Składniki:
Ciasto czekoladowe
- 300 g czekolady deserowej 50% kakao
- 150 g masła
- 6 jajek
- 70 g cukru
Krem (chmurka):
- 250 g serka mascarpone schłodzonego najpierw w lodówce
- 125 ml bardzo zimnej śmietanki 30%
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 opakowanie śmietan fix
Dodatki:
- Owoce tropikalne wg uznania: banan, mango, kiwi, granat, papaja, marakuje
Do przygotowania:
- miska i garnek do kąpieli wodnej
- trzepaczka
- miska
- ubijaczka lub robot kuchenny
- łyżka drewniania
- łopatka silikonowa
Wykonanie:
Czekoladę połamałam na kosteczki oraz rozpuściłam w kąpieli wodnej razem z masłem również pokrojonym na kosteczki (w trakcie rozpuszczania mieszałam trzepaczką, aby się nie przypaliło). Odstawiłam z płyty indukcyjnej oraz poczekałam aż przestygnie. W międzyczasie do czystej miski wbiłam dwa jajka oraz dodałam żółtka z pozostałych 4 jajek (białka zachowałam). Żółtka rozbełtałam a następnie wlałam do nich przestudzoną czekoladową masę oraz mieszałam do uzyskania jednolitej konsystencji. Nastawiłam piekarnik na 170 stopni, aby się nagrzewał. Następnie białka z 4 jajek ubiłam na sztywną pianę, a następnie stopniowo dodawałam cukier nadal ubijając. Pianę w dwóch turach dodałam do masy czekoladowej i mieszałam delikatnie łyżką drewnianą do połączenia się składników. Ciasto przełożyłam do tortownicy i piekłam 35 minut.
Po wyjęciu z piekarnika ciasto należy całkowicie ostudzić, aby móc nałożyć na nie krem. Z tego powodu przygotowuje je zazwyczaj dzień wcześniej 🙂
Do miski wlałam zimna śmietankę, dodałam mascarpone, cukier waniliowy oraz cukier puder. Ubijałam na sztywną, gęstą oraz puszystą masę przez około 2-3 minuty. Pod koniec dodałam śmietan-fixu, aby przedłużyć trwałość kremu.
Krem nałożyłam na wystudzone ciasto oraz przyozdobiłam owocami. Przechowuje w lodówce.
Smacznego <3
Jagoda zawsze wcina to ciasto, aż się jej uszy trzęsą 🙂 Co prawda zawsze usuwa z niego owoce (o ile to nie są banany), ale liczę na to, że kiedyś się przekona 😉