Lody kokosowe

Lody kokosowe z polewą jagodową

Składniki (3 porcje):

  • 400 ml mleka kokosowego (z lodówki);
  • 80 g cukru kokosowego;
  • 50 ml oleju kokosowego;
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii;
  • dowolne owoce leśne.

Wykonanie:

Wszystkie składniki oprócz owoców leśnych zblendowałam do uzyskania jednolitej masy. Włożyłam masę do pojemnika na lody i kręciłam około 30 minut do uzyskania puszystej konsystencji. W zależności od typu maszynki czas może być dłuższy lub krótszy.

Jeśli nie masz maszynki do lodów możesz także przełożyć masę do pojemnika na lody, włożyć do zamrażalki na około 4 godziny. Lody trzeba wyjmować, co 30-40 minut, mieszać i ponownie chować do zamrażalki.

Przepis świetnie sprawdzi się także do wykonania lodów na patyku – wystarczy zaopatrzyć się w foremki 🙂

Owoce leśne zblendowałam i polałam nimi lody przed podaniem.

Smacznego <3

Inspirację do przepisu na domowe lody znalazłam w książce Anny Lewandowskiej „Healthy Mama”.

DominikaR Autor

Kocham gotować od zawsze. Czas spędzony w kuchni daje mi chwilę wytchnienia, relaksu i satysfakcji. Najlepszą zabawą jest dla mnie testowanie nowych rozwiązań oraz niebanalne zestawianie dobrze znanych smaków. Dodatkowym plusem jest radość moich bliskich, których częstuje efektami mojej pracy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *