
Składniki:
- 500 g piersi z kurczaka;
- 500 g młodych ziemniaczków;
- sól, pieprz, słodka papryka, tymianek;
- oliwa z oliwek;
- masło;
- ogórki małosolne.
Do przygotowania:
- zamarynowanie piersi z kurczaka dwie godziny wcześniej
- rękaw do pieczenia
- garnek do ugotowania ziemniaków
- nóż i deska do krojenia
Wykonanie:
Pierś z kurczaka natarłam oliwą z oliwek, troszkę solą, pieprzem, słodką papryką oraz tymiankiem i włożyłam do lodówki na 2 godziny. Po upływie tego czasu włożyłam mięsko do rękawa do pieczenia, nastawiłam piekarnik na 200 stopni i piekłam 30 minut. W międzyczasie umyłam dokładnie ziemniaki i wrzuciłam do gorącej osolonej wody. Gotowałam do miękkości. Ogórki pokroiłam na ćwiartki. Gdy mięso było gotowe pokroiłam je w plasterki. Ziemniaki pokroiłam w talarki i przełożyłam masełkiem. Podałam z domowymi ogórkami małosolnymi.

Smacznego <3