Domowa czekolada

Domowa czekolada

Składniki:

  • 100 ml oleju kokosowego;
  • 60 g kakao;
  • 2 łyżki miodu;
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii;
  • dowolne bakalie.

Do przygotowania:

  • garnek i miska do kąpieli wodnej
  • trzepaczka do mieszania produktów w kąpieli wodnej
  • foremka na czekoladę

Wykonanie:

W kąpieli wodnej rozpuściłam olej kokosowy oraz kakao. Dodałam miód i ekstrakt z wanilii. Mieszałam około 4 minuty.

Rozlałam płynną masę czekoladową do foremki. Posypuje dowolnymi bakaliami, co akurat zalega w półce 🙂 Włożyłam do lodówki.

Ja ostatnio użyłam suszoną żurawinę, rodzynki i wiórki kokosowe. Czekolada pysznie smakuje też z ziarenkami granatu 🙂

Czekolada jest przepyszna, a zrobienie jej zajmuje mniej niż pójście do sklepu 😉 Jedynym jej minusem jest to, że po wyjęciu z lodówki dość szybko się topi, nie można jej więc wziąć na wynos, na wycieczkę.

Smacznego <3

Czekam na Wasze opinie w komentarzach 🙂

DominikaR Autor

Kocham gotować od zawsze. Czas spędzony w kuchni daje mi chwilę wytchnienia, relaksu i satysfakcji. Najlepszą zabawą jest dla mnie testowanie nowych rozwiązań oraz niebanalne zestawianie dobrze znanych smaków. Dodatkowym plusem jest radość moich bliskich, których częstuje efektami mojej pracy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.