Dorsz z rabarbarem

Rabarbar z dorszem na obiad

Składniki:

  • 300 g filetu z dorsza;
  • 3 łodygi z rabarbaru;
  • bulwa fenkułu;
  • 3 ząbki czosnku;
  • 1 papryczka pepperoni;
  • 250 g pomidorków koktajlowych;
  • 1 duża czerwona cebula;
  • 2 łyżki oliwy;
  • sól morska do smaku.

Wykonanie:

Rabarbar obrałam z włókien i pokroiłam w grube plasterki. Fenkuł pocięłam w plastry, cebulę w półksiężyce. Pomidorki przekroiłam na pół. Pepperoni oraz czosnek posiekałam. Wszystkie warzywa wymieszałam w misce z oliwą i solą morską. Rybę natarłam oliwą i solą. Piekarnik rozgrzałam do 200 stopni, warzywa z rybą wyłożyłam na blaszce na papierze do pieczenia. Piekłam około 15 minut. Czas pieczenia zależy także od grubości filetów – jeśli jest ona większa, to można zwiększyć czas o 5 minut.

Smacznego <3

Czy wiesz, że już 100 g dorsza pokrywa połowę zapotrzebowania osoby dorosłej na selen? Ryba ta jest także bogata w witaminę B12, witaminę A, D3, kwasy tłuszczowe Omega-3, fosfor oraz pełnowartościowe białko.

Selen ma bardzo ważną rolę w kształtowaniu naszej odporności. Jest składnikiem enzymów i wspomaga pracę glutationu (glutation to silny antyoksydant, który stymuluje działanie układu immunologicznego). Selen jest także niezbędny do wzrostu i działania limfocytów odpowiedzialnych za komórkową odpowiedź odpornościową organizmu.

Inspirację do przyrządzenia dorsza z rabarbarem znalazłam w magazynie https://kukbuk.pl/

Jak często dorsz gości w Waszym menu? 🙂

DominikaR Autor

Kocham gotować od zawsze. Czas spędzony w kuchni daje mi chwilę wytchnienia, relaksu i satysfakcji. Najlepszą zabawą jest dla mnie testowanie nowych rozwiązań oraz niebanalne zestawianie dobrze znanych smaków. Dodatkowym plusem jest radość moich bliskich, których częstuje efektami mojej pracy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *