Pożywne kanapki

Zdrowe i pożywne kanapki

Nie każdego dnia chce mi się wymyślać różności do jedzenia: piec muffiny warzywne, gotować owsianki, przyrządzać placuszki szpinakowe. Czasami mam lenia, a czasami po prostu brak czasu. 🤷‍♀️ W takie dni najlepiej sprawdzają się stare, dobre kanapki. 😊😋 Jak je jednak zrobić, aby były dla nas jak najbardziej pożywne i zdrowe?

Sposób na pożywne kanapki:

1. Dobrej jakości chleb

Najlepszy chleb ever jaki kupiłam w Krakowie jest w piekarni #chlebpowszedni na osiedlu Avia 3 (Czyżyny). Jeśli ktoś będzie w pobliżu, to zachęcam do skosztowania. 😋
Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby upiec chleb samemu. 😊

2. Zielenina:

  • sałata lub miks salat,
  • rukola,
  • roszponka,
  • szpinak.

3. Coś konkretnego:

  • jajko na twardo lub sadzone,
  • dobrej jakości wędlina,
  • pieczone mięso (które np zostało z obiadu),
  • ryba,
  • ser.

4. Warzywa:

  • kiszonki,
  • pieczony burak,
  • pomidor,
  • ogórek,
  • papryka;
  • inne, sezonowe 🙂

5. Coś do posypania:

  • natka pietruszki,
  • szczypiorek,
  • koperek,
  • kiełki.

Smacznego <3

DominikaR Autor

Kocham gotować od zawsze. Czas spędzony w kuchni daje mi chwilę wytchnienia, relaksu i satysfakcji. Najlepszą zabawą jest dla mnie testowanie nowych rozwiązań oraz niebanalne zestawianie dobrze znanych smaków. Dodatkowym plusem jest radość moich bliskich, których częstuje efektami mojej pracy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *