Składniki (2 porcje + mała dla dziecka):
- szklanka surowej kaszy jaglanej;
- pół szklanki mleka kokosowego;
- 1 łyżka tartego imbiru;
- 2 łyżki rodzynek;
- 2 łyżki suszonej żurawiny;
- pół łyżeczki cynamonu;
- pół łyżeczki wanilii;
- 2 goździki rozbite w moździerzu;
- 6 suszonych śliwek;
- sok wyciśnięty z jednej pomarańczy;
- 1 łyżka miodu;
- 1 łyżka oleju kokosowego.
Do przygotowania:
- garnek z przykrywką do gotowania kaszy
- łyżka, kubek
Wykonanie:
Przed ugotowaniem przepłukałam kaszę w zimnej wodzie dwa razy. Kaszę jaglaną ugotowałam w 2 szklankach wody, nie przykrywając pokrywką, do momentu aż kasza wchłonęła całą wodę. Dodałam mleko kokosowe, starty imbir oraz przyprawy. Gotowałam ok 4 minuty. Dolałam sok z pomarańczy, łyżkę miodu oraz oleju kokosowego, wymieszałam i odłożyłam porcję dla Jagody. Następnie dosypałam rodzynki, żurawinę i śliwki przekrojone na pół. Nałożyłam na talerzyki.
Jagoda nie lubi znajdywać w jaglance dodatków, więc dostała jaglankę w osobnym talerzyku, a suszone owoce w osobnych miseczkach 😉
Przypominam, że miód można podawać dzieciom powyżej pierwszego roku życia 🙂
Smacznego <3