Chlebek bananowy

Piknikujemy z chlebkiem bananowym

Składniki:

  • 4 średniej wielkości banany;
  • 4 jajka;
  • 4 łyżki cukru kokosowego lub syropu klonowego;
  • 100 g oleju kokosowego;
  • 150 ml mleka roślinnego (ja użyłam kokosowego);
  • 250 g wiórków kokosowych;
  • 150 g mąki owsianej;
  • 150 g mąki gryczanej (lub możesz zmielić surową kaszę gryczaną);
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej;
  • 2 łyżeczki sody;
  • łyżeczka cynamonu;
  • szczypka soli.

Wykonanie:

Banany, jajka, cukier, mleko oraz olej kokosowy zblendowałam. Dodałam suche składniki oraz wszystko wymieszałam. Piekarnik nastawiłam na 180 stopni, ciasto przełożyłam do keksówki. Chlebem piekłam 50 minut i pozostawiłam w piekarniku do ostudzenia.

Chlebek świetnie smakuje z sezonowymi owocami lub jogurtem. Sprawdzi się jako jedzonko na wynos na podróż, do parku lub na wycieczkę 🙂

Inspirację do zrobienia chlebka znalazłam na blogu Anny Lewandowskiej.

Smacznego <3

DominikaR Autor

Kocham gotować od zawsze. Czas spędzony w kuchni daje mi chwilę wytchnienia, relaksu i satysfakcji. Najlepszą zabawą jest dla mnie testowanie nowych rozwiązań oraz niebanalne zestawianie dobrze znanych smaków. Dodatkowym plusem jest radość moich bliskich, których częstuje efektami mojej pracy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.