Składniki (4 porcje):
- szklanka suchej kaszy jaglanej;
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku;
- 2 jajka;
- sól, pieprz;
- masło klarowane do smażenia.
Do przygotowania
- rozmrożenie szpinaku przed gotowaniem
- durszlak do rozmrożenia szpinaku
- miska do moczenia kaszy
- garnek do ugotowania kaszy
- patelnia
Wykonanie:
Rozmroziłam szpinak w durszlaku. Kaszę moczyłam w mleku, a następnie opłukałam i ugotowałam oraz ostudziłam. Kaszę gotuję w stosunku 2:1 (stosunek wody do kaszy) do momentu aż kasza wchłonie wodę. Dodaję podczas gotowania łyżeczkę masła. Czasami wykorzystuję także kaszę, która została mi z poprzedniego dnia 🙂 Do miski włożyłam kaszę i szpinak, wbiłam jajko, doprawiłam pieprzem.
Odłożyłam porcję dla córki, a następnie doprawiłam solą.
Ręką formowałam placuszki o średnicy około 5 cm. Na rozgrzaną patelnię nałożyłam masło klarowane i smażyłam placuszki z każdej strony kilka minut. Jeśli nie chcesz smażyć dziecku placuszków na patelni, to możesz je upiec w piekarniku w 180 stopniach (termoobieg).
Placuszki pysznie smakują z jogurtem lub śmietaną. Możesz także przyrządzić puree z marchewki lub z selera 🙂
Placuszki świetnie sprawdzą się jako dodatek do gulaszu na obiad lub jako podwieczorek lub kolacja. Pysznie smakują także na zimo, możesz więc spakować je do pudełka i zabrać na wynos do pracy lub na rodziną wycieczkę 🙂
Smacznego 🙂