Sałatka z pieczonymi burakami

Sałatka z pieczonymi burakami

Składniki:

  • sałata lodowa;
  • pieczone buraki;
  • ser camembert;
  • orzechy laskowe;
  • koperek;
  • sól, pieprz.

Sos:

  • olej z pestek winogron;
  • ocet jabłkowy;
  • sok z cytryny;
  • ocet balsamiczny.

Wykonanie:

Buraka piekłam wcześniej 30 minut w 200 stopniach. Następnie pokroiłam go w półksiężyce. Sałatę umyłam i podarłam z rękach na małe kawałki. Posoliłam ją i popieprzyłam. Na sałatę wyłożyłam kawałki buraka, pokrojony ser camembert oraz pokrojone w pół orzechy laskowe. Następnie zrobiłam sos mieszając w osobnej szklance olej, ocet jabłkowy, sok z cytryny i ocet balsamiczny. Polałam sosem sałatkę i posypałam ją koperkiem.

Buraka piekę zazwyczaj w większej ilości i potem kładę na kanapkę. Sprawdzi się także, jako dodatek do drugiego dania. W tym celu możesz upiec go razem z marchewką, pietruszką i selerem. Pieczone warzywa korzeniowe lubię także jeść z kaszą na kolację, lub zabrać na wynos do pracy lub rodzinną wycieczkę :)<3

Smacznego

DominikaR Autor

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *