Pierś z indyka z duszonymi warzywami

Pierś z indyka z duszonymi warzywami

Składniki:

  • pierś z indyka;
  • sól, pieprz, słodka papryka;
  • ziemniaki,
  • korzeń pietruszki;
  • korzeń selera;
  • marchewka;
  • por;
  • czerwona cebula.

Wykonanie:

Mięsko natarłam solą, pieprzem i słodką papryką 😊 przyrządziłam tak także porcję dla dziecka -zrezygnowałam jednak z soli 😊 następnie ugotowałam indyka na parze do miękkości. 😊

Ziemniaki, korzeń pietruszki, seler, marchewkę obrałam i umyłam. Następnie pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na maśle klarowanym, dodając pokrojony por oraz czerwoną cebulę:) smażyłam jeszcze 3 minuty. Polałam wodą i przykryłam pokrywką. Dusiłam do miękkości 😊

Celowo nie podałam ilość warzyw, ponieważ przygotowuję ich tyle ile w danym momencie potrzebuję. Często przygotowuję ich więcej, do wykorzystania na dwa dni lub do sałatki na kolację 🙂

Smacznego 🙂

DominikaR Autor

Kocham gotować od zawsze. Czas spędzony w kuchni daje mi chwilę wytchnienia, relaksu i satysfakcji. Najlepszą zabawą jest dla mnie testowanie nowych rozwiązań oraz niebanalne zestawianie dobrze znanych smaków. Dodatkowym plusem jest radość moich bliskich, których częstuje efektami mojej pracy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *