Placuszki dyniowe

Placuszki dyniowe
Placuszki dyniowe

Składniki:

  • 200 g dyni (najlepiej mrożonej w kostce)
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • masło klarowane do smażenia
  • 0,5 jabłek
  • cynamon, imbir, goździki, kardamon

Do przygotowania:

  • dynia pokrojona w kostkę, chyba, że masz już taką mrożoną
  • obrane ze skórki i pokrojone w ćwiartki jabłka
  • patelnia
  • rondelek
  • blender

Wykonanie

W misce wymieszałam dynie, jogurt, jajka, miód, mąkę oraz łyżeczkę sody oczyszczonej, a następnie zblendowałam. Rozgrzałam patelnię i posmarowałam ją masłem klarowanym. Łyżką nakładałam ciasto na patelnię i smażyłam małe placuszki – ok 2 minuty z każdej strony.

W miedzy czasie pokroiłam w kostkę obrane jabłka i uprażyłam je w rondelku. Następnie polałam wodą i mieszając od czasu do czasu dusiłam do momentu aż zaczęły się rozpadać. Doprawiłam cynamonem, imbirem, kardamonem i goździkami. Zblendowałam :)Tak zrobiony mus nakładałam na placuszki.

Smacznego <3

Dzieciaki uwielbiają. Placuszki znikają w mig <3

DominikaR Autor

Kocham gotować od zawsze. Czas spędzony w kuchni daje mi chwilę wytchnienia, relaksu i satysfakcji. Najlepszą zabawą jest dla mnie testowanie nowych rozwiązań oraz niebanalne zestawianie dobrze znanych smaków. Dodatkowym plusem jest radość moich bliskich, których częstuje efektami mojej pracy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *