Szpinakowe placuszki z kaszy jaglanej

Szpinakowe placuszki z kaszy jaglanej

Składniki (4 porcje):

  • szklanka suchej kaszy jaglanej;
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku;
  • 2 jajka;
  • sól, pieprz;
  • masło klarowane do smażenia.

Do przygotowania

  • rozmrożenie szpinaku przed gotowaniem
  • durszlak do rozmrożenia szpinaku
  • miska do moczenia kaszy
  • garnek do ugotowania kaszy
  • patelnia

Wykonanie:

Szpinakowo-jaglane ciasto

Rozmroziłam szpinak w durszlaku. Kaszę moczyłam w mleku, a następnie opłukałam i ugotowałam oraz ostudziłam. Kaszę gotuję w stosunku 2:1 (stosunek wody do kaszy) do momentu aż kasza wchłonie wodę. Dodaję podczas gotowania łyżeczkę masła. Czasami wykorzystuję także kaszę, która została mi z poprzedniego dnia 🙂 Do miski włożyłam kaszę i szpinak, wbiłam jajko, doprawiłam pieprzem.

Odłożyłam porcję dla córki, a następnie doprawiłam solą.

Ręką formowałam placuszki o średnicy około 5 cm. Na rozgrzaną patelnię nałożyłam masło klarowane i smażyłam placuszki z każdej strony kilka minut. Jeśli nie chcesz smażyć dziecku placuszków na patelni, to możesz je upiec w piekarniku w 180 stopniach (termoobieg).

Placuszki pysznie smakują z jogurtem lub śmietaną. Możesz także przyrządzić puree z marchewki lub z selera 🙂

Placuszki świetnie sprawdzą się jako dodatek do gulaszu na obiad lub jako podwieczorek lub kolacja. Pysznie smakują także na zimo, możesz więc spakować je do pudełka i zabrać na wynos do pracy lub na rodziną wycieczkę 🙂

Smacznego 🙂

DominikaR Autor

Kocham gotować od zawsze. Czas spędzony w kuchni daje mi chwilę wytchnienia, relaksu i satysfakcji. Najlepszą zabawą jest dla mnie testowanie nowych rozwiązań oraz niebanalne zestawianie dobrze znanych smaków. Dodatkowym plusem jest radość moich bliskich, których częstuje efektami mojej pracy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *