
Składniki:
Spód:
- 200 g wiórków kokosowych;
- 20 daktyli bez pestek (wcześniej namoczone 15 minut we wrzątku);
- 60 g mąki migdałowej (możesz także zmielić płatki migdałowe);
- 2 łyżki oleju kokosowego.
Galaretka:
- 250 g owoców leśnych (maliny, jeżyny, jagody);
- 200 ml wody;
- 2 łyżki żelatyny;
- 2 łyżki syropu klonowego;
- jagody i maliny do posypania.
Do przygotowania:
- blender
- tortownica
- spód ciasta musi się chłodzić 1,5 godziny w lodówce zanim nałożymy górę; po nałożeniu góry chłodzi się jeszcze 2 godziny przed podaniem
- miska
Wykonanie:
Zmiksowałam blenderem wiórki kokosowe, daktyle, mąkę kokosową i olej kokosowy. Uformowałam spód tortownicy (22-24 cm) powstałą masą i wstawiłam do lodówki na 1,5 godziny. W tym czasie rozpuściłam żelatynę w ciepłej wodzie, dodałam owoce leśne, syrop klonowy i zblendowałam. Zostawiłam płyn do wystudzenia. Chłodną galaretkę przelałam na spód ciasta i przyozdobiłam jagodami. Schłodziłam w lodówce 2 godziny.
Ciasto wcinała z ochotą już moja półtoraroczna córka <3
Smacznego <3
Pomysł na ciasto pochodzi z książki „Healthy Mama” Anny Lewandowskiej.