Mus z dynii

Składniki:

  • 500 g puree z dyni;
  • 3 łyżki masła migdałowego;
  • 1 łyżeczka cynamonu;
  • 2 łyżeczki masła klarowanego;
  • 1 tarte jabłko;
  • 3 łyżki prażonych pestek ze słonecznika;
  • owoce do posypania: ja użyłam granatu oraz pomarańczy; będzie pysznie smakować także z owocami leśnymi oraz innymi owocami sezonowymi.

Wykonanie:

Dynię obrałam i pokroiłam w kostkę, ugotowałam na parze do miękkości. Do jeszcze ciepłej dodałam cynamon, masło klarowane oraz masło migdałowe, a następnie zblendowałam. Przełożyłam mus do miseczki, starłam na wierzch jabłko oraz posypałam owocami. Pestki słonecznika podprażyłam na rozgrzanej patelni i posypałam mus. Jagódkową porcję posypałam sezamem, zamiast pestkami słonecznika. Mus najbardziej smakuje mi na ciepło.

Smacznego <3

Mus nadaje się już dla dziecka powyżej pierwszego roku życia.

Inspirację do przepisu znalazłam na blogu Anny Lewandowskiej.

DominikaR Autor

Kocham gotować od zawsze. Czas spędzony w kuchni daje mi chwilę wytchnienia, relaksu i satysfakcji. Najlepszą zabawą jest dla mnie testowanie nowych rozwiązań oraz niebanalne zestawianie dobrze znanych smaków. Dodatkowym plusem jest radość moich bliskich, których częstuje efektami mojej pracy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.