Śniadanie białkowo-tłuszczowe

Jajka na twardo ze szparagami

Składniki (dla 1 osoby):

  • pęczek zielonych szparagów;
  • 2 jaja;
  • pęczek koperku;
  • łyżka masła;
  • pieprz, sól.

Wykonanie:

Szparagi umyłam oraz odłamałam stwardniałe końcówki. Szparagi same złamią się w odpowiednim miejscu. Jeżeli szparagi są młodziutkie, to często nie trzeba ich w ogóle odłamywać, ani nawet obierać. Jeśli mają grubą skórę, to obieram je delikatnie do 1/3 wysokości.

Ułożyłam je w naczyniu do gotowania na parze i gotowałam 12 minut. W międzyczasie umyłam jaja i ugotowałam je na twardo. Roztopiłam masło i pokroiłam koperek.

Gotowe szparagi ułożyłam na talerzu, polałam masełkiem, posypałam koperkiem i świeżo zmieloną solą i pieprzem. Jagódce przygotowałam wszystko tak samo, pominęłam tylko solenie 🙂

Gotowe 🙂

Smacznego 🙂

DominikaR Autor

Kocham gotować od zawsze. Czas spędzony w kuchni daje mi chwilę wytchnienia, relaksu i satysfakcji. Najlepszą zabawą jest dla mnie testowanie nowych rozwiązań oraz niebanalne zestawianie dobrze znanych smaków. Dodatkowym plusem jest radość moich bliskich, których częstuje efektami mojej pracy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *