Składniki:
- 300 g filetu z dorsza;
- 3 łodygi z rabarbaru;
- bulwa fenkułu;
- 3 ząbki czosnku;
- 1 papryczka pepperoni;
- 250 g pomidorków koktajlowych;
- 1 duża czerwona cebula;
- 2 łyżki oliwy;
- sól morska do smaku.
Do wykonania:
- nóż i deska
- miseczka do mieszania sosu
- blaszka do pieczenia
- papier do pieczenia
Wykonanie:
Rabarbar obrałam z włókien i pokroiłam w grube plasterki. Fenkuł pocięłam w plastry, cebulę w półksiężyce. Pomidorki przekroiłam na pół. Pepperoni oraz czosnek posiekałam. Wszystkie warzywa wymieszałam w misce z oliwą i solą morską. Rybę natarłam oliwą i solą. Piekarnik rozgrzałam do 200 stopni, warzywa z rybą wyłożyłam na blaszce na papierze do pieczenia. Piekłam około 15 minut. Czas pieczenia zależy także od grubości filetów – jeśli jest ona większa, to można zwiększyć czas o 5 minut.
Smacznego <3
Czy wiesz, że już 100 g dorsza pokrywa połowę zapotrzebowania osoby dorosłej na selen? Ryba ta jest także bogata w witaminę B12, witaminę A, D3, kwasy tłuszczowe Omega-3, fosfor oraz pełnowartościowe białko.
Selen ma bardzo ważną rolę w kształtowaniu naszej odporności. Jest składnikiem enzymów i wspomaga pracę glutationu (glutation to silny antyoksydant, który stymuluje działanie układu immunologicznego). Selen jest także niezbędny do wzrostu i działania limfocytów odpowiedzialnych za komórkową odpowiedź odpornościową organizmu.
Inspirację do przyrządzenia dorsza z rabarbarem znalazłam w magazynie https://kukbuk.pl/
Jak często dorsz gości w Waszym menu? 🙂