Śniadanie białkowo-tłuszczowe

Jajka na twardo ze szparagami

Składniki (dla 1 osoby):

  • pęczek zielonych szparagów;
  • 2 jaja;
  • pęczek koperku;
  • łyżka masła;
  • pieprz, sól

Wykonanie:

Szparagi umyłam oraz odłamałam stwardniałe końcówki. Szparagi same złamią się w odpowiednim miejscu. Jeżeli szparagi są młodziutkie, to często nie trzeba ich w ogóle odłamywać, ani nawet obierać. Jeśli mają grubą skórę, to obieram je delikatnie do 1/3 wysokości.

Ułożyłam je w naczyniu do gotowania na parze i gotowałam 12 minut. W międzyczasie umyłam jaja i ugotowałam je na twardo. Roztopiłam masło i pokroiłam koperek.

Gotowe szparagi ułożyłam na talerzu, polałam masełkiem, posypałam koperkiem i świeżo zmieloną solą i pieprzem. Jagódce przygotowałam wszystko tak samo, pominęłam tylko solenie 🙂

Gotowe 🙂

Smacznego 🙂

DominikaR Autor

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *