Szpinakowe placuszki z kaszy jaglanej

Szpinakowe placuszki z kaszą jaglaną

Składniki:

  • szklanka suchej kaszy jaglanej;
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku;
  • 2 jajka;
  • sól, pieprz;
  • masło klarowane do smażenia.

Wykonanie:

Szpinakowo-jaglane ciasto

Rozmroiłam szpinak w durszlaku. Ugotowałam kaszę jaglaną i ją ostudziłam. Czasami wykorzystuję także kaszę, która została mi z poprzedniego dnia 🙂 Do miski włożyłam kaszę i szpinak, wbiłam jajko, doprawiłam pieprzem.

Odłożyłam porcję dla córki, a następnie doprawiłam solą.

Ręką formowałam placuszki o średnicy około 5 cm. Na rozgrzaną patelnię nałożyłam masło klarowane i smażyłam placuszki z każdej strony kilka minut. Jeśli nie chcesz smażyć dziecku placuszków na patelni, to możesz je upiec w piekarniku w 180 stopniach.

Placuszki pysznie smakują z jogurtem lub śmietaną. Możesz także przyrządzić puree z marchewki lub z selera 🙂

Placuszki świetnie sprawdzą się jako dodatek do gulaszu na obiad lub jako podwieczorek lub kolacja. Pysznie smakują także na zimo, możesz więc spakować je do pudełka i zabrać na wynos do pracy lub na rodziną wycieczkę 🙂

Smacznego 🙂

DominikaR Autor

Kocham gotować od zawsze. Czas spędzony w kuchni daje mi chwilę wytchnienia, relaksu i satysfakcji. Najlepszą zabawą jest dla mnie testowanie nowych rozwiązań oraz niebanalne zestawianie dobrze znanych smaków. Dodatkowym plusem jest radość moich bliskich, których częstuje efektami mojej pracy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *