Składniki (1 osoba):
- 100 g migdałów w całości
- 20 g płatków migdałów
- 80 g gruszki
- 15 g mąki kukurydzianej
- 15 skrobi ziemniaczanej
- 700 g wody
Do przygotowania:
- namoczyć migdały 10 godzin wcześniej w szklance wody
- blender
- sitko
- garnek
Wykonanie:
Namoczone wcześniej migdały zblendowałam, dodałam wodę i wymieszałam. Przecedziłam przez sitko. Przecedzone mleczko doprawiłam solą i cukrem waniliowym do smaku. Gruszkę obrałam, pokroiłam w kostkę i podprażyłam w garnku z niewielką ilością wody. Dodałam mleczko migdałowe rozmieszane z mąką. Całość gotowałam na niewielkim ogniu, cały czas mieszając, aż do konsystencji budyniu. Na koniec zblendowałam i posypałam pokruszonymi płatkami migdałów
Smacznego <3
Komentarze
Aleksandra Załęska
W takiej formie budyniu jeszcze nie jadłam, a musi być pyszny, wykorzystam przepis 🙂
DominikaR
Smacznego 🙂
Bookendorfina Izabela Pycio
Przepis bardzo chętnie wykorzystam, nie kojarzę, abym kiedyś próbowała gruszkowy budyń, to będzie coś nowego. 🙂
DominikaR
Jestem ciekawa czy będzie Ci smakował 🙂