Sałatka z pieczonymi burakami

Sałatka z pieczonymi burakami

Składniki:

  • sałata lodowa;
  • pieczone buraki;
  • ser camembert;
  • orzechy laskowe;
  • koperek;
  • sól, pieprz.

Sos:

  • olej z pestek winogron;
  • ocet jabłkowy;
  • sok z cytryny;
  • ocet balsamiczny.

Wykonanie:

Buraka piekłam wcześniej 30 minut w 200 stopniach. Następnie pokroiłam go w półksiężyce. Sałatę umyłam i podarłam z rękach na małe kawałki. Posoliłam ją i popieprzyłam. Na sałatę wyłożyłam kawałki buraka, pokrojony ser camembert oraz pokrojone w pół orzechy laskowe. Następnie zrobiłam sos mieszając w osobnej szklance olej, ocet jabłkowy, sok z cytryny i ocet balsamiczny. Polałam sosem sałatkę i posypałam ją koperkiem.

Buraka piekę zazwyczaj w większej ilości i potem kładę na kanapkę. Sprawdzi się także, jako dodatek do drugiego dania. W tym celu możesz upiec go razem z marchewką, pietruszką i selerem. Pieczone warzywa korzeniowe lubię także jeść z kaszą na kolację, lub zabrać na wynos do pracy lub rodzinną wycieczkę :)<3

Smacznego

DominikaR Autor

Kocham gotować od zawsze. Czas spędzony w kuchni daje mi chwilę wytchnienia, relaksu i satysfakcji. Najlepszą zabawą jest dla mnie testowanie nowych rozwiązań oraz niebanalne zestawianie dobrze znanych smaków. Dodatkowym plusem jest radość moich bliskich, których częstuje efektami mojej pracy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *