Składniki (3 porcje):
- 400 ml mleka kokosowego (z lodówki);
- 80 g cukru kokosowego;
- 50 ml oleju kokosowego;
- 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii;
- dowolne owoce leśne.
Do przygotowania:
- blender
- miska do blendowania
- maszynka do robienia lodów lub zwykłe pudełko, foremki do lodów na patyku
Wykonanie:
Wszystkie składniki oprócz owoców leśnych zblendowałam do uzyskania jednolitej masy. Włożyłam masę do pojemnika na lody i kręciłam około 30 minut do uzyskania puszystej konsystencji. W zależności od typu maszynki czas może być dłuższy lub krótszy.
Jeśli nie masz maszynki do lodów możesz także przełożyć masę do pojemnika na lody, włożyć do zamrażalki na około 4 godziny. Lody trzeba wyjmować, co 30-40 minut, mieszać i ponownie chować do zamrażalki.
Przepis świetnie sprawdzi się także do wykonania lodów na patyku – wystarczy zaopatrzyć się w foremki 🙂
Owoce leśne zblendowałam i polałam nimi lody przed podaniem.
Smacznego <3
Inspirację do przepisu na domowe lody znalazłam w książce Anny Lewandowskiej „Healthy Mama”.