
Składniki (2 porcje):
- połowa sałaty lodowej
- 2 garście rukoli
- 200 g filetu z kurczaka (wcześniej obsmażony na maśle i pieczony w piekarniku 5 minut)
- 250 g winogron
- 100 g sera brie
- 60 gram orzechów włoskich
- 2 łyżki masła klarowanego
- sól, pieprz
Sos:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- świeżo zmielony pieprz
Do przygotowania:
- patelnia
- naczynie żaroodporne
- deska i nóż
- miseczka do wymieszania sosu + rózga
- miska na sałatkę
Wykonanie:
Rozgrzałam piekarnik do 190 stopni. Kurczaka umyłam, osuszyłam, odcięłam ścięgna i kostki. W międzyczasie rozgrzałam patelnię. Mięso doprawiłam solą i pieprzem oraz obsmażyłam na maśle po 3 minuty z każdej strony. Następnie włożyłam je do naczynia żaroodpornego i piekłam pod przykryciem 15 minut. W czasie, gdy piekło się mięso umyłam i wysuszyłam sałatę oraz rukolę, a także przekroiłam każde winogrono na pół. Lekko podprażyłam orzechy na suchej patelni.
Wyjęłam mięso w piekarnika, przykryła folią i odstawiłam na 5 minut. Po tym czasie je dopiero pokroiłam.
2 łyżki sosu, który powstał podczas pieczenia połączyłam za pomocą rózgi ze składnikami sosu: oliwą z oliwek, miodem, sokiem z cytryny oraz pieprzem.
W misce ułożyłam piętrowo liście sałaty, rukolę, kurczaka, połówki winogrona, pokrojony w kostkę ser brie. Posypałam pokruszonymi orzechami włoskimi. Na koniec polałam sosem 🙂
Smacznego <3
Sałatkę przygotowałam na przyjęcie z okazji 3 urodzin córeczki. Goście się nią zajadali. Inspirowałam się przepisem znalezionym na Kwestii Smaku.
Zawsze kupuję 200 g kurczaka więcej, marynuję według uznania w ulubionych przyprawach i piekę go razem z kurczakiem do sałatki. Dzięki temu mam mięso na awaryjny obiad, albo kroję go w plasterki zamiast wędliny na kanapki.
Jeżeli sałatka Ci smakowała będę wdzięczna za udostępnienie <3