Omlet ze szpinakiem i papryką

Omlet ze szpinakiem i papryką
Omlet ze szpinakiem i papryką

Składniki (1 osoba):

  • 2 jaja;
  • 2 łyżeczki mąki;
  • łyżeczka masła klarowanego;
  • garść szpinak + 1 łyżka szpinaku mrożonego lub liofilizowanego (jeśli nie masz szpinaku mrożonego lub liofilizowanego, to przygotuj 2 garści szpinaku świeżego)
  • pół czerwonej papryki.
Omlet na patelni

Do przygotowania:

  • patelnia
  • mikser do ubicia białek (lub trzepaczka lub w ogóle możesz z tego zrezygnować)
  • miska
  • drewniana łyżka do mieszania

Wykonanie:

Szpinak mrożony lub świeży poddusiłam na patelni na maśle klarowanym, a w między czasie białka ubiłam na sztywną pianę i delikatnie wymieszałam z mąką i żółtkami. Jeżeli masz szpinak liofilizowany, to możesz dodać go żółtek i mąki. Następnie wylałam na szpinak na patelni masę jajeczną i smażyłam, aż boki omletu zrobiły się białe, a omlet swobodnie przesuwał się po patelni. Powinien być delikatnie zarumieniony. Następnie przełożyłam omlet na drugą stronę i smażyłam około 30-40 sekund. Nie można przesadzić, bo zrobi się „gąbczasty” 😉

Na talerzu rozłożyłam na omlecie świeże liście szpinaku oraz pokrojoną paprykę.

Wersja ekspresowa: roztrzepuje jaja z mąką bez ubijania białek. Można dodać dwie łyżki mleka, aby omlet był bardziej puszysty 🙂

DominikaR Autor

Kocham gotować od zawsze. Czas spędzony w kuchni daje mi chwilę wytchnienia, relaksu i satysfakcji. Najlepszą zabawą jest dla mnie testowanie nowych rozwiązań oraz niebanalne zestawianie dobrze znanych smaków. Dodatkowym plusem jest radość moich bliskich, których częstuje efektami mojej pracy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.