Składniki (2 osoby):
- rukola – 1 opakowanie;
- szklanka kaszy jaglanej;
- 1 pieczony burak;
- 1 op sera feta;
- 2 garście pestek dyni lub słonecznika.
Sos:
- 2 łyżki oleju z pestek winogron;
- sok z połowy cytryny;
- trochę octu jabłkowego;
- sól, pieprz, czosnek.
Do przygotowania:
- pokrojone i upieczone 30 minut wcześniej buraki
- ugotowana szklanka kaszy jaglanej
- patelnia do prażenia
- deska i nóż do krojenia
- miseczka do mieszania składników sosu
Wykonanie:
Pokrojone buraki piekłam w 180 stopniach 30 minut. Często przygotowuje ich więcej i potem używałam do kanapek ?
Ugotowałam szklankę kaszy jaglanej:) jeżeli nie zużyję wszystkiego do sałatki, to robię potem z niej koktajl z dodatkiem szpinaku i awokado ? Pokroiłam fetę, a pestki uprażyłam na patelni.
Składniki sosu zmieszałam ze sobą.
Wszystkie składniki ułożyłam na talerzu. Polałam sosem ?
Sałatka pysznie smakuje z grzankami z masełkiem czosnkowym ?
U mnie sprawdza się jako kolacja lub do pracy, na wynos ?
Jagoda dostała oczywiście każdy składnik osobno 😉 Jeśli chodzi o pestki słonecznika, to dla małego dziecka najlepiej jest je zmielić 🙂
Smacznego 🙂