Łazanki

Łazanki z boczkiem

Składniki:

  • 1/2 małej, białej kapusty;
  • 250 g makaronu łazanki;
  • 2 średnie cebule;
  • 100 g kiełbasy;
  • 100 g boczku;
  • smalec do smażenia;
  • sól i bardzo dużo pieprzu.

Do przygotowania:

  • deska i nóż do krojenia / szatkowania kapusty
  • garnek do gotowania kapusty
  • garnek do ugotowania makaronu
  • patelnia
  • drewniana łyżka do mieszania
  • durszlak

Wykonanie:

Z kapusty ściągnęłam wierzchnie liście i wyrzuciłam, następnie umyłam kapustę i poszatkowałam. Zalałam ją ok 2 szklankami wody, posoliłam, przykryłam i gotowałam na małym ogniu, aż zmiękła.

W międzyczasie gotowałam makaron wg instrukcji na opakowaniu. Obrałam cebulę, pokroiłam ją na małą kosteczkę i podsmażyłam. Pokroiłam boczek i kiełbasę, następnie dodałam do cebuli i podsmażyłam wszystko razem przez chwilę.

Gotową kapustę przecedziłam na durszlaku. Dodałam do boczku z kiełbasą i cebulą, następnie posoliłam i popieprzyłam. Ja uwielbiam, gdy łazanki w tym wydaniu są mocno pieprzne 🙂 Smażyłam wszystko razem przez chwilę. W razie potrzeby dodaję smalcu. Można polać troszkę wodą. Dołożyłam makaron i delikatnie wymieszałam.

To danie zdecydowanie nie nadaje się dla dzieci poniżej 2 roku życia. Nie należy także do tych, które można wykonać maksymalnie w 30 minut. Nie zmienia to jednak faktu, że jest jednym z moich ulubionych <3

Smacznego 🙂

DominikaR Autor

Kocham gotować od zawsze. Czas spędzony w kuchni daje mi chwilę wytchnienia, relaksu i satysfakcji. Najlepszą zabawą jest dla mnie testowanie nowych rozwiązań oraz niebanalne zestawianie dobrze znanych smaków. Dodatkowym plusem jest radość moich bliskich, których częstuje efektami mojej pracy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.