Składniki (dla 1 osoby):
- pęczek zielonych szparagów;
- 2 jaja;
- pęczek koperku;
- łyżka masła;
- pieprz, sól.
Do przygotowania:
- naczynie do gotowania na parze
- garnuszek do ugotowania jajka na twardo
- garnuszek do roztopienia masła
- deska i nóż do krojenia
Wykonanie:
Szparagi umyłam oraz odłamałam stwardniałe końcówki. Szparagi same złamią się w odpowiednim miejscu. Jeżeli szparagi są młodziutkie, to często nie trzeba ich w ogóle odłamywać, ani nawet obierać. Jeśli mają grubą skórę, to obieram je delikatnie do 1/3 wysokości.
Ułożyłam je w naczyniu do gotowania na parze i gotowałam 12 minut. W międzyczasie umyłam jaja i ugotowałam je na twardo. Roztopiłam masło i pokroiłam koperek.
Gotowe szparagi ułożyłam na talerzu, polałam masełkiem, posypałam koperkiem i świeżo zmieloną solą i pieprzem. Jagódce przygotowałam wszystko tak samo, pominęłam tylko solenie 🙂
Gotowe 🙂
Smacznego 🙂