Nie każdego dnia chce mi się wymyślać różności do jedzenia: piec muffiny warzywne, gotować owsianki, przyrządzać placuszki szpinakowe. Czasami mam lenia, a czasami po prostu brak czasu. ?♀️ W takie dni najlepiej sprawdzają się stare, dobre kanapki. ?? Jak je jednak zrobić, aby były dla nas jak najbardziej pożywne i zdrowe?
Sposób na pożywne kanapki:
1. Dobrej jakości chleb
Najlepszy chleb ever jaki kupiłam w Krakowie jest w piekarni #chlebpowszedni na osiedlu Avia 3 (Czyżyny). Jeśli ktoś będzie w pobliżu, to zachęcam do skosztowania. ?
Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby upiec chleb samemu. ?
2. Zielenina:
- sałata lub miks salat,
- rukola,
- roszponka,
- szpinak.
3. Coś konkretnego:
- jajko na twardo lub sadzone,
- dobrej jakości wędlina,
- pieczone mięso (które np zostało z obiadu),
- ryba,
- ser.
4. Warzywa:
- kiszonki,
- pieczony burak,
- pomidor,
- ogórek,
- papryka;
- inne, sezonowe 🙂
5. Coś do posypania:
- natka pietruszki,
- szczypiorek,
- koperek,
- kiełki.
Smacznego <3