań oraz niebanalne zestawianie dobrze znanych smaków. Dodatkowym plusem jest radość moich bliskich, których częstuje efektami mojej pracy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.