Pstrąg ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi

Pstrąg ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi
Pstrąg ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi

Składniki:

  • 120 g filetu z pstrąga
  • 70 g zamrożonego szpinaku
  • 80 pomidorków koktajlowych
  • 1/2 cebuli
  • natka pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz, pieprz cytrynowy
  • olej kokosowy

Do przygotowania:

  • naczynie żaroodporne
  • pędzelek do smarowania po szpinaku olejem kokosowym (jeśli nie masz to możesz nabierać cienkie, małe warstwy oleju łyżeczką do herbaty i układać punktowo po szpinaku)
  • deska i nóż do krojenia

Wykonanie:

Pstrąg ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi
Pstrąg ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi

Filet z pstrąga opłukałam wodą, osuszyłam ręcznikiem papierowym i natarłam pieprzem cytrynowym oraz posiekaną natką pietruszki.

Nagrzałam piekarnik do 180 stopni

Pokroiłam pomidorki koktajlowe na pół. Na dno naczynia żaroodpornego ułożyłam szpinak, czosnek, połówki pomidorków koktajlowych oraz pokrojoną w półplasterki cebulę. Posmarowałam olejem kokosowym, posypałam solą oraz pieprzem. Na wierzchu ułożyłam filet pstrąga. Naczynie żaroodporne przykryłam i piekłam 20 minut (termoobieg).

Podałam z kromką chleba żytniego na zakwasie.

Smacznego <3

DominikaR Autor

Kocham gotować od zawsze. Czas spędzony w kuchni daje mi chwilę wytchnienia, relaksu i satysfakcji. Najlepszą zabawą jest dla mnie testowanie nowych rozwiązań oraz niebanalne zestawianie dobrze znanych smaków. Dodatkowym plusem jest radość moich bliskich, których częstuje efektami mojej pracy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.