Rosół mocy

(według Pięciu Przemian)

Rosół mocy

Składniki:

  • 1/2 łyżeczki tymianku;
  • 1/2 łyżeczki kurkumy;
  • 1/2 kg dobrego mięsa (wołowina, cielęcina lub dziczyzna);
  • 1/2 kurczaka lub koguta lub perliczki;
  • 1/2 łyżeczki kminku;
  • 3 średnie marchewki;
  • 1 pietruszka;
  • 1 duża cebula;
  • 1 łodyga selera naciowego;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 1/2 łyżeczki imbiru;
  • szczypta pieprzu cayenne;
  • 1 liść laurowy;
  • 4 ziarenka ziela angielskiego;
  • sól;
  • 3 łyżki octu jabłkowego;

Wykonanie:

Zagotowałam 4 litry wody i do wrzątku dodałam w następującej kolejności: tymianek, kurkumę, wołowinę lub cielęcinę lub dziczyznę, a następnie kminek. Następnie gotowałam wszystko półtorej godziny. Po tym czasie dodałam po kolei: marchewki oraz pietruszkę. Po jednej minucie dodałam cebulę, seler naciowy, czosnek, imbir, pieprz cayenne, liść laurowy oraz ziele angielskie. Po następnej minucie sól do smaku. Znowu odczekałam minutę i dodałam ocet jabłkowy wraz z kurczakiem lub kogutem lub perliczką.

Gotowałam na małym ogniu jeszcze półtorej godziny. Podaję z makaronem lub w wersji bezglutenowej – z kaszą jaglaną 🙂

Smacznego <3

Dlaczego składniki dodawałam w określonej kolejności? Teoria Pięciu przemian występuje w chińskiej filozofii i opisuje wszystko co dzieje się we wszechświecie. Mówi ona o uniwersalnej zasadzie ruchu, przenikania się wszystkiego oraz o zmianach następujących cyklicznie. Te przemiany to: drzewo pali się dając ogień, z którego powstałe popioły przekształcają się w ziemię, gdzie rodzą się i wydobywane są metale, które wzbogacają wodę odżywiając drzewa. Te pięć przemian kontroluje się wzajemnie zapobiegając dominacji jednego z nich. Każdemu żywiołowi przypisany jest określony smak (kwaśny, gorzki, słodki, ostry, słony), kolor, pora roku, pora dnia, produkty spożywcze, organy wewnętrzne i stany psychiczne. Dotyczy to także zasad odżywiania. Chińczycy wierzą, że każdy pokarm ma określoną naturę, a w rezultacie działa ochładzająco, neutralnie lub rozgrzewająco. Co więcej, każdy pokarm reprezentuje jeden z tych pięciu żywiołów. W ten sposób, odpowiednio dobierając składniki, nauczyli się tworzyć pełne harmonii, zrównoważone posiłki. A harmonia jest czymś, co jest tutaj sprawą nadrzędną.

Gotując wg teorii Pięciu Przemian należy używać wszystkich 5 smaków w jednej potrawie. Co więcej muszą one następować po sobie w określonej kolejności, tak jak pory roku w przyrodzie. Produkty należy wrzucać do garnka wg określonej kolejności. Nie ma znaczenia od jakiego smaku zaczniesz, aczkolwiek najbardziej popularne jest zaczynanie od smaku gorzkiego, czyli od wrzątku. Cykl smakowy w jednej potrawie może następować kilka razy.

Inną zasadą stosowaną w kuchni wg Pięciu Przemian jest korzystanie z bogactwa przypraw. Przyprawy w kuchni polskiej są, mam wrażenie, niedoceniane. To nie jest tylko pieprz i sól. Przyprawy nie służą tylko i wyłącznie poprawianiu smaku. Przyprawy sprawiają, że organizm lepiej trawi i przyswaja. Działają antywirusowo i antybakteryjnie, uodporniają, zapobiegają cukrzycy, zawałom, zakrzepom, obniżają poziom cholesterolu, działają przeciwwrzodowo i przeciwnowotworowo, a także przeciwzapalnie.

Innymi zasadami gotowania wg Pięciu Przemian są: dostosowanie posiłku do pory roku, komponowane posiłków z produktów krajowych i sezonowych, jedzenie naturalnych produktów,

Dla mnie najważniejszą zasadą jest jednak, aby każdą potrawę przygotowywać z miłością. Gdy gotujemy spokojnie, z dobrymi uczuciami w sercu, nadamy naszej potrawie, jedyny i niepowtarzalny smak. Nie wierzycie? Zachęcam do eksperymentu.

Jeśli mój wpis okazał się dla Ciebie pomocny, udostępnij proszę <3

DominikaR Autor

Kocham gotować od zawsze. Czas spędzony w kuchni daje mi chwilę wytchnienia, relaksu i satysfakcji. Najlepszą zabawą jest dla mnie testowanie nowych rozwiązań oraz niebanalne zestawianie dobrze znanych smaków. Dodatkowym plusem jest radość moich bliskich, których częstuje efektami mojej pracy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *