Kurczak z bobem i pesto

Kurczak z bobem i młodymi ziemniaczkami

Składniki:

  • piersi z kurczaka;
  • 4 łyżki mąki;
  • masło klarowane;
  • 4 łyżki czerwonego Pesto;
  • 200 ml śmietany kremówki 30%;
  • 4 łyżki listków świeżego tymianku;
  • 2 szklanki ugotowanego i obranego bobu;
  • sól, pieprz; suszony tymianek;
  • młode ziemniaczki.

Do przygotowania:

  • garnek do gotowania na parze (może być też zwykły garnek)
  • patelnia
  • drewniana łyżka do mieszania
  • garnek do gotowania ziemniaków

Wykonanie:

Bób ugotowałam na parze 15 minut, przelałam zimną wodą i obrałam. Pierś z kurczaka pokroiłam w pałki, obtoczyłam w mące oraz podsmażyłam 5 minut na maśle klarowanym. Na patelnię z kurczakiem dodałam pesto oraz wymieszałam. Wlałam śmietankę i zagotowałam. Następnie doprawiłam pieprzem. Dodałam bób, świeży oraz suszony tymianek. Dusiłam 15 minut na małym ogniu. Odebrałam porcję dla Jagódki, a następnie doprawiłam solą i dusiłam jeszcze 3 minuty. Podałam z młodymi ziemniaczkami ugotowanymi w wodzie w mundurkach.

Pamiętaj, aby do ziemniaków dodać trochę soli, nawet jeśli gotujesz dla małego dziecka. Ziemniaki, jak i inne warzywa zawierające potas, tracą wszystkie swoje właściwości odżywcze jeśli gotujemy je bez soli (minerały są wypłukiwane do wody). Gdy ziemniaki są już miękkie, wyciągnij kilka dla dziecka, dosól i gotuj jeszcze 2-3 minuty, aby przeszły solą.

Smacznego <3

Inspiracja do przepisu została znaleziona na stronie kwestiasmaku.com

DominikaR Autor

Kocham gotować od zawsze. Czas spędzony w kuchni daje mi chwilę wytchnienia, relaksu i satysfakcji. Najlepszą zabawą jest dla mnie testowanie nowych rozwiązań oraz niebanalne zestawianie dobrze znanych smaków. Dodatkowym plusem jest radość moich bliskich, których częstuje efektami mojej pracy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.