Słoneczne mango lassi

Manog lassi

Składniki:

  • 150 ml gęstego jogurtu (najlepiej greckiego);
  • 1 dojrzałe mango (najlepiej 70 ml puply);
  • odrobina soku z cytryny;
  • szczypta zmielonego kardamonu.

Do przygotowania:

  • kielich do blendowania (lub jakiś garnek, miska itp)
  • blender

Wykonanie:

Wszystkie składniki zblendowałam i do gotowego lassi wcisnęłam trochę soku z cytryny.

Gotowe 🙂 smacznego 🙂

W Polsce bardzo ciężko jest kupić pyszne, słodkie oraz dojrzałe mango, dlatego czasami lepszym wyjściem jest wykorzystanie pulpy 🙂

Z ciekawostek powiem Wam, że Hindusi podobno nie piją mango lassi. Tradycyjnie napój na bazie jogurtu, czyli lassi właśnie przyrządzają na wytrawnie, często dodając soli 🙂 Skąd to wiem? Od Hindusa 🙂

DominikaR Autor

Kocham gotować od zawsze. Czas spędzony w kuchni daje mi chwilę wytchnienia, relaksu i satysfakcji. Najlepszą zabawą jest dla mnie testowanie nowych rozwiązań oraz niebanalne zestawianie dobrze znanych smaków. Dodatkowym plusem jest radość moich bliskich, których częstuje efektami mojej pracy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.