Sałatka z bobem

Sałatka z bobem, serem fetą i czereśniami

Składniki (2 osoby):

  • 2/3 szklanki ugotowanego i obranego bobu;
  • pół główki sałaty lodowej;
  • pół kalarepki;
  • pęczek świeżego estragonu;
  • 2 garście czereśni;
  • 100 g sera feta;
  • 4 łyżki oliwy;
  • 2 łyżki syropu klonowego;
  • 2 łyżki soku z limonki;
  • pęczek natki pietruszki;
  • łyżeczka różowego pieprzu.

Wykonanie:

Bób posypałam solą i gotowałam na parze 15 minut. Przestudziłam i obrałam. Na 2 talerzach ułożyłam porwane liście sałaty. Kalarepkę starłam na tarce na najgrubszych oczkach i położyłam na sałacie. Posypałam listkami estrgonu oraz wydrylowanymi i przepołowionymi czereśniami. Fetę pokruszyłam i posypałam po sałatce.

W miseczce wymieszałam oliwę, syrop klonowy, sok z limonki oraz pieprz. Polałam po sałatce. Na sam koniec posypałam posiekaną natką pietruszki.

Smacznego <3

Inspirację na kolację znalazłam na stroniehttp://www.kwestiasmaku.com

Jagódka natomiast dostała każdy składnik na talerzyku osobno 🙂 Osobno bób, czereśnie, ser feta, kalarepkę i sałatę. Delikatnie skropiłam jej oliwą 🙂

Zjadła z tego ser feta i czereśnie 😉 Bobu i kalarepkę spróbowała, ale nie zasmakowało. Pozwoliłam jej zostawić 🙂

Sałatka świetnie sprawdzi się też na kolację we dwoje, lub gdy przychodzą do nas goście 🙂

Czy Wasze dzieci jedzą bób? 🙂

DominikaR Autor

Kocham gotować od zawsze. Czas spędzony w kuchni daje mi chwilę wytchnienia, relaksu i satysfakcji. Najlepszą zabawą jest dla mnie testowanie nowych rozwiązań oraz niebanalne zestawianie dobrze znanych smaków. Dodatkowym plusem jest radość moich bliskich, których częstuje efektami mojej pracy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *