Łazanki

Łazanki z boczkiem

Składniki:

  • 1/2 małej, białej kapusty;
  • 250 g makaronu łazanki;
  • 2 średnie cebule;
  • 100 g kiełbasy;
  • 100 g boczku;
  • smalec do smażenia;
  • sól i bardzo dużo pieprzu.

Wykonanie:

Z kapusty ściągłam wierzchnie liście i wyrzuciłam, następnie umyłam kapustę i poszatkowałam. Zalałam ją ok 2 szklankami wody, posoliłam, przykryłam i gotowałam na małym ogniu, aż zmiękła.

W międzyczasie gotowałam makaron wg instrukcji na opakowaniu. Obrałam cebulę, pokroiłam ją na małą kosteczkę i podsmażyłam. Pokroiłam boczek i kiełbasę, następnie dodałam do cebuli i podsmażyłam wszystko razem przez chwilę.

Gotową kapustę przecedziłam na durszlaku. Dodałam do boczku z kiełbasą i cebulą, następnie posoliłąm i popieprzyłam. Ja uwielbiam, gdy łazanki w tym wydaniu są mocno pieprzne 🙂 Smażyłam wszystko razem przez chwilę. W razie potrzeby dodaję smalcu. Można polać troszkę wodą. Dołożyłam makaron i delikatnie wymieszałam.

To danie zdecydowanie nie nadaje się dla dzieci poniżej 2 roku życia. Nie należy także do tych, które można wykonać maksymalnie w 30 minut. Nie zmienia to jednak faktu, że jest jednym z moich ulubionych <3

Smacznego 🙂

DominikaR Autor

Kocham gotować od zawsze. Czas spędzony w kuchni daje mi chwilę wytchnienia, relaksu i satysfakcji. Najlepszą zabawą jest dla mnie testowanie nowych rozwiązań oraz niebanalne zestawianie dobrze znanych smaków. Dodatkowym plusem jest radość moich bliskich, których częstuje efektami mojej pracy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *