Składniki:
- piersi z kurczaka;
- 4 łyżki mąki;
- masło klarowane;
- 4 łyżki czerwonego Pesto;
- 200 ml śmietany kremówki 30%;
- 4 łyżki listków świeżego tymianku;
- 2 szklanki ugotowanego i obranego bobu;
- sól, pieprz; suszony tymianek;
- młode ziemniaczki.
Do przygotowania:
- garnek do gotowania na parze (może być też zwykły garnek)
- patelnia
- drewniana łyżka do mieszania
- garnek do gotowania ziemniaków
Wykonanie:
Bób ugotowałam na parze 15 minut, przelałam zimną wodą i obrałam. Pierś z kurczaka pokroiłam w pałki, obtoczyłam w mące oraz podsmażyłam 5 minut na maśle klarowanym. Na patelnię z kurczakiem dodałam pesto oraz wymieszałam. Wlałam śmietankę i zagotowałam. Następnie doprawiłam pieprzem. Dodałam bób, świeży oraz suszony tymianek. Dusiłam 15 minut na małym ogniu. Odebrałam porcję dla Jagódki, a następnie doprawiłam solą i dusiłam jeszcze 3 minuty. Podałam z młodymi ziemniaczkami ugotowanymi w wodzie w mundurkach.
Pamiętaj, aby do ziemniaków dodać trochę soli, nawet jeśli gotujesz dla małego dziecka. Ziemniaki, jak i inne warzywa zawierające potas, tracą wszystkie swoje właściwości odżywcze jeśli gotujemy je bez soli (minerały są wypłukiwane do wody). Gdy ziemniaki są już miękkie, wyciągnij kilka dla dziecka, dosól i gotuj jeszcze 2-3 minuty, aby przeszły solą.
Smacznego <3
Inspiracja do przepisu została znaleziona na stronie kwestiasmaku.com