Szparagi w szynce parmeńskiej

Szparagi w szynce parmeńskiej

Składniki:

  • 12 zielonych szparagów;
  • 6 plasterków szynki parmeńskiej;
  • oliwa;
  • sól;
  • pieprz czarny;
  • sos balsamiczny.

Do przygotowania:

  • blaszka do pieczenia
  • papier do pieczenia

Wykonanie:

Szparagi umyłam i odłamałam końcówki (szparagi same łamią się w tym miejscu co trzeba. Każdą łodygę szparaga owinęłam połową plasterka szynki parmeńskiej i ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarowałam je oliwą, posypałam solą i pieprzem. Piekłam w 200 stopniach 11 minut. Wyłożyłam szparagi na talerz i polałam sosem balsamicznym.

Smacznego <3

Szparagi w szynce parmeńskiej świetnie sprawdzą się jako przekąska podczas domowej imprezy. Można także upiec je na grillu.

DominikaR Autor

Kocham gotować od zawsze. Czas spędzony w kuchni daje mi chwilę wytchnienia, relaksu i satysfakcji. Najlepszą zabawą jest dla mnie testowanie nowych rozwiązań oraz niebanalne zestawianie dobrze znanych smaków. Dodatkowym plusem jest radość moich bliskich, których częstuje efektami mojej pracy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.