Rozgrzewająca zupa marchewkowa

Talerz zupy marchewkowej

Składniki:

  • 1 kg marchewek;
  • 1 batat;
  • 2 średniej wielkości cebule;
  • 2 ząbki czosnku;
  • bulion warzywny lub woda;
  • łyżeczka startego imbiru;
  • kurkuma, sól, pieprz, kolendra, kardamon, pieprz cayenne;
  • masło klarowane.

Dodatkowo:

  • płatki migdałowe;
  • masło migdałowe;
  • dziki ryż lub kasza jaglana.

Wykonanie:

Czosnek poszatkowałam, a cebulę, marchewkę i batata pokroiłam w kostkę. Następnie podsmażyłam czosnek z cebulą do momentu, aż cebula się zeszkliła. Dosypałam marchewkę z batatem i podsmażyłam około 4 minuty. Po tym czasie polałam warzywa wodą lub bulionem, przykryłam garnek pokrywką i dusiłam aż marchewka z batatem będą miękkie (około 20-30 minut). Dodałam starty imbir i zmiksowałam wszystko razem, a następnie doprawiłam i dodałam łyżkę masła klarowanego.

Zupę świetnie smakuje z masłem migdałowym oraz posypana płatkami migdałów. Jeżeli chcemy, aby była bardziej syta, to możemy dodać dziki ryż lub kaszę jaglaną.

Smacznego <3

Zupka nadaje się już dla dzieci od 1 roku życia, a nawet wcześniej, jeśli dziecko zna użyte w przepisie przyprawy 🙂 Jeżeli gotuję także dla Jagódki to dodaję sól na samym końcu, po odłożeniu porcji dla Małej 🙂

DominikaR Autor

Kocham gotować od zawsze. Czas spędzony w kuchni daje mi chwilę wytchnienia, relaksu i satysfakcji. Najlepszą zabawą jest dla mnie testowanie nowych rozwiązań oraz niebanalne zestawianie dobrze znanych smaków. Dodatkowym plusem jest radość moich bliskich, których częstuje efektami mojej pracy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *