Łosoś z pieczonymi warzywami

Łosoś z pieczonymi warzywami

Składniki (2osoby):

  • 300 g łososia;
  • cytryna;
  • sól, pieprz, tymianek, czosnek;
  • 2 średniej wielkości buraki;
  • 4 ziemniaki;
  • 2 marchewki;
  • 2 korzenie pietruszki;
  • zioła prowansalskie.

Do przygotowania:

  • pudełko do zamarynowania łososia
  • łososia należy zamarynować pół godziny wcześniej
  • deska i nóż do krojenia warzyw
  • pędzelek do posmarowania warzyw
  • blaszka do upieczenia warzyw i łososia w piekarniku

Wykonanie:

Łososia skropiłam sokiem z cytryny, natarłam solą, pieprzem, czosnkiem i tymiankiem. Włożyłam do lodówki na pół godziny.

Warzywa obrałam ze skórki i pokroiłam. Posmarowałam masłem klarowanym i posypałam ziołami prowansalskimi. Piekłam w piekarniku w 190 stopniach 35 minut. W miedzy czasie włożyłam łososia na 15 minut ?

Smacznego ?

DominikaR Autor

Kocham gotować od zawsze. Czas spędzony w kuchni daje mi chwilę wytchnienia, relaksu i satysfakcji. Najlepszą zabawą jest dla mnie testowanie nowych rozwiązań oraz niebanalne zestawianie dobrze znanych smaków. Dodatkowym plusem jest radość moich bliskich, których częstuje efektami mojej pracy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *