Omlet ze szpinakiem i papryką

Omlet ze szpinakiem i papryką
Omlet ze szpinakiem i papryką

Składniki (1 osoba):

  • 2 jaja;
  • 2 łyżeczki mąki;
  • łyżeczka masła klarowanego;
  • garść szpinak + 1 łyżka szpinaku mrożonego lub liofilizowanego (jeśli nie masz szpinaku mrożonego lub liofilizowanego, to przygotuj 2 garści szpinaku świeżego)
  • pół czerwonej papryki.
Omlet na patelni

Do przygotowania:

  • patelnia
  • mikser do ubicia białek (lub trzepaczka lub w ogóle możesz z tego zrezygnować)
  • miska
  • drewniana łyżka do mieszania

Wykonanie:

Szpinak mrożony lub świeży poddusiłam na patelni na maśle klarowanym, a w między czasie białka ubiłam na sztywną pianę i delikatnie wymieszałam z mąką i żółtkami. Jeżeli masz szpinak liofilizowany, to możesz dodać go żółtek i mąki. Następnie wylałam na szpinak na patelni masę jajeczną i smażyłam, aż boki omletu zrobiły się białe, a omlet swobodnie przesuwał się po patelni. Powinien być delikatnie zarumieniony. Następnie przełożyłam omlet na drugą stronę i smażyłam około 30-40 sekund. Nie można przesadzić, bo zrobi się „gąbczasty” 😉

Na talerzu rozłożyłam na omlecie świeże liście szpinaku oraz pokrojoną paprykę.

Wersja ekspresowa: roztrzepuje jaja z mąką bez ubijania białek. Można dodać dwie łyżki mleka, aby omlet był bardziej puszysty 🙂

DominikaR Autor

Kocham gotować od zawsze. Czas spędzony w kuchni daje mi chwilę wytchnienia, relaksu i satysfakcji. Najlepszą zabawą jest dla mnie testowanie nowych rozwiązań oraz niebanalne zestawianie dobrze znanych smaków. Dodatkowym plusem jest radość moich bliskich, których częstuje efektami mojej pracy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *