Mus z dynii

Składniki:

  • 500 g puree z dyni;
  • 3 łyżki masła migdałowego;
  • 1 łyżeczka cynamonu;
  • 2 łyżeczki masła klarowanego;
  • 1 tarte jabłko;
  • 3 łyżki prażonych pestek ze słonecznika;
  • owoce do posypania: ja użyłam granatu oraz pomarańczy; będzie pysznie smakować także z owocami leśnymi oraz innymi owocami sezonowymi.

Wykonanie:

Dynię obrałam i pokroiłam w kostkę, ugotowałam na parze do miękkości. Do jeszcze ciepłej dodałam cynamon, masło klarowane oraz masło migdałowe, a następnie zblendowałam. Przełożyłam mus do miseczki, starłam na wierzch jabłko oraz posypałam owocami. Pestki słonecznika podprażyłam na rozgrzanej patelni i posypałam mus. Jagódkową porcję posypałam sezamem, zamiast pestkami słonecznika. Mus najbardziej smakuje mi na ciepło.

Smacznego <3

Mus nadaje się już dla dziecka powyżej pierwszego roku życia.

Inspirację do przepisu znalazłam na blogu Anny Lewandowskiej.

DominikaR Autor

Kocham gotować od zawsze. Czas spędzony w kuchni daje mi chwilę wytchnienia, relaksu i satysfakcji. Najlepszą zabawą jest dla mnie testowanie nowych rozwiązań oraz niebanalne zestawianie dobrze znanych smaków. Dodatkowym plusem jest radość moich bliskich, których częstuje efektami mojej pracy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *