Czekoladowa kasza gryczana

Czekoladowa kasza gryczana

Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy gryczanej białej lub czarnej;
  • szklanka wody;
  • 1/2 szklanki mleka – krowie lub roślinne. Jeśli lubisz kaszę bardziej płynną, to użyj całej szklanki mleka;
  • 2 łyżki kakao lub karobu;
  • dowolne owoce: ja użyłam gruszki oraz liofilizowane truskawki;
  • dowolne bakalie: ja użyłam płatki migdałów oraz wiórki kokosowe;
  • sól.

Wykonanie:

Kaszę płuczę i zalewam wodą. Gotuję pod przykryciem na małym ogniu około 10 minut. Pod koniec gotowania dodaję mleko oraz kakao lub karob. Gotuję jeszcze kilka minut.

Odkładam porcję dla dziecka oraz solę resztę. Podaję z sezonowymi owocami oraz bakaliami, które mi zostały z poprzedniego gotowania lub pieczenia 🙂

Lubię przygotować większą porcję do wykorzystania na następny dzień. Chętnie jem czekoladową kaszę gryczaną na kolację, a to co zostanie zabieram do pracy na drugie śniadanie. Kasza świetnie smakuje na ciepło, ale też na zimno, sprawdzi się więc także jako posiłek do zabrania na wynos, np na rodzinną wycieczkę.

Kasza gryczana doskonale komponuje się z kakao ponieważ sama ma lekko czekoladowy posmak 🙂

Smacznego 🙂

Jeżeli wpis okazał się dla Ciebie przydatny, to udostępnij proszę 🙂

DominikaR Autor

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *