Chłodnik z botwinki

Chłodnik z botwinki

Składniki:

  • 2 litry wywaru warzywnego;
  • pęczek botwinki;
  • 2 średnie buraki;
  • 3 małe, świeże ogórki;
  • 2 średnie cukinie;
  • 1 ząbek czosnku;
  • pęczek rzodkiewek;
  • 1 puszka mleczka kokosowego;
  • pęczek szczypiorku;
  • pęczek koperku;
  • sok z 1/2 cytryny;
  • garść mięty;
  • sól, pieprz.

Wykonanie:

Buraki, botwinkę, ogórki, cukinię, koperek, szczypiorek i rzodkiewki umyłam. Obrałam buraki, ogórki oraz cukinię. Pokroiłam buraki i cukinię w kostkę oraz zalałam bulionem warzywnym. Delikatnie posoliłam. Gotowałam kilka minut na średnim ogniu, a następnie dodałam liście botwinki oraz posiekany czosnek. Gotowałam jeszcze chwilę. Odstawiłam do ostygnięcia. Pokroiłam rzodkiewki oraz ogórki w kostkę i dodałam do zupy. Posiekałam koperek, szczypiorek oraz miętę i dorzuciłam do garnka. Kiedy zupa była zimna dodałam mleczko kokosowe oraz sok z cytryny, doprawiłam pieprzem.

Do zupy, tuż przed podaniem, można dodać ugotowane na twardo jaja przepiórcze oraz pokrojone w kostkę awokado i będzie wtedy bardziej syta 🙂

Smacznego 🙂

Inspirację do ugotowania tej zupy znalazłam na blogu Anny Lewandowskiej: https://hpba.pl/

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielisz się ze mną wrażeniami, jak Ci smakowała 🙂

DominikaR Autor

Kocham gotować od zawsze. Czas spędzony w kuchni daje mi chwilę wytchnienia, relaksu i satysfakcji. Najlepszą zabawą jest dla mnie testowanie nowych rozwiązań oraz niebanalne zestawianie dobrze znanych smaków. Dodatkowym plusem jest radość moich bliskich, których częstuje efektami mojej pracy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *