![Placuszki dyniowe](https://motherfood.pl/wp-content/uploads/2021/03/Placuszki-dyniowe-min-1920x1080.jpeg)
Składniki:
- 200 g dyni (najlepiej mrożonej w kostce)
- 100 g jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 2 łyżki miodu
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- masło klarowane do smażenia
- 0,5 jabłek
- cynamon, imbir, goździki, kardamon
Do przygotowania:
- dynia pokrojona w kostkę, chyba, że masz już taką mrożoną
- obrane ze skórki i pokrojone w ćwiartki jabłka
- patelnia
- rondelek
- blender
Wykonanie
W misce wymieszałam dynie, jogurt, jajka, miód, mąkę oraz łyżeczkę sody oczyszczonej, a następnie zblendowałam. Rozgrzałam patelnię i posmarowałam ją masłem klarowanym. Łyżką nakładałam ciasto na patelnię i smażyłam małe placuszki – ok 2 minuty z każdej strony.
W miedzy czasie pokroiłam w kostkę obrane jabłka i uprażyłam je w rondelku. Następnie polałam wodą i mieszając od czasu do czasu dusiłam do momentu aż zaczęły się rozpadać. Doprawiłam cynamonem, imbirem, kardamonem i goździkami. Zblendowałam :)Tak zrobiony mus nakładałam na placuszki.
Smacznego <3
Dzieciaki uwielbiają. Placuszki znikają w mig <3