Składniki:
- wywar mięsno-warzywny (ja do włoszczyzny dodałam kości cielęce i gotowałam 90 minut);
- 2 pęczki botwinki;
- 3 buraki;
- 1 czerwona cebula;
- 1 batat;
- 400 ml mleczka kokosowego (gęsta i rzadka część);
- majeranek, sól, pieprz;
- 1 łyżka octu jabłkowego;
- 1 łyżka masła klarowanego.
Do przygotowania:
- nóż i deska do krojenia
- garnek
Wykonanie:
Cebulę pokroiłam w kostkę i zeszkliłam na maśle klarowanym w garnku, w którym będę gotować zupę. Pokroiłam batata i podsmażyłam przez chwilę z cebulką, a następnie zalałam wszystko bulionem. Botwinkę w całości (buraczki i liście) oraz buraki pokroiłam w kostkę i dodałam do gotującego się wywaru. Gotowałam pod przykryciem około 15 minut. Gdy buraki były miękkie doprawiłam majerankiem oraz pieprzem. Dolałam ocet jabłkowy oraz mleczko kokosowe. Następnie odlałam porcję dla córeczki i dosoliłam dla reszty rodziny :).
Smacznego 🙂