Barszczyk z botwinki

Zupa z botwinki

Składniki:

  • wywar mięsno-warzywny (ja do włoszczyzny dodałam kości cielęce i gotowałam 90 minut);
  • 2 pęczki botwinki;
  • 3 buraki;
  • 1 czerwona cebula;
  • 1 batat;
  • 400 ml mleczka kokosowego (gęsta i rzadka część);
  • majeranek, sól, pieprz;
  • 1 łyżka octu jabłkowego;
  • 1 łyżka masła klarowanego.

Wykonanie:

Cebulę pokroiłam w kostkę i zeszkliłam na maśle klarowanym. Pokroiłam batata i podsmażyłam przez chwilę z cebulką, a następnie zalałam wszystko bulionem. Botwinkę w całości (buraczki i liście) oraz buraki pokroiłam w kostkę i dodałam do gotującego się wywaru. Gotowałam pod przykryciem około 15 minut. Gdy buraki były miękkie doprawiłam majerankiem oraz pieprzem. Dolałam ocet jabłkowy oraz mleczko kokosowe. Następnie odlałam porcję dla córeczki i dosoliłam dla reszty rodziny :).

Smacznego 🙂

DominikaR Autor

Kocham gotować od zawsze. Czas spędzony w kuchni daje mi chwilę wytchnienia, relaksu i satysfakcji. Najlepszą zabawą jest dla mnie testowanie nowych rozwiązań oraz niebanalne zestawianie dobrze znanych smaków. Dodatkowym plusem jest radość moich bliskich, których częstuje efektami mojej pracy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *