Risotto z kurczakiem

Risotto z kurczakiem i marchewką

Składniki (3 porcje):

  • 350 g piersi z kurczaka;
  • 250 g ryżu do risotto;
  • 120 g cebuli;
  • 750 g wywaru z warzyw;
  • 150 g wina białego, półwytrawnego (alkohol paruje z wina podczas gotowania możesz więc bez obaw podać to danie dziecku);
  • 100 g. sera parmezan;
  • estragon, sól, pieprz czarny
  • oliwa z oliwek;
  • 300 g marchewki.

Wykonanie:

Na patelni podgrzałam oliwę, wrzuciłam posiekaną cebulę i zeszkliłam ją. W tym czasie obrałam, pokroiłam marchewkę w półksiężyce i wrzuciłam do gotowania na parze. Dosypałam ryż i smażyłam przez chwilę na wolnym ogniu. Dolałam wino i gotowałam chwilę bez przykrycia, aż wino prawie wyparuje. Następnie dolałam trochę wywaru i często mieszając gotowałam ryż na małym ogniu około 30 minut co jakiś czas dolewając wywaru. Ważne jest, aby ryż gotować bez przykrycia, dzięki czemu będzie on stopniowo uwalniał skrobię tworząc z bulionem gęsty, kremowy sos.

W międzyczasie oczyściłam i osuszyłam kurczaka i pokroiłam go na kawałki. Na osobnej patelni podsmażyłam mięso, aż stało się kruche i doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Jagoda ma już dwa lata, więc solę i dla niej. Jeżeli dziecko jest młodsze, to można dodać sól na samym końcu, po odłożeniu porcji dla dziecka.

Gotowy ryż wymieszałam z mięsem, estragonem oraz startym parmezanem. Po odłożeniu porcji dla dziecka dosól i wymieszaj raz jeszcze.

Podawałam z ugotowaną marchewką

Smacznego <3

DominikaR Autor

Kocham gotować od zawsze. Czas spędzony w kuchni daje mi chwilę wytchnienia, relaksu i satysfakcji. Najlepszą zabawą jest dla mnie testowanie nowych rozwiązań oraz niebanalne zestawianie dobrze znanych smaków. Dodatkowym plusem jest radość moich bliskich, których częstuje efektami mojej pracy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *