
Składniki (2osoby):
- 300 g łososia;
- cytryna;
- sól, pieprz, tymianek, czosnek;
- 2 średniej wielkości buraki;
- 4 ziemniaki;
- 2 marchewki;
- 2 korzenie pietruszki;
- zioła prowansalskie.
Do przygotowania:
- pudełko do zamarynowania łososia
- łososia należy zamarynować pół godziny wcześniej
- deska i nóż do krojenia warzyw
- pędzelek do posmarowania warzyw
- blaszka do upieczenia warzyw i łososia w piekarniku
Wykonanie:
Łososia skropiłam sokiem z cytryny, natarłam solą, pieprzem, czosnkiem i tymiankiem. Włożyłam do lodówki na pół godziny.
Warzywa obrałam ze skórki i pokroiłam. Posmarowałam masłem klarowanym i posypałam ziołami prowansalskimi. Piekłam w piekarniku w 190 stopniach 35 minut. W miedzy czasie włożyłam łososia na 15 minut ?
Smacznego ?