Składniki:
- nać pietruszki;
- dojrzałe, miękkie awokado;
- jabłko;
- kiwi.
Do przygotowania:
- blender
Wykonanie:
Zblendowałam wszystkie składniki. Można dolać wody lub mleka roślinnego dla dodania preferowanej konsystencji. Powyższa ilość składników jest przewidziana na koktajl dla jednej osoby 🙂
Koktajl na zdjęciu jest bez dodatku wody, czy mleka, ponieważ przygotowałam go dla mojej córeczki. Chciałam, aby mogła zjeść go sama, jako papkę 🙂 Jeszcze niezbyt dobrze radzi sobie ze zbyt rzadkimi konsystencjami. Niezbyt chętnie także pije takie koktajle – próbowałam wlewać jej do kubeczka. Papkę je najchętniej, także nic na siłę 🙂 Świetnie sprawdzi się jako drugie śniadanie lub podwieczorek.
Natkę pietruszki warto przemycać do naszych posiłków jak najczęściej, ponieważ jest bogatym źródłem witaminy C oraz żelaza. Zawiera również magnez, potas oraz wapń. Najczęściej wykorzystujemy ją do posypania zupy lub ziemniaków do drugiego dania, wtedy jednak nie zjadamy jej zbyt dużo. W koktajlu sprawdzi się znakomicie 🙂 Dobrze komponuje się z soczystymi jabłkami, ananasem lub pomarańczą.