Świąteczna zupa pierniczkowa

Zupa pierniczkowa

Czy komuś zostały jeszcze pierniczki po świętach? 😂 Jeżeli jakimś cudem tak, to proponuję zupę pierniczkową 😱🙈🙊

Składniki:

  • 1 litr wywaru warzywnego;
  • 300 g pierniczków (samodzielnie upieczonych);
  • 200 g suszonych śliwek;
  • 200 g rodzynek;
  • 200 g suszonych moreli;
  • 1 łyżka cukru trzcinowego;
  • 20 goździków;
  • 1 łyżka cynamonu;
  • 3 laski kory cynamonowej (dostępne w sklepach ze zdrową żywnością lub czasem widuję w Lidlu);
  • 1 szklanka czerwonego, wytrawnego wina;
  • 1 litr kompotu z suszu.

Wykonanie:

Pierniczki namoczyłam w wodzie. Suszone owoce przelałam wrzątkiem i ugotowałam z cukrem, goździkami i korą cynamonową w kompocie z suszu. Następnie dodałam pierniczki z wodą, w której były moczone i podgotowałam jeszcze 15 minut często mieszając. Zupa bardzo łatwo przywiera do dna. Następnie dolałam ugotowany wywar warzywny oraz wino i gotowałam jeszcze 5 minut.

Zupka znakomicie sprawdza się na drugie śniadanie lub podwieczorek 😍🥘

DominikaR Autor

Kocham gotować od zawsze. Czas spędzony w kuchni daje mi chwilę wytchnienia, relaksu i satysfakcji. Najlepszą zabawą jest dla mnie testowanie nowych rozwiązań oraz niebanalne zestawianie dobrze znanych smaków. Dodatkowym plusem jest radość moich bliskich, których częstuje efektami mojej pracy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *