Tarta bez pieczenia z owocami leśnymi

Tarta bez pieczenia

Składniki:

Spód:

  • 200 g wiórków kokosowych;
  • 20 daktyli bez pestek (wcześniej namoczone 15 minut we wrzątku);
  • 60 g mąki migdałowej (możesz także zmielić płatki migdałowe);
  • 2 łyżki oleju kokosowego.

Galaretka:

  • 250 g owoców leśnych (maliny, jeżyny, jagody);
  • 200 ml wody;
  • 2 łyżki żelatyny;
  • 2 łyżki syropu klonowego;
  • jagody i maliny do posypania.

Do przygotowania:

  • blender
  • tortownica
  • spód ciasta musi się chłodzić 1,5 godziny w lodówce zanim nałożymy górę; po nałożeniu góry chłodzi się jeszcze 2 godziny przed podaniem
  • miska

Wykonanie:

Zmiksowałam blenderem wiórki kokosowe, daktyle, mąkę kokosową i olej kokosowy. Uformowałam spód tortownicy (22-24 cm) powstałą masą i wstawiłam do lodówki na 1,5 godziny. W tym czasie rozpuściłam żelatynę w ciepłej wodzie, dodałam owoce leśne, syrop klonowy i zblendowałam. Zostawiłam płyn do wystudzenia. Chłodną galaretkę przelałam na spód ciasta i przyozdobiłam jagodami. Schłodziłam w lodówce 2 godziny.

Ciasto wcinała z ochotą już moja półtoraroczna córka <3

Smacznego <3

Pomysł na ciasto pochodzi z książki „Healthy Mama” Anny Lewandowskiej.

DominikaR Autor

Kocham gotować od zawsze. Czas spędzony w kuchni daje mi chwilę wytchnienia, relaksu i satysfakcji. Najlepszą zabawą jest dla mnie testowanie nowych rozwiązań oraz niebanalne zestawianie dobrze znanych smaków. Dodatkowym plusem jest radość moich bliskich, których częstuje efektami mojej pracy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.