Chlebek bananowy

Piknikujemy z chlebkiem bananowym

Składniki:

  • 4 średniej wielkości banany;
  • 4 jajka;
  • 4 łyżki cukru kokosowego lub syropu klonowego;
  • 100 g oleju kokosowego;
  • 150 ml mleka roślinnego (ja użyłam kokosowego);
  • 250 g wiórków kokosowych;
  • 150 g mąki owsianej;
  • 150 g mąki gryczanej (lub możesz zmielić surową kaszę gryczaną);
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej;
  • 2 łyżeczki sody;
  • łyżeczka cynamonu;
  • szczypka soli.

Wykonanie:

Banany, jajka, cukier, mleko oraz olej kokosowy zblendowałam. Dodałam suche składniki oraz wszystko wymieszałam. Piekarnik nastawiłam na 180 stopni, ciasto przełożyłam do keksówki. Chlebem piekłam 50 minut i pozostawiłam w piekarniku do ostudzenia.

Chlebek świetnie smakuje z sezonowymi owocami lub jogurtem. Sprawdzi się jako jedzonko na wynos na podróż, do parku lub na wycieczkę 🙂

Inspirację do zrobienia chlebka znalazłam na blogu Anny Lewandowskiej.

Smacznego <3

DominikaR Autor

Kocham gotować od zawsze. Czas spędzony w kuchni daje mi chwilę wytchnienia, relaksu i satysfakcji. Najlepszą zabawą jest dla mnie testowanie nowych rozwiązań oraz niebanalne zestawianie dobrze znanych smaków. Dodatkowym plusem jest radość moich bliskich, których częstuje efektami mojej pracy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *