Rozgrzewająca zupa marchewkowa

Talerz zupy marchewkowej

Składniki:

  • 1 kg marchewek;
  • 1 batat;
  • 2 średniej wielkości cebule;
  • 2 ząbki czosnku;
  • bulion warzywny lub woda;
  • łyżeczka startego imbiru;
  • kurkuma, sól, pieprz, kolendra, kardamon, pieprz cayenne;
  • masło klarowane.

Dodatkowo:

  • płatki migdałowe;
  • masło migdałowe;
  • dziki ryż lub kasza jaglana.

Wykonanie:

Czosnek poszatkowałam, a cebulę, marchewkę i batata pokroiłam w kostkę. Następnie podsmażyłam czosnek z cebulą do momentu, aż cebula się zeszkliła. Dosypałam marchewkę z batatem i podsmażyłam około 4 minuty. Po tym czasie polałam warzywa wodą lub bulionem, przykryłam garnek pokrywką i dusiłam aż marchewka z batatem będą miękkie (około 20-30 minut). Dodałam starty imbir i zmiksowałam wszystko razem, a następnie doprawiłam i dodałam łyżkę masła klarowanego.

Zupę świetnie smakuje z masłem migdałowym oraz posypana płatkami migdałów. Jeżeli chcemy, aby była bardziej syta, to możemy dodać dziki ryż lub kaszę jaglaną.

Smacznego <3

Zupka nadaje się już dla dzieci od 1 roku życia, a nawet wcześniej, jeśli dziecko zna użyte w przepisie przyprawy 🙂 Jeżeli gotuję także dla Jagódki to dodaję sól na samym końcu, po odłożeniu porcji dla Małej 🙂

DominikaR Autor

Kocham gotować od zawsze. Czas spędzony w kuchni daje mi chwilę wytchnienia, relaksu i satysfakcji. Najlepszą zabawą jest dla mnie testowanie nowych rozwiązań oraz niebanalne zestawianie dobrze znanych smaków. Dodatkowym plusem jest radość moich bliskich, których częstuje efektami mojej pracy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.