Budyń gruszkowy na mleczku kokosowym

Budyń gruszkowy na mleczku kokosowym
Budyń gruszkowy na mleczku kokosowym

Składniki (1 osoba):

  • 100 g migdałów w całości
  • 20 g płatków migdałów
  • 80 g gruszki
  • 15 g mąki kukurydzianej
  • 15 skrobi ziemniaczanej
  • 700 g wody

Do przygotowania:

  • namoczyć migdały 10 godzin wcześniej w szklance wody
  • blender
  • sitko
  • garnek

Wykonanie:

Namoczone wcześniej migdały zblendowałam, dodałam wodę i wymieszałam. Przecedziłam przez sitko. Przecedzone mleczko doprawiłam solą i cukrem waniliowym do smaku. Gruszkę obrałam, pokroiłam w kostkę i podprażyłam w garnku z niewielką ilością wody. Dodałam mleczko migdałowe rozmieszane z mąką. Całość gotowałam na niewielkim ogniu, cały czas mieszając, aż do konsystencji budyniu. Na koniec zblendowałam i posypałam pokruszonymi płatkami migdałów

Smacznego <3

DominikaR Autor

Kocham gotować od zawsze. Czas spędzony w kuchni daje mi chwilę wytchnienia, relaksu i satysfakcji. Najlepszą zabawą jest dla mnie testowanie nowych rozwiązań oraz niebanalne zestawianie dobrze znanych smaków. Dodatkowym plusem jest radość moich bliskich, których częstuje efektami mojej pracy.

Komentarze

    Aleksandra Załęska

    (12 marca 2021 - 11:56)

    W takiej formie budyniu jeszcze nie jadłam, a musi być pyszny, wykorzystam przepis 🙂

      DominikaR

      (18 marca 2021 - 22:10)

      Smacznego 🙂

    Bookendorfina Izabela Pycio

    (13 marca 2021 - 07:15)

    Przepis bardzo chętnie wykorzystam, nie kojarzę, abym kiedyś próbowała gruszkowy budyń, to będzie coś nowego. 🙂

      DominikaR

      (18 marca 2021 - 22:09)

      Jestem ciekawa czy będzie Ci smakował 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.