Pierś z kurczaka z młodymi ziemniaczkami

Pieczona pierś z kurczaka z młodymi ziemniaczkami

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka;
  • 500 g młodych ziemniaczków;
  • sól, pieprz, słodka papryka, tymianek;
  • oliwa z oliwek;
  • masło;
  • ogórki małosolne.

Wykonanie:

Pierś z kurczaka natarłam oliwą z oliwek, troszkę solą, pieprzem, słodką papryką oraz tymiankiem i włożyłam do lodówki na 2 godziny. Po upływie tego czasu włożyłam mięsko do rękawa do pieczenia, nastawiłam piekarnik na 200 stopni i piekłam 30 minut. W międzyczasie umyłam dokładnie ziemniaki i wrzuciłam do gorącej osolonej wody. Gotowałam do miękkości. Ogórki pokroiłam na ćwiartki. Gdy mięso było gotowe pokroiłam je w plasterki. Ziemniaki pokroiłam w talarki i przełożyłam masełkiem. Podałam z domowymi ogórkami małosolnymi.

Dzieciom też smakuje <3 Jagódka 19 miesięcy.

Smacznego <3

DominikaR Autor

Kocham gotować od zawsze. Czas spędzony w kuchni daje mi chwilę wytchnienia, relaksu i satysfakcji. Najlepszą zabawą jest dla mnie testowanie nowych rozwiązań oraz niebanalne zestawianie dobrze znanych smaków. Dodatkowym plusem jest radość moich bliskich, których częstuje efektami mojej pracy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *