Składniki:
- 1/2 szklanki kaszy gryczanej białej lub czarnej;
- szklanka wody;
- 1/2 szklanki mleka – krowie lub roślinne. Jeśli lubisz kaszę bardziej płynną, to użyj całej szklanki mleka;
- 2 łyżki kakao lub karobu;
- dowolne owoce: ja użyłam gruszki oraz liofilizowane truskawki;
- dowolne bakalie: ja użyłam płatki migdałów oraz wiórki kokosowe;
- sól.
Do przygotowania:
- garnek
- drewniana łyżka do mieszania
Wykonanie:
Kaszę opłukałam i zalałam wodą. Gotowałam pod przykryciem na małym ogniu około 10 minut. Pod koniec gotowania dodałam mleko oraz kakao. Gotowałam jeszcze kilka minut.
Odłożyłam porcję dla dziecka oraz posoliłam resztę. Podałam z sezonowymi owocami oraz bakaliami, które mi zostały z poprzedniego gotowania lub pieczenia 🙂
Półtorarocznej córeczce podaję osobno gotową kaszę i osobno owoce oraz suszone bakalie. Gdy kasza jest posypana owocami, to nie chce jej tknąć, gdy podam osobno, to je ze smakiem 🙂
Lubię przygotować większą porcję do wykorzystania na następny dzień. Chętnie jem czekoladową kaszę gryczaną na kolację, a to co zostanie zabieram do pracy na drugie śniadanie. Kasza świetnie smakuje na ciepło, ale też na zimno, sprawdzi się więc także jako posiłek do zabrania na wynos, np na rodzinną wycieczkę.
Kasza gryczana doskonale komponuje się z kakao ponieważ sama ma lekko czekoladowy posmak 🙂
Smacznego 🙂
Jeżeli wpis okazał się dla Ciebie przydatny, to udostępnij proszę 🙂