Torcik czekoladowy z pianką kokosową

Torcik czekoladowy z pianką kokosową

Składniki:

  • 200 g gorzkiej czekolady 70% kakao;
  • 2 łyżki kakao;
  • 100 g oleju kokosowego;
  • 100 g cukru kokosowego;
  • 5 jajek.

Pianka:

  • 2 puszki mleka kokosowego (gęsta część) ➡️ puszki powinny być najpierw min. 6 godzin w lodówce;
  • 1 łyżka cukru kokosowego;
  • 1 łyżka soku z cytryny;
  • dowolne owoce do dekoracji, ja użyłam borówek amerykańskich i czerwonych porzeczek 😊

Wykonanie:

Czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej z olejem kokosowym. Ubiłam pianę z 4 białek, powoli dosypując 50 g cukru kokosowego. W osobnej misce wymieszałam resztę cukru, żółtka i dodatkowe jajko. Do białek dodałam rozpuszczoną czekoladę, wymieszałam i dodałam do mieszanki z żółtkami. Upewniłam się, że czekolada przestygła, na tyle, aby nie ścięły się żółtka. Całość wlałam do tortownicy i wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piekłam około 40 minut.

Gdy ciasto wystygło, wyciągłam mleczko kokosowe z lodówki. Przełożyłam do miseczki gęsta część, dodałam cukier kokosowy i sok z cytryny. Ubiłam pianę kokosową, po czym przełożyłam na ciasto. Udekorowałam owocami 😋
Ciasto należy przechowywać w lodówce.

P.S. cukier kokosowy zabija swoją ceną, ale warto polować na promocję (ja znalazłam w Rossmanie), bo jego smak w tym cieście jest tego warty😊 próbowałam robić torcik z cukrem trzcinowym, ale to już nie to samo.

DominikaR Autor

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *