Ciasto pomarańczowe

Ciasto czekoladowe

Składniki:

  • 3 pomarańcze;
  • 3 jajka L;
  • 250 g zmielonych migdałów (lub płatków migdałów);
  • skórka pomarańczy;
  • 1 łyżeczka wanilii;
  • 1 łyżeczka cynamonu;
  • kilka goździków;
  • szczypta soli;
  • 2 łyżki miodu;
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Wykonanie:

Zmieliłam płatki migdałowe, ubiłam jajka (w całości). Dodałam ubite jajka do migdałów. Pomarańcze sparzyłam wrzątkiem i z jednej starłam skórkę. Dwie pozostałe obrałam, a następnie zmiksowałam wszystkie trzy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam i gotowe ciasto przełożyłam do tortownicy. Piekłam około 50 minut w 180 stopniach. Pozostawiłam w piekarniku do wystygnięcia.

Ciasto jest pyszne i doskonale nadaje się jako drugie śniadanie lub podwieczorek, nawet dla dzieci powyżej 1 roku życia 🙂 Będzie świetne jako coś słodkiego do kawy dla mamusi 🙂

Smacznego 🙂

DominikaR Autor

Kocham gotować od zawsze. Czas spędzony w kuchni daje mi chwilę wytchnienia, relaksu i satysfakcji. Najlepszą zabawą jest dla mnie testowanie nowych rozwiązań oraz niebanalne zestawianie dobrze znanych smaków. Dodatkowym plusem jest radość moich bliskich, których częstuje efektami mojej pracy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *