Składniki (3 porcje):
- 350 g piersi z kurczaka;
- 250 g ryżu do risotto;
- 120 g cebuli;
- 750 g wywaru z warzyw;
- 150 g wina białego, półwytrawnego (alkohol paruje z wina podczas gotowania możesz więc bez obaw podać to danie dziecku);
- 100 g. sera parmezan;
- estragon, sól, pieprz czarny
- oliwa z oliwek;
- 300 g marchewki.
Do przygotowania:
- głęboka patelnia
- patelnia do podsmażenia kurczaka
- nóż i deska
- garnek do gotowania na parze (jeżeli nie masz takiego garnka to możesz też po prostu gotować w zwykłym garnku w wodzie)
Wykonanie:
Na patelni podgrzałam oliwę, wrzuciłam posiekaną cebulę i zeszkliłam ją. W tym czasie obrałam, pokroiłam marchewkę w półksiężyce i wrzuciłam do gotowania na parze. Dosypałam ryż i smażyłam przez chwilę na wolnym ogniu. Dolałam wino i gotowałam chwilę bez przykrycia, aż wino prawie wyparuje. Następnie dolałam trochę wywaru i często mieszając gotowałam ryż na małym ogniu około 30 minut co jakiś czas dolewając wywaru. Ważne jest, aby ryż gotować bez przykrycia, dzięki czemu będzie on stopniowo uwalniał skrobię tworząc z bulionem gęsty, kremowy sos.
W międzyczasie oczyściłam i osuszyłam kurczaka i pokroiłam go na kawałki. Na osobnej patelni podsmażyłam mięso, aż stało się kruche i doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Jagoda ma już dwa lata, więc solę i dla niej. Jeżeli dziecko jest młodsze, to można dodać sól na samym końcu, po odłożeniu porcji dla dziecka.
Gotowy ryż wymieszałam z mięsem, estragonem oraz startym parmezanem. Po odłożeniu porcji dla dziecka dosól i wymieszaj raz jeszcze.
Podawałam z ugotowaną marchewką
Smacznego <3