Szaszłyki z karczku

Składniki:

  • 4 plastry karczku;
  • 250 g wędzonego boczku;
  • 1 średnia cukinia;
  • papryka czerwona;
  • papryka żółta;
  • papryka zielona;
  • 3 cebule.

Marynata:

  • oliwa;
  • ocet balsamiczny;
  • 1 łyżka musztardy;
  • 2 ząbki czosnku;
  • sól, pieprz, papryka, majeranek, estragon.

Wykonanie:

Połączyłam składniki marynaty w miseczce. Mięso dokładnie umyłam, wysuszyłam i pokroiłam w kostki. Zalałam je marynatą i odłożyłam do lodówki na godzinę (lepiej jeszcze jeśli będzie tam leżeć całą noc). W między czasie przygotowałam papryki, cukinię oraz cebulę. Na patyki nabijałam mięso, warzywa oraz boczek. Szaszłyki posmarowałam marynatą, która pozostała po mięsie. Grillowałam w piekarniku.

Dla Jagódki zrobiłam osobnego szaszłyka z marynatą bez soli.

Podałam szaszłyki z komosą ryżową wymieszaną z marchewką i korzeniem pietruszki.

Smacznego <3

DominikaR Autor

Kocham gotować od zawsze. Czas spędzony w kuchni daje mi chwilę wytchnienia, relaksu i satysfakcji. Najlepszą zabawą jest dla mnie testowanie nowych rozwiązań oraz niebanalne zestawianie dobrze znanych smaków. Dodatkowym plusem jest radość moich bliskich, których częstuje efektami mojej pracy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *