Składniki:
- 2 litry wywaru warzywnego;
- pęczek botwinki;
- 2 średnie buraki;
- 3 małe, świeże ogórki;
- 2 średnie cukinie;
- 1 ząbek czosnku;
- pęczek rzodkiewek;
- 1 puszka mleczka kokosowego;
- pęczek szczypiorku;
- pęczek koperku;
- sok z 1/2 cytryny;
- garść mięty;
- sól, pieprz.
Do przygotowania:
- obieraczka do warzyw
- nóż i deska do krojenia
- garnek do gotowania zupy
Wykonanie:
Buraki, botwinkę, ogórki, cukinię, koperek, szczypiorek i rzodkiewki umyłam. Obrałam buraki, ogórki oraz cukinię. Pokroiłam buraki i cukinię w kostkę oraz zalałam bulionem warzywnym. Delikatnie posoliłam. Gotowałam kilka minut na średnim ogniu, a następnie dodałam liście botwinki oraz posiekany czosnek. Gotowałam jeszcze chwilę. Odstawiłam do ostygnięcia. Pokroiłam rzodkiewki oraz ogórki w kostkę i dodałam do zupy. Posiekałam koperek, szczypiorek oraz miętę i dorzuciłam do garnka. Kiedy zupa była zimna dodałam mleczko kokosowe oraz sok z cytryny, doprawiłam pieprzem.
Do zupy, tuż przed podaniem, można dodać ugotowane na twardo jaja przepiórcze oraz pokrojone w kostkę awokado i będzie wtedy bardziej syta 🙂
Smacznego 🙂
Inspirację do ugotowania tej zupy znalazłam na blogu Anny Lewandowskiej: https://hpba.pl/
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielisz się ze mną wrażeniami, jak Ci smakowała 🙂