Makaron z mieloną wołowiną i sosem pomidorowym

makaron z wołowiną

Składniki (4 porcje):

  • 500 g zmielonej wołowiny;
  • 800 ml passaty pomidorowej;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 2 cebule;
  • 4 łyżki masła klarowanego;
  • 1 łyżeczka oregano;
  • 1 łyżeczka bazylii;
  • szczypta cynamonu;
  • sól i pieprz do smaku;
  • 500 g makaronu (np. typu świderki);
  • 200 g twardego sera do posypania.

Do przygotowania:

  • deska i nóż do krojenia
  • patelnia z pokrywką
  • praska do czosnku
  • drewniana łyżka do mieszania
  • garnek do gotowania makaronu
  • tarka

Wykonanie:

Cebule obrałam, pokroiłam w kostkę i zeszkliłam na maśle klarowanym razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Mięso podsmażyłam na patelni na maśle klarowanym. Następnie dodałam do niego cebulę i passatę pomidorową. Doprawiłam oregano, bazylią, pieprzem i cynamonem. Duszę około 15-20 minut. Sos posoliłam na samym końcu, po odłożeniu porcji dla mojej córeczki ??

Makaron ugotowałam w osolonej wodzie, a następnie wymieszałam z mięsem z pomidorami. Starłam ser. Serem posypałam już na talerzu, tuż przed podaniem.

Chcesz poznać mój tajny składnik? ? Są nim suszone pomidory ? Nie zapomniałam także o innych aromatycznych przyprawach, takich jak bazylia, czy oregano ?

Przyrządzam większą ilość sosu, aby go mieć na następne dni. Jeśli wyjdzie mi zbyt dużo, świetnie sprawdza się także do mrożenia ?

W przepisie użyłam passaty pomidorowej ponieważ makaron robię zimą. Jeśli jednak jest sezon na pomidory, to jeszcze pyszniej wyjdzie ze świeżych pomidorów 🙂

Ugotuj i daj mi znać jak wyszło ??

Smacznego <3


DominikaR Autor

Kocham gotować od zawsze. Czas spędzony w kuchni daje mi chwilę wytchnienia, relaksu i satysfakcji. Najlepszą zabawą jest dla mnie testowanie nowych rozwiązań oraz niebanalne zestawianie dobrze znanych smaków. Dodatkowym plusem jest radość moich bliskich, których częstuje efektami mojej pracy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *