Rozgrzewająca zupa z gruszki i korzenia pietruszki

Ciepła zupka z korzenia pietruszki i gruszki

Składniki

  • 600 g korzenia pietruszki
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżka oliwy extra vergin
  • 1 dojrzała gruszka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • litr wywaru warzywnego, ewentualnie z delikatnego mięsa np. przepiórka lub udko kurczaka
  • 250 ml mleka
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżka soku z cytryny

Do podania

  • twardy, tarty ser, np. parmezan
  • bazylia
  • oliwa extra vergine
  • prażone płatki migdałów
  • natka pietruszki

Przygotowanie

Pietruszkę obrałam i pokroiłam w kostkę. Wrzuciłam do garnka razem z masłem i oliwą, posoliłam i obsmażyłam na umiarkowanym ogniu przez około 5 minut od czasu do czasu mieszając.

Gruszkę obrałam i pokroiłam na ćwiartki, usunęłam gniazda nasienne. Pokroiłam na mniejsze kawałki i dodałam do pietruszki. Dosypałam cynamonu i smażyłam kolejne 5 minut od czasu do czasu mieszając.

Doprawiłam świeżo zmielonym pieprzem i pieprzem cayenne, wlałam bulion i zagotowałam. Gotowałam, aż do miękkości warzyw (około 10 minut). Wlałam mleko i znów zagotowałam (teraz trzeba uważać, aby zupa nie wykipiała). Zmiksowałam na krem, doprawiłam sokiem z cytryny i ewentualnie solą. W razie konieczności rozcieńczam zupę większą ilością bulionu.

Zupę podaję gorącą posypaną startym serem, prażonymi płatkami migdałów i natką pietruszki. Polewam także oliwą 🙂 Uwielbiam ją jeść na śniadanie, a gdy chcę, aby była bardziej pożywna to dodaję jajko gotowane na twardo lub gotowaną na parzę pierś z indyka 🙂

Smacznego 🙂

DominikaR Autor

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *