Pstrąg ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi

Pstrąg ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi
Pstrąg ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi

Składniki:

  • 120 g filetu z pstrąga
  • 70 g zamrożonego szpinaku
  • 80 pomidorków koktajlowych
  • 1/2 cebuli
  • natka pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz, pieprz cytrynowy
  • olej kokosowy

Do przygotowania:

  • naczynie żaroodporne
  • pędzelek do smarowania po szpinaku olejem kokosowym (jeśli nie masz to możesz nabierać cienkie, małe warstwy oleju łyżeczką do herbaty i układać punktowo po szpinaku)
  • deska i nóż do krojenia

Wykonanie:

Pstrąg ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi
Pstrąg ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi

Filet z pstrąga opłukałam wodą, osuszyłam ręcznikiem papierowym i natarłam pieprzem cytrynowym oraz posiekaną natką pietruszki.

Nagrzałam piekarnik do 180 stopni

Pokroiłam pomidorki koktajlowe na pół. Na dno naczynia żaroodpornego ułożyłam szpinak, czosnek, połówki pomidorków koktajlowych oraz pokrojoną w półplasterki cebulę. Posmarowałam olejem kokosowym, posypałam solą oraz pieprzem. Na wierzchu ułożyłam filet pstrąga. Naczynie żaroodporne przykryłam i piekłam 20 minut (termoobieg).

Podałam z kromką chleba żytniego na zakwasie.

Smacznego <3

DominikaR Autor

Kocham gotować od zawsze. Czas spędzony w kuchni daje mi chwilę wytchnienia, relaksu i satysfakcji. Najlepszą zabawą jest dla mnie testowanie nowych rozwiązań oraz niebanalne zestawianie dobrze znanych smaków. Dodatkowym plusem jest radość moich bliskich, których częstuje efektami mojej pracy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *