Szparagi w szynce parmeńskiej

Szparagi w szynce parmeńskiej

Składniki:

  • 12 zielonych szparagów;
  • 6 plasterków szynki parmeńskiej;
  • oliwa;
  • sól;
  • pieprz czarny;
  • sos balsamiczny.

Wykonanie:

Szparagi umyłam i odłamałam końcówki (szparagi same łamią się w tym miejscu co trzeba. Każdą łodygę szparaga owinęłam połową plasterka szynki parmeńskiej i ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarowałam je oliwą, posypałam solą i pieprzem. Piekłam w 200 stopniach 11 minut. Wyłożyłam szparagi na talerz i polałam sosem balsamicznym.

Smacznego <3

Szparagi w szynce parmeńskiej świetnie sprawdzą się jako przekąska podczas domowej imprezy. Można także upiec je na grillu.

DominikaR Autor

Kocham gotować od zawsze. Czas spędzony w kuchni daje mi chwilę wytchnienia, relaksu i satysfakcji. Najlepszą zabawą jest dla mnie testowanie nowych rozwiązań oraz niebanalne zestawianie dobrze znanych smaków. Dodatkowym plusem jest radość moich bliskich, których częstuje efektami mojej pracy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *