Pierś z kurczaka z młodymi ziemniaczkami

Pieczona pierś z kurczaka z młodymi ziemniaczkami

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka;
  • 500 g młodych ziemniaczków;
  • sól, pieprz, słodka papryka, tymianek;
  • oliwa z oliwek;
  • masło;
  • ogórki małosolne.

Do przygotowania:

  • zamarynowanie piersi z kurczaka dwie godziny wcześniej
  • rękaw do pieczenia
  • garnek do ugotowania ziemniaków
  • nóż i deska do krojenia

Wykonanie:

Pierś z kurczaka natarłam oliwą z oliwek, troszkę solą, pieprzem, słodką papryką oraz tymiankiem i włożyłam do lodówki na 2 godziny. Po upływie tego czasu włożyłam mięsko do rękawa do pieczenia, nastawiłam piekarnik na 200 stopni i piekłam 30 minut. W międzyczasie umyłam dokładnie ziemniaki i wrzuciłam do gorącej osolonej wody. Gotowałam do miękkości. Ogórki pokroiłam na ćwiartki. Gdy mięso było gotowe pokroiłam je w plasterki. Ziemniaki pokroiłam w talarki i przełożyłam masełkiem. Podałam z domowymi ogórkami małosolnymi.

Dzieciom też smakuje <3 Jagódka 19 miesięcy.

Smacznego <3

DominikaR Autor

Kocham gotować od zawsze. Czas spędzony w kuchni daje mi chwilę wytchnienia, relaksu i satysfakcji. Najlepszą zabawą jest dla mnie testowanie nowych rozwiązań oraz niebanalne zestawianie dobrze znanych smaków. Dodatkowym plusem jest radość moich bliskich, których częstuje efektami mojej pracy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *