Barszczyk z botwinki

Barszczyk z botwinki

Składniki:

  • wywar mięsno-warzywny (ja do włoszczyzny dodałam kości cielęce i gotowałam 90 minut);
  • 2 pęczki botwinki;
  • 3 buraki;
  • 1 czerwona cebula;
  • 1 batat;
  • 400 ml mleczka kokosowego (gęsta i rzadka część);
  • majeranek, sól, pieprz;
  • 1 łyżka octu jabłkowego;
  • 1 łyżka masła klarowanego.

Do przygotowania:

  • nóż i deska do krojenia
  • garnek

Wykonanie:

Cebulę pokroiłam w kostkę i zeszkliłam na maśle klarowanym w garnku, w którym będę gotować zupę. Pokroiłam batata i podsmażyłam przez chwilę z cebulką, a następnie zalałam wszystko bulionem. Botwinkę w całości (buraczki i liście) oraz buraki pokroiłam w kostkę i dodałam do gotującego się wywaru. Gotowałam pod przykryciem około 15 minut. Gdy buraki były miękkie doprawiłam majerankiem oraz pieprzem. Dolałam ocet jabłkowy oraz mleczko kokosowe. Następnie odlałam porcję dla córeczki i dosoliłam dla reszty rodziny :).

Smacznego 🙂

DominikaR Autor

Kocham gotować od zawsze. Czas spędzony w kuchni daje mi chwilę wytchnienia, relaksu i satysfakcji. Najlepszą zabawą jest dla mnie testowanie nowych rozwiązań oraz niebanalne zestawianie dobrze znanych smaków. Dodatkowym plusem jest radość moich bliskich, których częstuje efektami mojej pracy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.