Ciasto pomarańczowe

Ciasto czekoladowe

Składniki:

  • 3 pomarańcze;
  • 3 jajka L;
  • 250 g zmielonych migdałów (lub płatków migdałów);
  • skórka pomarańczy;
  • 1 łyżeczka wanilii;
  • 1 łyżeczka cynamonu;
  • kilka goździków;
  • szczypta soli;
  • 2 łyżki miodu;
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Do przygotowania

  • robot kuchenny oraz bllender
  • czajnik
  • tortownica

Wykonanie:

Zmieliłam płatki migdałowe, ubiłam jajka (w całości). Dodałam ubite jajka do migdałów. Pomarańcze sparzyłam wrzątkiem i z jednej starłam skórkę. Dwie pozostałe obrałam, a następnie zmiksowałam wszystkie trzy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam i gotowe ciasto przełożyłam do tortownicy. Piekłam około 50 minut w 180 stopniach. Pozostawiłam w piekarniku do wystygnięcia.

Ciasto jest pyszne i doskonale nadaje się jako drugie śniadanie lub podwieczorek, nawet dla dzieci powyżej 1 roku życia 🙂 Będzie świetne jako coś słodkiego do kawy dla mamusi 🙂

Smacznego 🙂

DominikaR Autor

Kocham gotować od zawsze. Czas spędzony w kuchni daje mi chwilę wytchnienia, relaksu i satysfakcji. Najlepszą zabawą jest dla mnie testowanie nowych rozwiązań oraz niebanalne zestawianie dobrze znanych smaków. Dodatkowym plusem jest radość moich bliskich, których częstuje efektami mojej pracy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *