
Składniki (dla 1 osoby):
- 3/4 szklanki płatków owsianych namoczonych w wodzie noc wcześniej (jeśli jesteś na diecie bezglutenowej szukaj płatków z odpowiednim oznaczeniem);
- szklanka wody;
- 1 jabłko;
- szczypta soli;
- łyżeczka cynamonu, mielonego imbiru oraz kardamonu;
- orzechy włoskie;
- łyżeczka świeżo zmielonego siemienia lnianego.
Do przygotowania:
- nóż
- patelnia
- garnek
- drewniana łyżka do mieszania
Wykonanie:
Jabłko obrałam i pokroiłam na małe kawałki. Włożyłam na suchą patelnię i prażyłam przez kilka minut, aż zmiękną. W trakcie dodałam cynamon, imbir oraz kardamon. Następnie zalałam jabłka wodą i gotowałam cały czas mieszając aż zmiękną, ok 5-8 minut. Dodałam przyprawy. Owsiankę zalałam wodą, posoliłam i gotowałam około 10 minut, aż będzie miękka, wyłożyłam ją na talerz i posypałam orzechami, jabłkami i siemieniem lnianym ?
Owsiankę pakuje do pudełeczka na wynos i zabieram do pracy ?
Taką owsiankę można podać dziecku już na początku rozszerzania diety. Zrezygnowałabym tylko z orzechów ?
Smacznego?