Rozgrzewająca zupa z gruszki i pietruszki

Ciepła zupka z korzenia pietruszki i gruszki

Składniki:

  • 600 g korzenia pietruszki;
  • 1 łyżka masła klarowanego;
  • 1 łyżka oliwy extra vergin;
  • 1 dojrzała gruszka;
  • 1 łyżeczka cynamonu;
  • litr wywaru warzywnego, ewentualnie z delikatnego mięsa np. przepiórka lub udko kurczaka;
  • 250 ml mleka;
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz;
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne;
  • 1 łyżka soku z cytryny.

Do podania:

  • twardy, tarty ser, np. parmezan;
  • bazylia;
  • oliwa extra virgin;
  • prażone płatki migdałów;
  • natka pietruszki.

Do przygotowania:

  • nóż
  • deska do krojenia
  • garnek
  • drewniana łyżka do mieszania
  • patelnia
  • blender
  • tarka

Wykonanie:

Pietruszkę obrałam i pokroiłam w kostkę. Wrzuciłam do garnka razem z masłem i oliwą, posoliłam i obsmażyłam na umiarkowanym ogniu przez około 5 minut od czasu do czasu mieszając.

Gruszkę obrałam i pokroiłam na ćwiartki, usunęłam gniazda nasienne. Pokroiłam na mniejsze kawałki i dodałam do pietruszki. Dosypałam cynamonu i smażyłam kolejne 5 minut od czasu do czasu mieszając.

Doprawiłam świeżo zmielonym pieprzem i pieprzem cayenne, wlałam bulion i zagotowałam. Gotowałam, aż do miękkości warzyw (około 10 minut). Wlałam mleko i znów zagotowałam (teraz trzeba uważać, aby zupa nie wykipiała). Zmiksowałam na krem, doprawiłam sokiem z cytryny i ewentualnie solą. W razie konieczności rozcieńczam zupę większą ilością bulionu.

Zupę podaję gorącą posypaną startym serem, prażonymi płatkami migdałów i natką pietruszki. Polewam także oliwą 🙂 Uwielbiam ją jeść na śniadanie, a gdy chcę, aby była bardziej pożywna to dodaję jajko gotowane na twardo lub gotowaną na parzę pierś z indyka 🙂

Smacznego 🙂

DominikaR Autor

Kocham gotować od zawsze. Czas spędzony w kuchni daje mi chwilę wytchnienia, relaksu i satysfakcji. Najlepszą zabawą jest dla mnie testowanie nowych rozwiązań oraz niebanalne zestawianie dobrze znanych smaków. Dodatkowym plusem jest radość moich bliskich, których częstuje efektami mojej pracy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.