Sałatka z kurczakiem oraz winogronami

Sałatka z kurczakiem, winogronami i serem
Sałatka z kurczakiem, winogronami i serem brie

Składniki (2 porcje):

  • połowa sałaty lodowej
  • 2 garście rukoli
  • 200 g filetu z kurczaka (wcześniej obsmażony na maśle i pieczony w piekarniku 5 minut)
  • 250 g winogron
  • 100 g sera brie
  • 60 gram orzechów włoskich
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól, pieprz

Sos:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • świeżo zmielony pieprz

Do przygotowania:

  • patelnia
  • naczynie żaroodporne
  • deska i nóż
  • miseczka do wymieszania sosu + rózga
  • miska na sałatkę

Wykonanie:

Rozgrzałam piekarnik do 190 stopni. Kurczaka umyłam, osuszyłam, odcięłam ścięgna i kostki. W międzyczasie rozgrzałam patelnię. Mięso doprawiłam solą i pieprzem oraz obsmażyłam na maśle po 3 minuty z każdej strony. Następnie włożyłam je do naczynia żaroodpornego i piekłam pod przykryciem 15 minut. W czasie, gdy piekło się mięso umyłam i wysuszyłam sałatę oraz rukolę, a także przekroiłam każde winogrono na pół. Lekko podprażyłam orzechy na suchej patelni.

Wyjęłam mięso w piekarnika, przykryła folią i odstawiłam na 5 minut. Po tym czasie je dopiero pokroiłam.

2 łyżki sosu, który powstał podczas pieczenia połączyłam za pomocą rózgi ze składnikami sosu: oliwą z oliwek, miodem, sokiem z cytryny oraz pieprzem.

W misce ułożyłam piętrowo liście sałaty, rukolę, kurczaka, połówki winogrona, pokrojony w kostkę ser brie. Posypałam pokruszonymi orzechami włoskimi. Na koniec polałam sosem 🙂

Smacznego <3

Sałatkę przygotowałam na przyjęcie z okazji 3 urodzin córeczki. Goście się nią zajadali. Inspirowałam się przepisem znalezionym na Kwestii Smaku.

Zawsze kupuję 200 g kurczaka więcej, marynuję według uznania w ulubionych przyprawach i piekę go razem z kurczakiem do sałatki. Dzięki temu mam mięso na awaryjny obiad, albo kroję go w plasterki zamiast wędliny na kanapki.

Jeżeli sałatka Ci smakowała będę wdzięczna za udostępnienie <3

DominikaR Autor

Kocham gotować od zawsze. Czas spędzony w kuchni daje mi chwilę wytchnienia, relaksu i satysfakcji. Najlepszą zabawą jest dla mnie testowanie nowych rozwiązań oraz niebanalne zestawianie dobrze znanych smaków. Dodatkowym plusem jest radość moich bliskich, których częstuje efektami mojej pracy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *