Koktajl z awokado i natką pietruszki

Koktajl – wersja dla Jagódki

Składniki:

  • nać pietruszki;
  • dojrzałe, miękkie awokado;
  • jabłko;
  • kiwi.

Do przygotowania:

  • blender

Wykonanie:

Zblendowałam wszystkie składniki. Można dolać wody lub mleka roślinnego dla dodania preferowanej konsystencji. Powyższa ilość składników jest przewidziana na koktajl dla jednej osoby 🙂

Koktajl na zdjęciu jest bez dodatku wody, czy mleka, ponieważ przygotowałam go dla mojej córeczki. Chciałam, aby mogła zjeść go sama, jako papkę 🙂 Jeszcze niezbyt dobrze radzi sobie ze zbyt rzadkimi konsystencjami. Niezbyt chętnie także pije takie koktajle – próbowałam wlewać jej do kubeczka. Papkę je najchętniej, także nic na siłę 🙂 Świetnie sprawdzi się jako drugie śniadanie lub podwieczorek.

Natkę pietruszki warto przemycać do naszych posiłków jak najczęściej, ponieważ jest bogatym źródłem witaminy C oraz żelaza. Zawiera również magnez, potas oraz wapń. Najczęściej wykorzystujemy ją do posypania zupy lub ziemniaków do drugiego dania, wtedy jednak nie zjadamy jej zbyt dużo. W koktajlu sprawdzi się znakomicie 🙂 Dobrze komponuje się z soczystymi jabłkami, ananasem lub pomarańczą.

DominikaR Autor

Kocham gotować od zawsze. Czas spędzony w kuchni daje mi chwilę wytchnienia, relaksu i satysfakcji. Najlepszą zabawą jest dla mnie testowanie nowych rozwiązań oraz niebanalne zestawianie dobrze znanych smaków. Dodatkowym plusem jest radość moich bliskich, których częstuje efektami mojej pracy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.