Składniki na moją ulubioną kuloodporną kawę:
- 2 łyżeczki masła klarowanego;
- 1 łyżeczka oleju kokosowego (źródło MCT);
- filiżanka parzonej, gorącej kawy;
- szczypta cynamonu oraz kardamonu;
- mleko kokosowe.
Do przygotowania
- spieniacz do cappuccino
Wykonanie:
Wszystkie składniki wrzucam do kawy i mieszam spieniaczem do cappuccino ?ważne, aby kawa była gorąca, żeby rozpuściły się tłuszcze ? kawa ma cudowny kokosowy smak ?
Pomysł bulletproof coffee narodził się w Stanach Zjednoczonych, a jego autorem jest Dave Asprey zafascynowany zwyczajem Tybetańczyków polegającym na dodawaniu masła z mleka jaków do herbaty. Dave zmienił herbatę na kawę, a masło z mleka jaków na masło z mleka krowiego i pomysł się spodobał ? Asprey zaleca, aby mleko było od szczęśliwych krów pasących się na łące, a kawa powinna być świeżo zmieloną 100% Arabicą. Podkreśla także jak ważny jest olej MCT.
Kuloodporna kawa jest czasami traktowana jako zamiennik śniadania. Daje kopa i energię na kilka godzin. Należy jednak pamiętać, że nie jest ona pełnowartościowym posiłkiem, a duża ilość tłuszczy wymaga zreorganizowania pozostałych posiłków.