Sałatka z kurczakiem oraz winogronami

Sałatka z kurczakiem, winogronami i serem
Sałatka z kurczakiem, winogronami i serem brie

Składniki (2 porcje):

  • połowa sałaty lodowej
  • 2 garście rukoli
  • 200 g filetu z kurczaka (wcześniej obsmażony na maśle i pieczony w piekarniku 5 minut)
  • 250 g winogron
  • 100 g sera brie
  • 60 gram orzechów włoskich
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól, pieprz

Sos:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • świeżo zmielony pieprz

Wykonanie:

Rozgrzałam piekarnik do 190 stopni. Kurczaka umyłam, osuszyłam, odcięłam ścięgna i kostki. W międzyczasie rozgrzałam patelnię. Mięso doprawiłam solą i pieprzem oraz obsmażyłam na maśle po 3 minuty z każdej strony. Następnie włożyłam je do naczynia żaroodpornego i piekłam pod przykryciem 15 minut. W czasie, gdy piekło się mięso umyłam i wysuszyłam sałatę oraz rukolę, a także przekroiłam każde winogrono na pół. Lekko podprażyłam orzechy na suchej patelni.

Wyjęłam mięso w piekarnika, przykryła folią i odstawiłam na 5 minut. Po tym czasie je dopiero pokroiłam.

2 łyżki sosu, który powstał podczas pieczenia połączyłam za pomocą rózgi ze składnikami sosu: oliwą z oliwek, miodem, sokiem z cytryny oraz pieprzem.

W misce ułożyłam piętrowo liście sałaty, rukolę, kurczaka, połówki winogrona, pokrojony w kostkę ser brie. Posypałam pokruszonymi orzechami włoskimi. Na koniec polałam sosem 🙂

Smacznego <3

Sałatkę przygotowałam na przyjęcie z okazji 3 urodzin córeczki. Goście się nią zajadali. Inspirowałam się przepisem znalezionym na Kwestii Smaku.

Zawsze kupuję 200 g kurczaka więcej, marynuję według uznania w ulubionych przyprawach i piekę go razem z kurczakiem do sałatki. Dzięki temu mam mięso na awaryjny obiad, albo kroję go w plasterki zamiast wędliny na kanapki.

Jeżeli sałatka Ci smakowała będę wdzięczna za udostępnienie <3

DominikaR Autor

Kocham gotować od zawsze. Czas spędzony w kuchni daje mi chwilę wytchnienia, relaksu i satysfakcji. Najlepszą zabawą jest dla mnie testowanie nowych rozwiązań oraz niebanalne zestawianie dobrze znanych smaków. Dodatkowym plusem jest radość moich bliskich, których częstuje efektami mojej pracy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *