Zupa z warzyw korzeniowych z pomarańczą

Zupa krem z warzyw korzeniowych z pomarańczą

Składniki:

  • wywar warzywny lub delikatny mięsny;
  • 2 marchewki;
  • 2 średnie pietruszki;
  • mały seler;
  • 2 cebule;
  • imbir (ok 25 g);
  • sok z jednej pomarańczy;
  • skórka z połowy pomarańczy;
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub masła klarowanego;
  • sól morska / himalajska;
  • pieprz czarny;
  • kurkuma;
  • pieprz cayenne lub chilli;
  • 2 łyżki sezamu;
  • 8 łyżek prażonych pestek dyni;
  • 4 łyżeczki oleju z ostropestu.

Wykonanie:

Cebulę pokroiłam w kostkę i zeszkliłam na maśle klarowanym. Marchewkę, pietruszkę oraz seler obrałam, umyłam i pokroiłam w kostkę i zalałam wywarem, tak aby były zakryte (jeśli mam za mało wywaru, to dolewam wody). Gotowałam aż warzywa będą miękkie i dorzuciłam cebulę i przyprawy. Zmiksowałam. Dodałam sok i skórkę z pomarańczy. Nałożyłam do miseczek, polałam olejem z ostropestu i posypałam pestkami z dyni.

Smacznego <3

Olej z ostropestu jest szczególnie bogaty w kwasy tłuszczowe omega 6. Zawiera także kwas oleinowy należący do jednonienasyconych kwasów tłuszczowych i przyczyniający się do zmniejszenia ryzyka chorób układu krążenia. W oleju występuje także witamina E, C oraz K, fitosterole, flawonoidy, aminy biogenne (histamina, tyramina) oraz kwasy organiczne. Ma także bardzo dobry wpływ na wątrobę.

Jeżeli wpis okazał się dla Ciebie przydatny, udostępnij proszę <3

DominikaR Autor

Kocham gotować od zawsze. Czas spędzony w kuchni daje mi chwilę wytchnienia, relaksu i satysfakcji. Najlepszą zabawą jest dla mnie testowanie nowych rozwiązań oraz niebanalne zestawianie dobrze znanych smaków. Dodatkowym plusem jest radość moich bliskich, których częstuje efektami mojej pracy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.