Makaron z mieloną wołowiną i sosem pomidorowym

makaron z wołowiną

Składniki (4 porcje):

  • 500 g zmielonej wołowiny;
  • 800 ml passaty pomidorowej;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 2 cebule;
  • 4 łyżki masła klarowanego;
  • 1 łyżeczka oregano;
  • 1 łyżeczka bazylii;
  • szczypta cynamonu;
  • sól i pieprz do smaku;
  • 500 g makaronu (np. typu świderki);
  • 200 g twardego sera do posypania.

Wykonanie:

Cebule obrałam, pokroiłam w kostkę i zeszkliłam na maśle klarowanym razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Mięso podsmażyłam na patelni na maśle klarowanym. Następnie dodałam do niego cebulę i passatę pomidorową. Doprawiłam oregano, bazylią, pieprzem i cynamonem. Duszę około 15-20 minut. Sos posoliłam na samym końcu, po odłożeniu porcji dla mojej córeczki 😊👶

Makaron ugotowałam w osolonej wodzie, a następnie wymieszałam z mięsem z pomidorami. Starłam ser. Serem posypałam już na talerzu, tuż przed podaniem.

Chcesz poznać mój tajny składnik? 🤔 Są nim suszone pomidory 😊 Nie zapomniałam także o innych aromatycznych przyprawach, takich jak bazylia, czy oregano 😊

Przyrządzam większą ilość sosu, aby go mieć na następne dni. Jeśli wyjdzie mi zbyt dużo, świetnie sprawdza się także do mrożenia 😊

W przepisie użyłam passaty pomidorowej ponieważ makaron robię zimą. Jeśli jednak jest sezon na pomidory, to jeszcze pyszniej wyjdzie ze świeżych pomidorów 🙂

Ugotuj i daj mi znać jak wyszło 😊🤗

Smacznego <3


DominikaR Autor

Kocham gotować od zawsze. Czas spędzony w kuchni daje mi chwilę wytchnienia, relaksu i satysfakcji. Najlepszą zabawą jest dla mnie testowanie nowych rozwiązań oraz niebanalne zestawianie dobrze znanych smaków. Dodatkowym plusem jest radość moich bliskich, których częstuje efektami mojej pracy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *