
Składniki:
- 1 kg marchewek;
- 1 batat;
- 2 średniej wielkości cebule;
- 2 ząbki czosnku;
- bulion warzywny lub woda;
- łyżeczka startego imbiru;
- kurkuma, sól, pieprz, kolendra, kardamon, pieprz cayenne;
- masło klarowane.
Dodatkowo:
- płatki migdałowe;
- masło migdałowe;
- dziki ryż lub kasza jaglana.
Wykonanie:
Czosnek poszatkowałam, a cebulę, marchewkę i batata pokroiłam w kostkę. Następnie podsmażyłam czosnek z cebulą do momentu, aż cebula się zeszkliła. Dosypałam marchewkę z batatem i podsmażyłam około 4 minuty. Po tym czasie polałam warzywa wodą lub bulionem, przykryłam garnek pokrywką i dusiłam aż marchewka z batatem będą miękkie (około 20-30 minut). Dodałam starty imbir i zmiksowałam wszystko razem, a następnie doprawiłam i dodałam łyżkę masła klarowanego.
Zupę świetnie smakuje z masłem migdałowym oraz posypana płatkami migdałów. Jeżeli chcemy, aby była bardziej syta, to możemy dodać dziki ryż lub kaszę jaglaną.
Smacznego <3
Zupka nadaje się już dla dzieci od 1 roku życia, a nawet wcześniej, jeśli dziecko zna użyte w przepisie przyprawy 🙂 Jeżeli gotuję także dla Jagódki to dodaję sól na samym końcu, po odłożeniu porcji dla Małej 🙂