
Składniki:
- 1/2 szklanki mąki gryczanej
- 2 jajka
- 3/4 szklanki mleka (roślinnego lub krowiego)
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki miodu
- łyżka masła klarowanego
- tłuszcz do nasmarowania patelni lub naczynia żaroodpornego
- owoce sezonowe: np śliwki, figi, gruszki.
Do przygotowania:
- naczynie żaroodporne
- mikser
- silikonowa łopatka
Wykonanie:
Nastawiłam piekarnik góra-dół na 200 stopni i wstawiłam do środka naczynie żaroodporne o średnicy 24 centymetry, aby się nagrzało. W tym czasie zmiksowałam wszystkie produkty na gładką masę. Wyjęłam nagrzane naczynie żaroodporne, nasmarowałam je tłuszczem, wylałam masę i wstawiłam do piekarnika na 25 minut. Po wyjęciu położyłam na wierzch figi. Sprawdzą się także inne owoce, jak maliny, borówki, śliwki.
Całość wykonania zajęła mi jedynie 5 minut 🙂
Jestem kiepska w smażeniu naleśników, więc doskonale sprawdza się u mnie „dutch baby”, które jest po prostu pieczonym naleśnikiem 🙂
Dania z mąki gryczanej doskonale sprawdzają się z kakao lub karobem dzięki charakterystycznemu posmakowi kaszy 🙂
Danie nada się się także dla bobasa powyżej pierwszego roku życia. Jest propozycją na pyszne śniadanie <3