Rozgrzewająca zupa z gruszki i pietruszki

Ciepła zupka z korzenia pietruszki i gruszki

Składniki:

  • 600 g korzenia pietruszki;
  • 1 łyżka masła klarowanego;
  • 1 łyżka oliwy extra vergin;
  • 1 dojrzała gruszka;
  • 1 łyżeczka cynamonu;
  • litr wywaru warzywnego, ewentualnie z delikatnego mięsa np. przepiórka lub udko kurczaka;
  • 250 ml mleka;
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz;
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne;
  • 1 łyżka soku z cytryny.

Do podania:

  • twardy, tarty ser, np. parmezan;
  • bazylia;
  • oliwa extra vergine;
  • prażone płatki migdałów;
  • natka pietruszki.

Przygotowanie:

Pietruszkę obrałam i pokroiłam w kostkę. Wrzuciłam do garnka razem z masłem i oliwą, posoliłam i obsmażyłam na umiarkowanym ogniu przez około 5 minut od czasu do czasu mieszając.

Gruszkę obrałam i pokroiłam na ćwiartki, usunęłam gniazda nasienne. Pokroiłam na mniejsze kawałki i dodałam do pietruszki. Dosypałam cynamonu i smażyłam kolejne 5 minut od czasu do czasu mieszając.

Doprawiłam świeżo zmielonym pieprzem i pieprzem cayenne, wlałam bulion i zagotowałam. Gotowałam, aż do miękkości warzyw (około 10 minut). Wlałam mleko i znów zagotowałam (teraz trzeba uważać, aby zupa nie wykipiała). Zmiksowałam na krem, doprawiłam sokiem z cytryny i ewentualnie solą. W razie konieczności rozcieńczam zupę większą ilością bulionu.

Zupę podaję gorącą posypaną startym serem, prażonymi płatkami migdałów i natką pietruszki. Polewam także oliwą 🙂 Uwielbiam ją jeść na śniadanie, a gdy chcę, aby była bardziej pożywna to dodaję jajko gotowane na twardo lub gotowaną na parzę pierś z indyka 🙂

Smacznego 🙂

DominikaR Autor

Kocham gotować od zawsze. Czas spędzony w kuchni daje mi chwilę wytchnienia, relaksu i satysfakcji. Najlepszą zabawą jest dla mnie testowanie nowych rozwiązań oraz niebanalne zestawianie dobrze znanych smaków. Dodatkowym plusem jest radość moich bliskich, których częstuje efektami mojej pracy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *