Szpinakowe placuszki z kaszy jaglanej

Szpinakowe placuszki z kaszą jaglaną

Składniki:

  • szklanka suchej kaszy jaglanej;
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku;
  • 2 jajka;
  • sól, pieprz;
  • masło klarowane do smażenia.

Wykonanie:

Szpinakowo-jaglane ciasto

Rozmrażam szpinak w durszlaku. Ugotowałam kaszę jaglaną i ją ostudziłam. Czasami wykorzystuję także kaszę, która została mi z poprzedniego dnia 🙂 Do miski włożyłam kaszę i szpinak, wbiłam jajko, doprawiłam pieprzem.

Odłożyłam porcję dla córki, a następnie doprawiłam solą.

Ręką formowałam placuszki o średnicy około 5 cm. Na rozgrzaną patelnię nałożyłam masło klarowane i smażyłam placuszki z każdej strony kilka minut. Jeśli nie chcesz smażyć dziecku placuszków na patelni, to możesz je upiec w piekarniku w 180 stopniach.

Placuszki pysznie smakują z jogurtem lub śmietaną. Możesz także przyrządzić puree z marchewki lub z selera 🙂

Placuszki świetnie sprawdzą się jako dodatek do gulaszu na obiad lub jako podwieczorek lub kolacja. Pysznie smakują także na zimo, możesz więc spakować je do pudełka i zabrać na wynos do pracy lub na rodziną wycieczkę 🙂

Smacznego 🙂

DominikaR Autor

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *