Sałatka z kaszą jaglaną

Sałatka z rukolą i kaszą jaglaną

Składniki (2 osoby):

  • rukola – 1 opakowanie;
  • szklanka kaszy jaglanej;
  • 1 pieczony burak;
  • 1 op sera feta;
  • 2 garście pestek dyni lub słonecznika.

Sos:

  • 2 łyżki oleju z pestek winogron;
  • sok z połowy cytryny;
  • trochę octu jabłkowego;
  • sól, pieprz, czosnek.

Wykonanie:

Pokrojone buraki piekłam w 180 stopniach 30 minut. Często przygotowuje ich więcej i potem używałam do kanapek 😊
Ugotowałam szklankę kaszy jaglanej:) jeżeli nie zużyję wszystkiego do sałatki, to robię potem z niej koktajl z dodatkiem szpinaku i awokado 😊 Pokroiłam fetę, a pestki uprażyłam na patelni.

Składniki sosu zmieszałam ze sobą.

Wszystkie składniki ułożyłam na talerzu. Polałam sosem 😊

Sałatka pysznie smakuje z grzankami z masełkiem czosnkowym 😋

U mnie sprawdza się jako kolacja lub do pracy, na wynos 😊

Jagoda dostała oczywiście każdy składnik osobno 😉 Jeśli chodzi o pestki słonecznika, to dla małego dziecka najlepiej jest je zmielić 🙂

Smacznego 🙂

DominikaR Autor

Kocham gotować od zawsze. Czas spędzony w kuchni daje mi chwilę wytchnienia, relaksu i satysfakcji. Najlepszą zabawą jest dla mnie testowanie nowych rozwiązań oraz niebanalne zestawianie dobrze znanych smaków. Dodatkowym plusem jest radość moich bliskich, których częstuje efektami mojej pracy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *