Tarta bez pieczenia z owocami leśnymi

Tarta bez pieczenia

Składniki:

Spód:

  • 200 g wiórków kokosowych;
  • 20 daktyli bez pestek (wcześniej namoczone 15 minut we wrzątku);
  • 60 g mąki migdałowej (możesz także zmielić płatki migdałowe);
  • 2 łyżki oleju kokosowego.

Galaretka:

  • 250 g owoców leśnych (maliny, jeżyny, jagody);
  • 200 ml wody;
  • 2 łyżki żelatyny;
  • 2 łyżki syropu klonowego;
  • jagody i maliny do posypania.

Wykonanie:

Zmiksowałam blenderem wiórki kokosowe, daktyle, mąkę kokosową i olej kokosowy. Uformowałam spód tortownicy (22-24 cm) powstałą masą i wstawiłam do lodówki na 1,5 godziny. W tym czasie rozpuściłam żelatynę w ciepłej wodzie, dodałam owoce leśne, syrop klonowy i zblendowałam. Zostawiłam płyn do wystudzenia. Chłodną galaretkę przelałam na spód ciasta i przyozdobiłam jagodami. Schłodziłam w lodówce 2 godziny.

Ciasto wcinała z ochotą już moja półtoraroczna córka <3

Smacznego <3

Pomysł na ciasto pochodzi z książki „Healthy Mama” Anny Lewandowskiej.

DominikaR Autor

Kocham gotować od zawsze. Czas spędzony w kuchni daje mi chwilę wytchnienia, relaksu i satysfakcji. Najlepszą zabawą jest dla mnie testowanie nowych rozwiązań oraz niebanalne zestawianie dobrze znanych smaków. Dodatkowym plusem jest radość moich bliskich, których częstuje efektami mojej pracy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *