Sałatka z bobem

Sałatka z bobem, serem fetą i czereśniami

Składniki (2 osoby):

  • 2/3 szklanki ugotowanego i obranego bobu;
  • pół główki sałaty lodowej;
  • pół kalarepki;
  • pęczek świeżego estragonu;
  • 2 garście czereśni;
  • 100 g sera feta;
  • 4 łyżki oliwy;
  • 2 łyżki syropu klonowego;
  • 2 łyżki soku z limonki;
  • pęczek natki pietruszki;
  • łyżeczka różowego pieprzu.

Do przygotowania:

  • garnek do gotowania bobu
  • tarka
  • miseczka do wymieszania sosu
  • nóż i deska

Wykonanie:

Bób posypałam solą i gotowałam na parze 15 minut. Przestudziłam i obrałam. Na 2 talerzach ułożyłam porwane liście sałaty. Kalarepkę starłam na tarce na najgrubszych oczkach i położyłam na sałacie. Posypałam listkami estragonu oraz wydrylowanymi i przepołowionymi czereśniami. Fetę pokruszyłam i posypałam po sałatce.

W miseczce wymieszałam oliwę, syrop klonowy, sok z limonki oraz pieprz. Polałam po sałatce. Na sam koniec posypałam posiekaną natką pietruszki.

Smacznego <3

Inspirację na kolację znalazłam na stroniehttp://www.kwestiasmaku.com

Jagódka natomiast dostała każdy składnik na talerzyku osobno 🙂 Osobno bób, czereśnie, ser feta, kalarepkę i sałatę. Delikatnie skropiłam jej oliwą 🙂

Zjadła z tego ser feta i czereśnie 😉 Bobu i kalarepkę spróbowała, ale nie zasmakowało. Pozwoliłam jej zostawić 🙂

Sałatka świetnie sprawdzi się też na kolację we dwoje, lub gdy przychodzą do nas goście 🙂

Czy Wasze dzieci jedzą bób? 🙂

DominikaR Autor

Kocham gotować od zawsze. Czas spędzony w kuchni daje mi chwilę wytchnienia, relaksu i satysfakcji. Najlepszą zabawą jest dla mnie testowanie nowych rozwiązań oraz niebanalne zestawianie dobrze znanych smaków. Dodatkowym plusem jest radość moich bliskich, których częstuje efektami mojej pracy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *