Jaglanka z bakaliami

Świąteczna jaglanka z bakaliami

Składniki (2 porcje + mała dla dziecka):

  • szklanka surowej kaszy jaglanej;
  • pół szklanki mleka kokosowego;
  • 1 łyżka tartego imbiru;
  • 2 łyżki rodzynek;
  • 2 łyżki suszonej żurawiny;
  • pół łyżeczki cynamonu;
  • pół łyżeczki wanilii;
  • 2 goździki rozbite w moździerzu;
  • 6 suszonych śliwek;
  • sok wyciśnięty z jednej pomarańczy;
  • 1 łyżka miodu;
  • 1 łyżka oleju kokosowego.

Do przygotowania:

  • garnek z przykrywką do gotowania kaszy
  • łyżka, kubek

Wykonanie:

Przed ugotowaniem przepłukałam kaszę w zimnej wodzie dwa razy. Kaszę jaglaną ugotowałam w 2 szklankach wody, nie przykrywając pokrywką, do momentu aż kasza wchłonęła całą wodę. Dodałam mleko kokosowe, starty imbir oraz przyprawy. Gotowałam ok 4 minuty. Dolałam sok z pomarańczy, łyżkę miodu oraz oleju kokosowego, wymieszałam i odłożyłam porcję dla Jagody. Następnie dosypałam rodzynki, żurawinę i śliwki przekrojone na pół. Nałożyłam na talerzyki.

Jagoda nie lubi znajdywać w jaglance dodatków, więc dostała jaglankę w osobnym talerzyku, a suszone owoce w osobnych miseczkach 😉

Przypominam, że miód można podawać dzieciom powyżej pierwszego roku życia 🙂

Smacznego <3

DominikaR Autor

Kocham gotować od zawsze. Czas spędzony w kuchni daje mi chwilę wytchnienia, relaksu i satysfakcji. Najlepszą zabawą jest dla mnie testowanie nowych rozwiązań oraz niebanalne zestawianie dobrze znanych smaków. Dodatkowym plusem jest radość moich bliskich, których częstuje efektami mojej pracy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.