Kurczak z bobem i pesto

Kurczak z bobem i młodymi ziemniaczkami

Składniki:

  • piersi z kurczaka;
  • 4 łyżki mąki;
  • masło klarowane;
  • 4 łyżki czerwonego Pesto;
  • 200 ml śmietany kremówki 30%;
  • 4 łyżki listków świeżego tymianku;
  • 2 szklanki ugotowanego i obranego bobu;
  • sól, pieprz; suszony tymianek;
  • młode ziemniaczki.

Wykonanie:

Bób ugotowałam na parze 15 minut, przelałam zimną wodą i obrałam. Pierś z kurczaka pokroiłam w pałki, obtoczyłam w mące oraz podsmażyłam 5 minut na maśle klarowanym. Na patelnię z kurczakiem dodałam pesto oraz wymieszałam. Wlałam śmietankę i zagotowałam. Następnie doprawiłam pieprzem. Dodałam bób, świeży oraz suszony tymianek. Dusiłam 15 minut na małym ogniu. Odebrałam porcję dla Jagódki, a następnie doprawiłam solą i dusiłam jeszcze 3 minuty. Podałam z młodymi ziemniaczkami ugotowanymi w wodzie w mundurkach.

Pamiętaj, aby do ziemniaków dodać trochę soli, nawet jeśli gotujesz dla małego dziecka. Ziemniaki, jak i inne warzywa zawierające potas, tracą wszystkie swoje właściwości odżywcze jeśli gotujemy je bez soli (minerały są wypłukiwane do wody). Gdy ziemniaki są już miękkie, wyciągnij kilka dla dziecka, dosól i gotuj jeszcze 2-3 minuty, aby przeszły solą.

Smacznego <3

Inspiracja do przepisu została znaleziona na stronie kwestiasmaku.com

DominikaR Autor

Kocham gotować od zawsze. Czas spędzony w kuchni daje mi chwilę wytchnienia, relaksu i satysfakcji. Najlepszą zabawą jest dla mnie testowanie nowych rozwiązań oraz niebanalne zestawianie dobrze znanych smaków. Dodatkowym plusem jest radość moich bliskich, których częstuje efektami mojej pracy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *