
Składniki:
- 4 średniej wielkości banany;
- 4 jajka;
- 4 łyżki cukru kokosowego lub syropu klonowego;
- 100 g oleju kokosowego;
- 150 ml mleka roślinnego (ja użyłam kokosowego);
- 250 g wiórków kokosowych;
- 150 g mąki owsianej;
- 150 g mąki gryczanej (lub możesz zmielić surową kaszę gryczaną);
- 2 łyżki mąki kukurydzianej;
- 2 łyżeczki sody;
- łyżeczka cynamonu;
- szczypka soli.
Wykonanie:
Banany, jajka, cukier, mleko oraz olej kokosowy zblendowałam. Dodałam suche składniki oraz wszystko wymieszałam. Piekarnik nastawiłam na 180 stopni, ciasto przełożyłam do keksówki. Chlebem piekłam 50 minut i pozostawiłam w piekarniku do ostudzenia.
Chlebek świetnie smakuje z sezonowymi owocami lub jogurtem. Sprawdzi się jako jedzonko na wynos na podróż, do parku lub na wycieczkę 🙂
Inspirację do zrobienia chlebka znalazłam na blogu Anny Lewandowskiej.
Smacznego <3