Szaszłyki z karczku

Składniki:

  • 4 plastry karczku;
  • 250 g wędzonego boczku;
  • 1 średnia cukinia;
  • papryka czerwona;
  • papryka żółta;
  • papryka zielona;
  • 3 cebule.

Marynata:

  • oliwa;
  • ocet balsamiczny;
  • 1 łyżka musztardy;
  • 2 ząbki czosnku;
  • sól, pieprz, papryka, majeranek, estragon.

Wykonanie:

Połączyłam składniki marynaty w miseczce. Mięso dokładnie umyłam, wysuszyłam i pokroiłam w kostki. Zalałam je marynatą i odłożyłam do lodówki na godzinę (lepiej jeszcze jeśli będzie tam leżeć całą noc). W między czasie przygotowałam papryki, cukinię oraz cebulę. Na patyki nabijałam mięso, warzywa oraz boczek. Szaszłyki posmarowałam marynatą, która pozostała po mięsie. Grillowałam w piekarniku.

Dla Jagódki zrobiłam osobnego szaszłyka z marynatą bez soli.

Podałam szaszłyki z komosą ryżową wymieszaną z marchewką i korzeniem pietruszki.

Smacznego <3

DominikaR Autor

Kocham gotować od zawsze. Czas spędzony w kuchni daje mi chwilę wytchnienia, relaksu i satysfakcji. Najlepszą zabawą jest dla mnie testowanie nowych rozwiązań oraz niebanalne zestawianie dobrze znanych smaków. Dodatkowym plusem jest radość moich bliskich, których częstuje efektami mojej pracy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *