Placuszki dyniowe

Placuszki dyniowe
Placuszki dyniowe

Składniki:

  • 200 g dyni (najlepiej mrożonej w kostce)
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • masło klarowane do smażenia
  • 0,5 jabłek
  • cynamon, imbir, goździki, kardamon

Do przygotowania:

  • dynia pokrojona w kostkę, chyba, że masz już taką mrożoną
  • obrane ze skórki i pokrojone w ćwiartki jabłka
  • patelnia
  • rondelek
  • blender

Wykonanie

W misce wymieszałam dynie, jogurt, jajka, miód, mąkę oraz łyżeczkę sody oczyszczonej, a następnie zblendowałam. Rozgrzałam patelnię i posmarowałam ją masłem klarowanym. Łyżką nakładałam ciasto na patelnię i smażyłam małe placuszki – ok 2 minuty z każdej strony.

W miedzy czasie pokroiłam w kostkę obrane jabłka i uprażyłam je w rondelku. Następnie polałam wodą i mieszając od czasu do czasu dusiłam do momentu aż zaczęły się rozpadać. Doprawiłam cynamonem, imbirem, kardamonem i goździkami. Zblendowałam :)Tak zrobiony mus nakładałam na placuszki.

Smacznego <3

Dzieciaki uwielbiają. Placuszki znikają w mig <3

DominikaR Autor

Kocham gotować od zawsze. Czas spędzony w kuchni daje mi chwilę wytchnienia, relaksu i satysfakcji. Najlepszą zabawą jest dla mnie testowanie nowych rozwiązań oraz niebanalne zestawianie dobrze znanych smaków. Dodatkowym plusem jest radość moich bliskich, których częstuje efektami mojej pracy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.