Czekoladowe „dutch baby” bezglutenowe

Sezonowe dutch baby czekoladowe

Składniki:

  • 1/2 szklanki mąki gryczanej
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mleka (roślinnego lub krowiego)
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki miodu
  • łyżka masła klarowanego
  • tłuszcz do nasmarowania patelni lub naczynia żaroodpornego
  • owoce sezonowe: np śliwki, figi, gruszki.

Do przygotowania:

  • naczynie żaroodporne
  • mikser
  • silikonowa łopatka

Wykonanie:

Nastawiłam piekarnik góra-dół na 200 stopni i wstawiłam do środka naczynie żaroodporne o średnicy 24 centymetry, aby się nagrzało. W tym czasie zmiksowałam wszystkie produkty na gładką masę. Wyjęłam nagrzane naczynie żaroodporne, nasmarowałam je tłuszczem, wylałam masę i wstawiłam do piekarnika na 25 minut. Po wyjęciu położyłam na wierzch figi. Sprawdzą się także inne owoce, jak maliny, borówki, śliwki.

Całość wykonania zajęła mi jedynie 5 minut 🙂

Jestem kiepska w smażeniu naleśników, więc doskonale sprawdza się u mnie „dutch baby”, które jest po prostu pieczonym naleśnikiem 🙂

Dania z mąki gryczanej doskonale sprawdzają się z kakao lub karobem dzięki charakterystycznemu posmakowi kaszy 🙂

Danie nada się się także dla bobasa powyżej pierwszego roku życia. Jest propozycją na pyszne śniadanie <3

DominikaR Autor

Kocham gotować od zawsze. Czas spędzony w kuchni daje mi chwilę wytchnienia, relaksu i satysfakcji. Najlepszą zabawą jest dla mnie testowanie nowych rozwiązań oraz niebanalne zestawianie dobrze znanych smaków. Dodatkowym plusem jest radość moich bliskich, których częstuje efektami mojej pracy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.