Torcik czekoladowy z pianką kokosową

Torcik czekoladowy z pianką kokosową

Składniki:

  • 200 g gorzkiej czekolady 70% kakao;
  • 2 łyżki kakao;
  • 100 g oleju kokosowego;
  • 100 g cukru kokosowego;
  • 5 jajek.

Pianka:

  • 2 puszki mleka kokosowego (gęsta część) ➡️ puszki powinny być najpierw min. 6 godzin w lodówce;
  • 1 łyżka cukru kokosowego;
  • 1 łyżka soku z cytryny;
  • dowolne owoce do dekoracji, ja użyłam borówek amerykańskich i czerwonych porzeczek 😊

Wykonanie:

Czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej z olejem kokosowym. Ubiłam pianę z 4 białek, powoli dosypując 50 g cukru kokosowego. W osobnej misce wymieszałam resztę cukru, żółtka i dodatkowe jajko. Do białek dodałam rozpuszczoną czekoladę, wymieszałam i dodałam do mieszanki z żółtkami. Upewniłam się, że czekolada przestygła, na tyle, aby nie ścięły się żółtka. Całość wlałam do tortownicy i wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piekłam około 40 minut.

Gdy ciasto wystygło, wyciągłam mleczko kokosowe z lodówki. Przełożyłam do miseczki gęsta część, dodałam cukier kokosowy i sok z cytryny. Ubiłam pianę kokosową, po czym przełożyłam na ciasto. Udekorowałam owocami 😋
Ciasto należy przechowywać w lodówce.

P.S. cukier kokosowy zabija swoją ceną, ale warto polować na promocję (ja znalazłam w Rossmanie), bo jego smak w tym cieście jest tego warty😊 próbowałam robić torcik z cukrem trzcinowym, ale to już nie to samo.

DominikaR Autor

Kocham gotować od zawsze. Czas spędzony w kuchni daje mi chwilę wytchnienia, relaksu i satysfakcji. Najlepszą zabawą jest dla mnie testowanie nowych rozwiązań oraz niebanalne zestawianie dobrze znanych smaków. Dodatkowym plusem jest radość moich bliskich, których częstuje efektami mojej pracy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *