Czekoladowe „dutch baby” bezglutenowe

Czekoladowe „dutch baby” na śniadanie

Składniki

  • 1/2 szklanki mąki gryczanej
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mleka (roślinnego lub krowiego)
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki miodu
  • łyżka masła klarowanego
  • tłuszcz do nasmarowania patelni lub naczynia żaroodpornego

Wykonanie

Nastawiłam piekarnik góra-dół na 200 stopni i wstawiłam do środka naczynie żaroodporne o średnicy 24 centymetry, aby się nagrzało. W tym czasie zmiksowałam wszystkie produkty na gładką masę. Wyjęłam nagrzane naczynie żaroodporne, nasmarowałam je tłuszczem, wylałam masę i wstawiłam do piekarnika na 25 minut. Po wyjęciu położyłam na wierzch figi. Sprawdzą się także inne owoce, jak maliny, borówki, śliwki.

Całość wykonania zajęła mi jedynie 5 minut 🙂

Jestem kiepska w smażeniu naleśników, więc doskonale sprawdza się u mnie „dutch baby”, które jest po prostu pieczonym naleśnikiem 🙂

Dania z mąki gryczanej doskonale sprawdzają się z kakao lub karobem dzięki charakterystycznemu posmakowi kaszy 🙂

Danie nada się się także dla bobasa powyżej pierwszego roku życia. Jest propozycją na pyszne śniadanie <3

DominikaR Autor

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *