Owsianka z prażonymi jabłkami

Owsianka z prażonymi jabłkami i siemieniem lnianym

Składniki (dla 1 osoby):

  • 3/4 szklanki płatków owsianych namoczonych w wodzie noc wcześniej (jeśli jesteś na diecie bezglutenowej szukaj płatków z odpowiednim oznaczeniem);
  • szklanka wody;
  • 1 jabłko;
  • szczypta soli;
  • łyżeczka cynamonu, mielonego imbiru oraz kardamonu;
  • orzechy włoskie;
  • łyżeczka świeżo zmielonego siemienia lnianego.

Do przygotowania:

  • nóż
  • patelnia
  • garnek
  • drewniana łyżka do mieszania

Wykonanie:

Jabłko obrałam i pokroiłam na małe kawałki. Włożyłam na suchą patelnię i prażyłam przez kilka minut, aż zmiękną. W trakcie dodałam cynamon, imbir oraz kardamon. Następnie zalałam jabłka wodą i gotowałam cały czas mieszając aż zmiękną, ok 5-8 minut. Dodałam przyprawy. Owsiankę zalałam wodą, posoliłam i gotowałam około 10 minut, aż będzie miękka, wyłożyłam ją na talerz i posypałam orzechami, jabłkami i siemieniem lnianym ?

Owsiankę pakuje do pudełeczka na wynos i zabieram do pracy ?

Taką owsiankę można podać dziecku już na początku rozszerzania diety. Zrezygnowałabym tylko z orzechów ?

Smacznego?

DominikaR Autor

Kocham gotować od zawsze. Czas spędzony w kuchni daje mi chwilę wytchnienia, relaksu i satysfakcji. Najlepszą zabawą jest dla mnie testowanie nowych rozwiązań oraz niebanalne zestawianie dobrze znanych smaków. Dodatkowym plusem jest radość moich bliskich, których częstuje efektami mojej pracy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *