Sałatka z pieczonymi burakami

Sałatka z camembert oraz pieczonymi burakami

Składniki (2 osoby):

  • sałata lodowa;
  • 2 pieczone buraki;
  • 1 krążek sera camembert;
  • garść orzechów laskowych;
  • pęczek koperku;
  • sól, pieprz do smaku.

Sos:

  • 4 łyżki oleju z pestek winogron;
  • 1 łyżka octu jabłkowego;
  • sok z połowy cytryny;
  • 1 łyżka octu balsamicznego.

Wykonanie:

Buraka piekłam wcześniej 30 minut w 200 stopniach pokrojonego w kostkę. Sałatę umyłam i podarłam w rękach na małe kawałki. Posoliłam ją i popieprzyłam. Na sałatę wyłożyłam kawałki buraka, pokrojony ser camembert oraz pokrojone w pół orzechy laskowe. Następnie zrobiłam sos mieszając w osobnej szklance olej, ocet jabłkowy, sok z cytryny i ocet balsamiczny. Polałam sosem sałatkę i posypałam ją koperkiem.

Buraka piekę zazwyczaj w większej ilości i potem kładę na kanapkę. Sprawdzi się także, jako dodatek do drugiego dania. W tym celu możesz upiec go razem z marchewką, pietruszką i selerem. Pieczone warzywa korzeniowe lubię także jeść z kaszą na kolację, lub zabrać na wynos do pracy lub rodzinną wycieczkę :)<3

Jeżeli podajesz sałatką małemu dziecku, to dla bezpieczeństwa zmiel orzechy. Jeśli chodzi o dzieci poniżej 2 roku życia zrezygnuj z soli. Ser camembert bezpieczniej jest podawać dopiero po 3 roku życia, ponieważ zalicza się on do serów pleśniowych. Jeżeli masz młodsze dziecko możesz zastąpić go twarożkiem lub pokrojonym w kostkę serem żółtym. Jagoda nie lubi jeść sałatek, ale jak podam jej każdy składnik osobno, to zajada chętnie 🙂 Sałatę dla niej polewam sosem i posypuję koperkiem 🙂

Smacznego <3

DominikaR Autor

Kocham gotować od zawsze. Czas spędzony w kuchni daje mi chwilę wytchnienia, relaksu i satysfakcji. Najlepszą zabawą jest dla mnie testowanie nowych rozwiązań oraz niebanalne zestawianie dobrze znanych smaków. Dodatkowym plusem jest radość moich bliskich, których częstuje efektami mojej pracy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *