
Składniki (1 osoba):
- 2 jaja;
- 2 łyżeczki mąki;
- łyżeczka masła klarowanego;
- garść szpinak + 1 łyżka szpinaku mrożonego lub liofilizowanego (jeśli nie masz szpinaku mrożonego lub liofilizowanego, to przygotuj 2 garści szpinaku świeżego)
- pół czerwonej papryki.

Do przygotowania:
- patelnia
- mikser do ubicia białek (lub trzepaczka lub w ogóle możesz z tego zrezygnować)
- miska
- drewniana łyżka do mieszania
Wykonanie:
Szpinak mrożony lub świeży poddusiłam na patelni na maśle klarowanym, a w między czasie białka ubiłam na sztywną pianę i delikatnie wymieszałam z mąką i żółtkami. Jeżeli masz szpinak liofilizowany, to możesz dodać go żółtek i mąki. Następnie wylałam na szpinak na patelni masę jajeczną i smażyłam, aż boki omletu zrobiły się białe, a omlet swobodnie przesuwał się po patelni. Powinien być delikatnie zarumieniony. Następnie przełożyłam omlet na drugą stronę i smażyłam około 30-40 sekund. Nie można przesadzić, bo zrobi się „gąbczasty” 😉
Na talerzu rozłożyłam na omlecie świeże liście szpinaku oraz pokrojoną paprykę.
Wersja ekspresowa: roztrzepuje jaja z mąką bez ubijania białek. Można dodać dwie łyżki mleka, aby omlet był bardziej puszysty 🙂