Świąteczna zupa pierniczkowa

Czy komuś zostały jeszcze pierniczki po świętach? 😂 Jeżeli jakimś cudem tak, to proponuję zupę pierniczkową 😱🙈🙊

Składniki:

  • 1 litr wywaru warzywnego
  • 300 g pierniczków (samodzielnie upieczonych)
  • 200 g suszonych śliwek
  • 200 g rodzynek
  • 200 g suszonych moreli
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 20 goździków
  • 1 łyżka cynamonu
  • 3 laski kory cynamonowej (dostępne w sklepach ze zdrową żywnością lub czasem widuję w Lidlu)
  • 1 szklanka czerwonego, wytrawnego wina
  • 1 litr kompotu z suszu

Wykonanie

Pierniczki namocz w wodzie. Suszone owoce przelej wrzątkiem i ugotuj z cukrem, goździkami i korą cynamonową w kompocie z suszu. Następnie dodaj pierniczki z wodą, w której były moczone i podgotuj jeszcze 15 często mieszając. Zupa bardzo łatwo przywiera do dna. Następnie dolej ugotowany wywar warzywny oraz wino i gotuj jeszcze 5 minut.

Zupka znakomicie sprawdza się na drugie śniadanie lub podwieczorek 😍🥘

DominikaR Autor

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *