
Składniki:
- 3 pomarańcze;
- 3 jajka L;
- 250 g zmielonych migdałów (lub płatków migdałów);
- skórka pomarańczy;
- 1 łyżeczka wanilii;
- 1 łyżeczka cynamonu;
- kilka goździków;
- szczypta soli;
- 2 łyżki miodu;
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Do przygotowania
- robot kuchenny oraz bllender
- czajnik
- tortownica
Wykonanie:
Zmieliłam płatki migdałowe, ubiłam jajka (w całości). Dodałam ubite jajka do migdałów. Pomarańcze sparzyłam wrzątkiem i z jednej starłam skórkę. Dwie pozostałe obrałam, a następnie zmiksowałam wszystkie trzy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam i gotowe ciasto przełożyłam do tortownicy. Piekłam około 50 minut w 180 stopniach. Pozostawiłam w piekarniku do wystygnięcia.
Ciasto jest pyszne i doskonale nadaje się jako drugie śniadanie lub podwieczorek, nawet dla dzieci powyżej 1 roku życia 🙂 Będzie świetne jako coś słodkiego do kawy dla mamusi 🙂
Smacznego 🙂