Czekoladowe „dutch baby” bezglutenowe

Czekoladowe „dutch baby” na śniadanie

Składniki:

  • 1/2 szklanki mąki gryczanej;
  • 2 jajka;
  • 3/4 szklanki mleka (roślinnego lub krowiego);
  • 2 łyżki kakao;
  • 2 łyżki miodu;
  • łyżka masła klarowanego;
  • tłuszcz do nasmarowania patelni lub naczynia żaroodpornego.

Wykonanie:

Nastawiłam piekarnik góra-dół na 200 stopni i wstawiłam do środka naczynie żaroodporne o średnicy 24 centymetry, aby się nagrzało. W tym czasie zmiksowałam wszystkie produkty na gładką masę. Wyjęłam nagrzane naczynie żaroodporne, nasmarowałam je tłuszczem, wylałam masę i wstawiłam do piekarnika na 25 minut. Po wyjęciu położyłam na wierzch figi. Sprawdzą się także inne owoce, jak maliny, borówki, śliwki.

Całość wykonania zajęła mi jedynie 5 minut 🙂

Jestem kiepska w smażeniu naleśników, więc doskonale sprawdza się u mnie „dutch baby”, które jest po prostu pieczonym naleśnikiem 🙂

Dania z mąki gryczanej doskonale sprawdzają się z kakao lub karobem dzięki charakterystycznemu posmakowi kaszy 🙂

Danie nada się się także dla bobasa powyżej pierwszego roku życia. Jest propozycją na pyszne śniadanie <3

DominikaR Autor

Kocham gotować od zawsze. Czas spędzony w kuchni daje mi chwilę wytchnienia, relaksu i satysfakcji. Najlepszą zabawą jest dla mnie testowanie nowych rozwiązań oraz niebanalne zestawianie dobrze znanych smaków. Dodatkowym plusem jest radość moich bliskich, których częstuje efektami mojej pracy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *