Lody kokosowe

Lody kokosowe z polewą jagodową

Składniki (3 porcje):

  • 400 ml mleka kokosowego (z lodówki);
  • 80 g cukru kokosowego;
  • 50 ml oleju kokosowego;
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii;
  • dowolne owoce leśne.

Do przygotowania:

  • blender
  • miska do blendowania
  • maszynka do robienia lodów lub zwykłe pudełko, foremki do lodów na patyku

Wykonanie:

Wszystkie składniki oprócz owoców leśnych zblendowałam do uzyskania jednolitej masy. Włożyłam masę do pojemnika na lody i kręciłam około 30 minut do uzyskania puszystej konsystencji. W zależności od typu maszynki czas może być dłuższy lub krótszy.

Jeśli nie masz maszynki do lodów możesz także przełożyć masę do pojemnika na lody, włożyć do zamrażalki na około 4 godziny. Lody trzeba wyjmować, co 30-40 minut, mieszać i ponownie chować do zamrażalki.

Przepis świetnie sprawdzi się także do wykonania lodów na patyku – wystarczy zaopatrzyć się w foremki 🙂

Owoce leśne zblendowałam i polałam nimi lody przed podaniem.

Smacznego <3

Inspirację do przepisu na domowe lody znalazłam w książce Anny Lewandowskiej „Healthy Mama”.

DominikaR Autor

Kocham gotować od zawsze. Czas spędzony w kuchni daje mi chwilę wytchnienia, relaksu i satysfakcji. Najlepszą zabawą jest dla mnie testowanie nowych rozwiązań oraz niebanalne zestawianie dobrze znanych smaków. Dodatkowym plusem jest radość moich bliskich, których częstuje efektami mojej pracy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *