Chłodnik z botwinki

Chłodnik z botwinki

Składniki:

  • 2 litry wywaru warzywnego;
  • pęczek botwinki;
  • 2 średnie buraki;
  • 3 małe, świeże ogórki;
  • 2 średnie cukinie;
  • 1 ząbek czosnku;
  • pęczek rzodkiewek;
  • 1 puszka mleczka kokosowego;
  • pęczek szczypiorku;
  • pęczek koperku;
  • sok z 1/2 cytryny;
  • garść mięty;
  • sól, pieprz.

Do przygotowania:

  • obieraczka do warzyw
  • nóż i deska do krojenia
  • garnek do gotowania zupy

Wykonanie:

Buraki, botwinkę, ogórki, cukinię, koperek, szczypiorek i rzodkiewki umyłam. Obrałam buraki, ogórki oraz cukinię. Pokroiłam buraki i cukinię w kostkę oraz zalałam bulionem warzywnym. Delikatnie posoliłam. Gotowałam kilka minut na średnim ogniu, a następnie dodałam liście botwinki oraz posiekany czosnek. Gotowałam jeszcze chwilę. Odstawiłam do ostygnięcia. Pokroiłam rzodkiewki oraz ogórki w kostkę i dodałam do zupy. Posiekałam koperek, szczypiorek oraz miętę i dorzuciłam do garnka. Kiedy zupa była zimna dodałam mleczko kokosowe oraz sok z cytryny, doprawiłam pieprzem.

Do zupy, tuż przed podaniem, można dodać ugotowane na twardo jaja przepiórcze oraz pokrojone w kostkę awokado i będzie wtedy bardziej syta 🙂

Smacznego 🙂

Inspirację do ugotowania tej zupy znalazłam na blogu Anny Lewandowskiej: https://hpba.pl/

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielisz się ze mną wrażeniami, jak Ci smakowała 🙂

DominikaR Autor

Kocham gotować od zawsze. Czas spędzony w kuchni daje mi chwilę wytchnienia, relaksu i satysfakcji. Najlepszą zabawą jest dla mnie testowanie nowych rozwiązań oraz niebanalne zestawianie dobrze znanych smaków. Dodatkowym plusem jest radość moich bliskich, których częstuje efektami mojej pracy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.