Jaglanka z bakaliami

Świąteczna jaglanka z bakaliami

Składniki (2 porcje + mała dla dziecka):

  • szklanka surowej kaszy jaglanej;
  • pół szklanki mleka kokosowego;
  • 1 łyżka tartego imbiru;
  • 2 łyżki rodzynek;
  • 2 łyżki suszonej żurawiny;
  • pół łyżeczki cynamonu;
  • pół łyżeczki wanilii;
  • 2 goździki rozbite w moździerzu;
  • 6 suszonych śliwek;
  • sok wyciśnięty z jednej pomarańczy;
  • 1 łyżka miodu;
  • 1 łyżka oleju kokosowego.

Wykonanie:

Przed ugotowaniem przepłukałam kaszę w zimnej wodzie dwa razy. Kaszę jaglaną ugotowałam w 2 szklankach wody, nie przykrywając pokrywką, do momentu aż kasza wchłonęła całą wodę. Dodałam mleko kokosowe, starty imbir oraz przyprawy. Gotowałam ok 4 minuty. Dolałam sok z pomarańczy, łyżkę miodu oraz oleju kokosowego, wymieszałam i odłożyłam porcję dla Jagody. Następnie dosypałam rodzynki, żurawinę i śliwki przekrojone na pół. Nałożyłam na talerzyki.

Jagoda nie lubi znajdywać w jaglance dodatków, więc dostała jaglankę w osobnym talerzyku, a suszone owoce w osobnych miseczkach 😉

Przypominam, że miód można podawać dzieciom powyżej pierwszego roku życia 🙂

Smacznego <3

DominikaR Autor

Kocham gotować od zawsze. Czas spędzony w kuchni daje mi chwilę wytchnienia, relaksu i satysfakcji. Najlepszą zabawą jest dla mnie testowanie nowych rozwiązań oraz niebanalne zestawianie dobrze znanych smaków. Dodatkowym plusem jest radość moich bliskich, których częstuje efektami mojej pracy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *