Świąteczna zupa pierniczkowa

zupa pierniczkowa

Czy komuś zostały jeszcze pierniczki po świętach? ? Jeżeli jakimś cudem tak, to proponuję zupę pierniczkową ???

Składniki:

  • 1 litr wywaru warzywnego;
  • 300 g pierniczków (samodzielnie upieczonych);
  • 200 g suszonych śliwek;
  • 200 g rodzynek;
  • 200 g suszonych moreli;
  • 1 łyżka cukru trzcinowego;
  • 20 goździków;
  • 1 łyżka cynamonu;
  • 3 laski kory cynamonowej (dostępne w sklepach ze zdrową żywnością lub czasem widuję w Lidlu);
  • 1 szklanka czerwonego, wytrawnego wina;
  • 1 litr kompotu z suszu.

Do przygotowania:

  • miska do moczenia pierniczków
  • sitko do przelania suszonych owoców
  • garnek do gotowania zupy
  • drewniana łyżka do mieszania zupy

Wykonanie:

Pierniczki namoczyłam w wodzie. Suszone owoce przelałam wrzątkiem i ugotowałam z cukrem, goździkami i korą cynamonową w kompocie z suszu. Następnie dodałam pierniczki z wodą, w której były moczone i podgotowałam jeszcze 15 minut często mieszając. Zupa bardzo łatwo przywiera do dna. Następnie dolałam ugotowany wywar warzywny oraz wino i gotowałam jeszcze 5 minut.

Zupka znakomicie sprawdza się na drugie śniadanie lub podwieczorek ??

DominikaR Autor

Kocham gotować od zawsze. Czas spędzony w kuchni daje mi chwilę wytchnienia, relaksu i satysfakcji. Najlepszą zabawą jest dla mnie testowanie nowych rozwiązań oraz niebanalne zestawianie dobrze znanych smaków. Dodatkowym plusem jest radość moich bliskich, których częstuje efektami mojej pracy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.