Dorsz z rabarbarem

Rabarbar z dorszem na obiad

Składniki:

  • 300 g filetu z dorsza;
  • 3 łodygi z rabarbaru;
  • bulwa fenkułu;
  • 3 ząbki czosnku;
  • 1 papryczka pepperoni;
  • 250 g pomidorków koktajlowych;
  • 1 duża czerwona cebula;
  • 2 łyżki oliwy;
  • sól morska do smaku.

Do wykonania:

  • nóż i deska
  • miseczka do mieszania sosu
  • blaszka do pieczenia
  • papier do pieczenia

Wykonanie:

Rabarbar obrałam z włókien i pokroiłam w grube plasterki. Fenkuł pocięłam w plastry, cebulę w półksiężyce. Pomidorki przekroiłam na pół. Pepperoni oraz czosnek posiekałam. Wszystkie warzywa wymieszałam w misce z oliwą i solą morską. Rybę natarłam oliwą i solą. Piekarnik rozgrzałam do 200 stopni, warzywa z rybą wyłożyłam na blaszce na papierze do pieczenia. Piekłam około 15 minut. Czas pieczenia zależy także od grubości filetów – jeśli jest ona większa, to można zwiększyć czas o 5 minut.

Smacznego <3

Czy wiesz, że już 100 g dorsza pokrywa połowę zapotrzebowania osoby dorosłej na selen? Ryba ta jest także bogata w witaminę B12, witaminę A, D3, kwasy tłuszczowe Omega-3, fosfor oraz pełnowartościowe białko.

Selen ma bardzo ważną rolę w kształtowaniu naszej odporności. Jest składnikiem enzymów i wspomaga pracę glutationu (glutation to silny antyoksydant, który stymuluje działanie układu immunologicznego). Selen jest także niezbędny do wzrostu i działania limfocytów odpowiedzialnych za komórkową odpowiedź odpornościową organizmu.

Inspirację do przyrządzenia dorsza z rabarbarem znalazłam w magazynie https://kukbuk.pl/

Jak często dorsz gości w Waszym menu? 🙂

DominikaR Autor

Kocham gotować od zawsze. Czas spędzony w kuchni daje mi chwilę wytchnienia, relaksu i satysfakcji. Najlepszą zabawą jest dla mnie testowanie nowych rozwiązań oraz niebanalne zestawianie dobrze znanych smaków. Dodatkowym plusem jest radość moich bliskich, których częstuje efektami mojej pracy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.