Łazanki

Łazanki z boczkiem

Składniki:

  • 1/2 małej, białej kapusty;
  • 250 g makaronu łazanki;
  • 2 średnie cebule;
  • 100 g kiełbasy;
  • 100 g boczku;
  • smalec do smażenia;
  • sól i bardzo dużo pieprzu.

Wykonanie:

Z kapusty ściągam wierzchnie liście i wyrzucam, następnie myję kapustę i szatkuję. Zalewam ją ok 2 szklankami wody, solę, przykrywam i gotuję na małym ogniu, aż zmięknie.

W międzyczasie gotuję makaron wg instrukcji na opakowaniu. Obieram cebulę, kroję ją na małą kosteczkę i podsmażam. Kroję boczek i kiełbasę, następnie dodaję do cebuli i podsmażam wszystko razem przez chwilę.

Gotową kapustę cedzę na durszlaku. Dodaję do boczku z kiełbasą i cebulą, następnie solę i pieprzę. Ja uwielbiam, gdy łazanki w tym wydaniu są mocno pieprzne 🙂 Smażę wszystko razem przez chwilę. W razie potrzeby dodaję smalcu. Można polać troszkę wodą. Dokładam makaron i delikatnie mieszam.

To danie zdecydowanie nie nadaje się dla dzieci poniżej 2 roku życia. Nie należy także do tych, które można wykonać maksymalnie w 30 minut. Nie zmienia to jednak faktu, że jest jednym z moich ulubionych <3

Smacznego 🙂

DominikaR Autor

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *