Sałatka z pieczonymi burakami

Sałatka z camembert oraz pieczonymi burakami

Składniki (2 osoby):

  • sałata lodowa;
  • 2 pieczone buraki;
  • 1 krążek sera camembert;
  • garść orzechów laskowych;
  • pęczek koperku;
  • sól, pieprz do smaku.

Sos:

  • 4 łyżki oleju z pestek winogron;
  • 1 łyżka octu jabłkowego;
  • sok z połowy cytryny;
  • 1 łyżka octu balsamicznego.

Do przygotowania:

  • pokrojony w kostkę i upieczony 30 minut wcześniej burak
  • deska i nóż do krojenia
  • miseczka do mieszania wszystkich składników sosu

Wykonanie:

Buraka piekłam wcześniej 30 minut w 200 stopniach pokrojonego w kostkę. Sałatę umyłam i podarłam w rękach na małe kawałki. Posoliłam ją i popieprzyłam. Na sałatę wyłożyłam kawałki buraka, pokrojony ser camembert oraz pokrojone w pół orzechy laskowe. Następnie zrobiłam sos mieszając w osobnej szklance olej, ocet jabłkowy, sok z cytryny i ocet balsamiczny. Polałam sosem sałatkę i posypałam ją koperkiem.

Buraka piekę zazwyczaj w większej ilości i potem kładę na kanapkę. Sprawdzi się także, jako dodatek do drugiego dania. W tym celu możesz upiec go razem z marchewką, pietruszką i selerem. Pieczone warzywa korzeniowe lubię także jeść z kaszą na kolację, lub zabrać na wynos do pracy lub rodzinną wycieczkę :)<3

Jeżeli podajesz sałatką małemu dziecku, to dla bezpieczeństwa zmiel orzechy. Jeśli chodzi o dzieci poniżej 2 roku życia zrezygnuj z soli. Ser camembert bezpieczniej jest podawać dopiero po 3 roku życia, ponieważ zalicza się on do serów pleśniowych. Jeżeli masz młodsze dziecko możesz zastąpić go twarożkiem lub pokrojonym w kostkę serem żółtym. Jagoda nie lubi jeść sałatek, ale jak podam jej każdy składnik osobno, to zajada chętnie 🙂 Sałatę dla niej polewam sosem i posypuję koperkiem 🙂

Smacznego <3

DominikaR Autor

Kocham gotować od zawsze. Czas spędzony w kuchni daje mi chwilę wytchnienia, relaksu i satysfakcji. Najlepszą zabawą jest dla mnie testowanie nowych rozwiązań oraz niebanalne zestawianie dobrze znanych smaków. Dodatkowym plusem jest radość moich bliskich, których częstuje efektami mojej pracy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *