Kuloodporna kawa

Składniki na moją ulubioną kuloodporną kawę:

  • 2 łyżeczki masła klarowanego;
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego (źródło MCT);
  • filiżanka parzonej, gorącej kawy;
  • szczypta cynamonu oraz kardamonu;
  • mleko kokosowe.

Wykonanie:

Wszystkie składniki wrzucam do kawy i mieszam spieniaczem do cappuccino 💪ważne, aby kawa była gorąca, żeby rozpuściły się tłuszcze 😊 kawa ma cudowny kokosowy smak 😋

Pomysł bulletproof coffee narodził się w Stanach Zjednoczonych, a jego autorem jest Dave Asprey zafascynowany zwyczajem Tybetańczyków polegającym na dodawaniu masła z mleka jaków do herbaty. Dave zmienił herbatę na kawę, a masło z mleka jaków na masło z mleka krowiego i pomysł się spodobał 😉 Asprey zaleca, aby mleko było od szczęśliwych krów pasących się na łące, a kawa powinna być świeżo zmieloną 100% Arabicą. Podkreśla także jak ważny jest olej MCT.
Kuloodporna kawa jest czasami traktowana jako zamiennik śniadania. Daje kopa i energię na kilka godzin. Należy jednak pamiętać, że nie jest ona pełnowartościowym posiłkiem, a duża ilość tłuszczy wymaga zreorganizowania pozostałych posiłków.

DominikaR Autor

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *