Kuloodporna kawa

Kawa kuloodporna
Kawa kuloodporna

Składniki na moją ulubioną kuloodporną kawę:

  • 2 łyżeczki masła klarowanego;
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego (źródło MCT);
  • filiżanka parzonej, gorącej kawy;
  • szczypta cynamonu oraz kardamonu;
  • mleko kokosowe.

Do przygotowania

  • spieniacz do cappuccino

Wykonanie:

Wszystkie składniki wrzucam do kawy i mieszam spieniaczem do cappuccino ?ważne, aby kawa była gorąca, żeby rozpuściły się tłuszcze ? kawa ma cudowny kokosowy smak ?

Pomysł bulletproof coffee narodził się w Stanach Zjednoczonych, a jego autorem jest Dave Asprey zafascynowany zwyczajem Tybetańczyków polegającym na dodawaniu masła z mleka jaków do herbaty. Dave zmienił herbatę na kawę, a masło z mleka jaków na masło z mleka krowiego i pomysł się spodobał ? Asprey zaleca, aby mleko było od szczęśliwych krów pasących się na łące, a kawa powinna być świeżo zmieloną 100% Arabicą. Podkreśla także jak ważny jest olej MCT.
Kuloodporna kawa jest czasami traktowana jako zamiennik śniadania. Daje kopa i energię na kilka godzin. Należy jednak pamiętać, że nie jest ona pełnowartościowym posiłkiem, a duża ilość tłuszczy wymaga zreorganizowania pozostałych posiłków.

DominikaR Autor

Kocham gotować od zawsze. Czas spędzony w kuchni daje mi chwilę wytchnienia, relaksu i satysfakcji. Najlepszą zabawą jest dla mnie testowanie nowych rozwiązań oraz niebanalne zestawianie dobrze znanych smaków. Dodatkowym plusem jest radość moich bliskich, których częstuje efektami mojej pracy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.