Pożywne kanapki

Zdrowe i pożywne kanapki

Nie każdego dnia chce mi się wymyślać różności do jedzenia: piec muffiny warzywne, gotować owsianki, przyrządzać placuszki szpinakowe. Czasami mam lenia, a czasami po prostu brak czasu. ?‍♀️ W takie dni najlepiej sprawdzają się stare, dobre kanapki. ?? Jak je jednak zrobić, aby były dla nas jak najbardziej pożywne i zdrowe?

Sposób na pożywne kanapki:

1. Dobrej jakości chleb

Najlepszy chleb ever jaki kupiłam w Krakowie jest w piekarni #chlebpowszedni na osiedlu Avia 3 (Czyżyny). Jeśli ktoś będzie w pobliżu, to zachęcam do skosztowania. ?
Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby upiec chleb samemu. ?

2. Zielenina:

  • sałata lub miks salat,
  • rukola,
  • roszponka,
  • szpinak.

3. Coś konkretnego:

  • jajko na twardo lub sadzone,
  • dobrej jakości wędlina,
  • pieczone mięso (które np zostało z obiadu),
  • ryba,
  • ser.

4. Warzywa:

  • kiszonki,
  • pieczony burak,
  • pomidor,
  • ogórek,
  • papryka;
  • inne, sezonowe 🙂

5. Coś do posypania:

  • natka pietruszki,
  • szczypiorek,
  • koperek,
  • kiełki.

Smacznego <3

DominikaR Autor

Kocham gotować od zawsze. Czas spędzony w kuchni daje mi chwilę wytchnienia, relaksu i satysfakcji. Najlepszą zabawą jest dla mnie testowanie nowych rozwiązań oraz niebanalne zestawianie dobrze znanych smaków. Dodatkowym plusem jest radość moich bliskich, których częstuje efektami mojej pracy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.