Kuloodporna kawa

Kuloodporna kawa

Składniki na moją ulubioną kuloodporną kawę:

  • 2 łyżeczki masła klarowanego;
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego (źródło MCT);
  • filiżanka parzonej, gorącej kawy;
  • szczypta cynamonu oraz kardamonu;
  • mleko kokosowe.

Wykonanie:

Wszystkie składniki wrzucam do kawy i mieszam spieniaczem do cappuccino 💪ważne, aby kawa była gorąca, żeby rozpuściły się tłuszcze 😊 kawa ma cudowny kokosowy smak 😋

Pomysł bulletproof coffee narodził się w Stanach Zjednoczonych, a jego autorem jest Dave Asprey zafascynowany zwyczajem Tybetańczyków polegającym na dodawaniu masła z mleka jaków do herbaty. Dave zmienił herbatę na kawę, a masło z mleka jaków na masło z mleka krowiego i pomysł się spodobał 😉 Asprey zaleca, aby mleko było od szczęśliwych krów pasących się na łące, a kawa powinna być świeżo zmieloną 100% Arabicą. Podkreśla także jak ważny jest olej MCT.
Kuloodporna kawa jest czasami traktowana jako zamiennik śniadania. Daje kopa i energię na kilka godzin. Należy jednak pamiętać, że nie jest ona pełnowartościowym posiłkiem, a duża ilość tłuszczy wymaga zreorganizowania pozostałych posiłków.

DominikaR Autor

Kocham gotować od zawsze. Czas spędzony w kuchni daje mi chwilę wytchnienia, relaksu i satysfakcji. Najlepszą zabawą jest dla mnie testowanie nowych rozwiązań oraz niebanalne zestawianie dobrze znanych smaków. Dodatkowym plusem jest radość moich bliskich, których częstuje efektami mojej pracy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *