
Składniki (2 osoby):
- pierś z indyka (ok 240 g);
- sól, pieprz, słodka papryka, oregano;
- 2 ziemniaki,
- korzeń pietruszki;
- mały korzeń selera;
- marchewka;
- por;
- czerwona cebula;
- koperek;
- masło klarowane.
Do przygotowania:
- zamarynowana godzinę wcześniej pierś z indyka
- garnek do gotowania na parze (jeśli nie masz to można poddusić polewając wodą na patelni)
- patelnia z przykrywką
- deska i nóż
Wykonanie:
Mięsko natarłam solą, pieprzem i słodką papryką ? przyrządziłam tak także porcję dla dziecka -zrezygnowałam jednak z soli ? Włożyłam zamarynowaną pierś do lodówki na godzinę (idealnie byłoby natrzeć ją przyprawami dzień wcześniej). Bezpośrednio przed gotowaniem rozbiłam ją delikatnie pięścią. Następnie ugotowałam indyka na parze do miękkości około 20 minut ?
Ziemniaki, korzeń pietruszki, seler, marchewkę obrałam i umyłam. Następnie pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na maśle klarowanym, dodając pokrojony por oraz czerwoną cebulę:) Doprawiłam solą, pieprzem oraz oregano. Smażyłam jeszcze 3 minuty. Polałam wodą i przykryłam pokrywką. Dusiłam do miękkości około 15-20 minut?
Warzyw przyrządzam dowolną ilość, tyle ile ich w danym momencie potrzebuję. Często przygotowuję ich więcej, do wykorzystania na dwa dni lub do sałatki na kolację 🙂 Mięso również kupuję więcej, na 2-3 dni, marynuję od razu całość, a na parze gotuję tyle, ile mi potrzeba resztę chowając do lodówki 🙂
Przygotowanie od razu porcji warzyw na 2 dni i zamarynowanie większej ilości mięsa znacznie skraca proces przygotowania obiadu następnego dnia 🙂
Smacznego 🙂