Omlet ze szpinakiem i papryką

Omlet

Składniki

  • 2 jaja
  • 2 łyżeczki mąki
  • łyżeczka masła klarowanego
  • garść szpinaku
  • pół czerwonej papryki
Omlet na patelni

Połowę szpinaku podduszam na patelni na maśle klarowanym, a w między czasie białka ubijam na sztywną pianę i delikatnie mieszam z mąką i żółtkami. Następnie wylewam na szpinak na patelni masę jajeczną i smażę, aż boki omletu zrobią się białe, a omlet będzie swobodnie przesuwał się po patelni. Powinien być delikatnie zarumieniony. Następnie przekładam omlet na drugą stronę i smażę około 30-40 sekund. Nie można przesadzić, bo zrobi się „gąbczasty” 😉

Na talerzu rozkładam na omlecie świeże liście szpinaku oraz pokrojoną paprykę.

Wersja ekspresowa: roztrzepuje jaja z mąką bez ubijania białek. Można dodać dwie łyżki mleka, aby omlet był bardziej puszysty 🙂

DominikaR Autor

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *