Faszerowana papryka na kolację

Faszerowana papryka

Składniki

  • 5 czerwonych papryk
  • 1 duża cukinia
  • 400 g krojonych pomidorów z kartonika lub passatą pomidorową
  • 1 opakowanie fety
  • komosa ryżowa
  • oliwa z oliwek
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz, natka pietruszki, listki bazylii, zioła prowansalskie

Gotowałam komosę ryżową, a w między czasie dusiłam na patelni cukinię z czosnkiem. Dodałam pomidory oraz wszystkie przyprawy, oprócz soli, ponieważ paprykę zajadała z nami Jagódka 🙂 Wymieszałam i dodałam ugotowaną komosę ryżową oraz pokruszoną fetę. Następnie znowu wymieszałam i nałożyłam farsz do przekrojonych papryk na pół. Posoliłam porcje przeznaczone dla mnie i męża 🙂 Wcześniej oczywiście oczyściłam gniazda z pestek. Papryki włożyłam na blachę, polałam wodą, aby się nie spaliły i piekłam około 40 minut w 180 stopniach.

Nadziewana papryka nadaje się zarówno na pożywną kolację, jak i wegeteriański obiad 🙂

Czy wiesz, że komosa ryżowa zaliczana jest do tzw. superfoods? Stanowi bogate źródło białka, wapnia, magnezu, cynku i dobrych kwasów tłuszczowych. Nie zawiera za to glutenu 🙂

Komosę możesz przygotować w większej ilości i przeznaczyć do wykorzystania na 2 dni 🙂 Sprawdzi się jako dodatek do obiadu, składnik sałatek, czy farszu do pieczonych warzyw 🙂

Smacznego

DominikaR Autor

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *