Sałatka z kaszą jaglaną

Sałatka z rukolą i kaszą jaglaną

Składniki (2 osoby):

  • rukola – 1 opakowanie;
  • szklanka kaszy jaglanej;
  • 1 pieczony burak;
  • 1 op sera feta;
  • 2 garście pestek dyni lub słonecznika.

Sos:

  • 2 łyżki oleju z pestek winogron;
  • sok z połowy cytryny;
  • trochę octu jabłkowego;
  • sól, pieprz, czosnek.

Do przygotowania:

  • pokrojone i upieczone 30 minut wcześniej buraki
  • ugotowana szklanka kaszy jaglanej
  • patelnia do prażenia
  • deska i nóż do krojenia
  • miseczka do mieszania składników sosu

Wykonanie:

Pokrojone buraki piekłam w 180 stopniach 30 minut. Często przygotowuje ich więcej i potem używałam do kanapek ?
Ugotowałam szklankę kaszy jaglanej:) jeżeli nie zużyję wszystkiego do sałatki, to robię potem z niej koktajl z dodatkiem szpinaku i awokado ? Pokroiłam fetę, a pestki uprażyłam na patelni.

Składniki sosu zmieszałam ze sobą.

Wszystkie składniki ułożyłam na talerzu. Polałam sosem ?

Sałatka pysznie smakuje z grzankami z masełkiem czosnkowym ?

U mnie sprawdza się jako kolacja lub do pracy, na wynos ?

Jagoda dostała oczywiście każdy składnik osobno 😉 Jeśli chodzi o pestki słonecznika, to dla małego dziecka najlepiej jest je zmielić 🙂

Smacznego 🙂

DominikaR Autor

Kocham gotować od zawsze. Czas spędzony w kuchni daje mi chwilę wytchnienia, relaksu i satysfakcji. Najlepszą zabawą jest dla mnie testowanie nowych rozwiązań oraz niebanalne zestawianie dobrze znanych smaków. Dodatkowym plusem jest radość moich bliskich, których częstuje efektami mojej pracy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *