
Składniki (4 porcje):
- 500 g zmielonej wołowiny;
- 800 ml passaty pomidorowej;
- 2 ząbki czosnku;
- 2 cebule;
- 4 łyżki masła klarowanego;
- 1 łyżeczka oregano;
- 1 łyżeczka bazylii;
- szczypta cynamonu;
- sól i pieprz do smaku;
- 500 g makaronu (np. typu świderki);
- 200 g twardego sera do posypania.
Do przygotowania:
- deska i nóż do krojenia
- patelnia z pokrywką
- praska do czosnku
- drewniana łyżka do mieszania
- garnek do gotowania makaronu
- tarka
Wykonanie:
Cebule obrałam, pokroiłam w kostkę i zeszkliłam na maśle klarowanym razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Mięso podsmażyłam na patelni na maśle klarowanym. Następnie dodałam do niego cebulę i passatę pomidorową. Doprawiłam oregano, bazylią, pieprzem i cynamonem. Duszę około 15-20 minut. Sos posoliłam na samym końcu, po odłożeniu porcji dla mojej córeczki ??
Makaron ugotowałam w osolonej wodzie, a następnie wymieszałam z mięsem z pomidorami. Starłam ser. Serem posypałam już na talerzu, tuż przed podaniem.
Chcesz poznać mój tajny składnik? ? Są nim suszone pomidory ? Nie zapomniałam także o innych aromatycznych przyprawach, takich jak bazylia, czy oregano ?
Przyrządzam większą ilość sosu, aby go mieć na następne dni. Jeśli wyjdzie mi zbyt dużo, świetnie sprawdza się także do mrożenia ?
W przepisie użyłam passaty pomidorowej ponieważ makaron robię zimą. Jeśli jednak jest sezon na pomidory, to jeszcze pyszniej wyjdzie ze świeżych pomidorów 🙂
Ugotuj i daj mi znać jak wyszło ??
Smacznego <3