Składniki:
- 1/2 małej, białej kapusty;
- 250 g makaronu łazanki;
- 2 średnie cebule;
- 100 g kiełbasy;
- 100 g boczku;
- smalec do smażenia;
- sól i bardzo dużo pieprzu.
Do przygotowania:
- deska i nóż do krojenia / szatkowania kapusty
- garnek do gotowania kapusty
- garnek do ugotowania makaronu
- patelnia
- drewniana łyżka do mieszania
- durszlak
Wykonanie:
Z kapusty ściągnęłam wierzchnie liście i wyrzuciłam, następnie umyłam kapustę i poszatkowałam. Zalałam ją ok 2 szklankami wody, posoliłam, przykryłam i gotowałam na małym ogniu, aż zmiękła.
W międzyczasie gotowałam makaron wg instrukcji na opakowaniu. Obrałam cebulę, pokroiłam ją na małą kosteczkę i podsmażyłam. Pokroiłam boczek i kiełbasę, następnie dodałam do cebuli i podsmażyłam wszystko razem przez chwilę.
Gotową kapustę przecedziłam na durszlaku. Dodałam do boczku z kiełbasą i cebulą, następnie posoliłam i popieprzyłam. Ja uwielbiam, gdy łazanki w tym wydaniu są mocno pieprzne 🙂 Smażyłam wszystko razem przez chwilę. W razie potrzeby dodaję smalcu. Można polać troszkę wodą. Dołożyłam makaron i delikatnie wymieszałam.
To danie zdecydowanie nie nadaje się dla dzieci poniżej 2 roku życia. Nie należy także do tych, które można wykonać maksymalnie w 30 minut. Nie zmienia to jednak faktu, że jest jednym z moich ulubionych <3
Smacznego 🙂