Składniki:
- 500 g puree z dyni;
- 3 łyżki masła migdałowego;
- 1 łyżeczka cynamonu;
- 2 łyżeczki masła klarowanego;
- 1 tarte jabłko;
- 3 łyżki prażonych pestek ze słonecznika;
- owoce do posypania: ja użyłam granatu oraz pomarańczy; będzie pysznie smakować także z owocami leśnymi oraz innymi owocami sezonowymi.
Wykonanie:
Dynię obrałam i pokroiłam w kostkę, ugotowałam na parze do miękkości. Do jeszcze ciepłej dodałam cynamon, masło klarowane oraz masło migdałowe, a następnie zblendowałam. Przełożyłam mus do miseczki, starłam na wierzch jabłko oraz posypałam owocami. Pestki słonecznika podprażyłam na rozgrzanej patelni i posypałam mus. Jagódkową porcję posypałam sezamem, zamiast pestkami słonecznika. Mus najbardziej smakuje mi na ciepło.
Smacznego <3
Mus nadaje się już dla dziecka powyżej pierwszego roku życia.
Inspirację do przepisu znalazłam na blogu Anny Lewandowskiej.