Warzywne babeczki

babeczka wytrawna

Składniki:

  • 4 jaja;
  • dowolne warzywa, np. te, które zostały Ci z gotowania dzień wcześniej: żółta lub czerwona papryka, szpinak, pieczona cukinia, kawałek brokułu;
  • przyprawy: oregano, bazylia, pieprz, sól, cebula, czosnek;
  • kawałek sera na wierzch, np. feta, serek kozi, czy starta mozzarella.

Do przygotowania:

  • deska i nóż
  • foremki na babeczki
  • miska

Wykonanie:

Warzywa pokroiłam w kostkę i włożyłam do foremek na babeczki. Jaja wymieszałam z przyprawami i zalałam warzywa. Piekłam około 20 minut w temperaturze 175 stopni.

Po wyjęciu z piekarnika położyłam na wierz kawałek sera. Świetnie smakują także bez niego 🙂

Jeżeli chcesz zrobić jeszcze bardziej pożywne babeczki, to do foremek dodaj także ugotowaną kaszę, która została Ci z poprzedniego dnia.

Babeczki świetnie sprawdzą się jako przekąska na wynos. Możesz zabrać je na spacer, wycieczkę lub na drugie śniadanie do pracy.

Babeczki można podać już rocznemu dziecku – odkładam tylko porcję jajek bez soli 🙂 Całą resztę przypraw dodaję 🙂

Smacznego 🙂

DominikaR Autor

Kocham gotować od zawsze. Czas spędzony w kuchni daje mi chwilę wytchnienia, relaksu i satysfakcji. Najlepszą zabawą jest dla mnie testowanie nowych rozwiązań oraz niebanalne zestawianie dobrze znanych smaków. Dodatkowym plusem jest radość moich bliskich, których częstuje efektami mojej pracy.

Komentarze

    […] na babeczki warzywne przyszedł od Motherfood. Zobaczcie jej wersję […]

      DominikaR

      (14 kwietnia 2019 - 17:38)

      Dziękuję za polecenie 🙂 Cieszę się, że babeczki zasmakowały 🙂 Ja uwielbiam je zabierać też na wynos: do pracy na drugie śniadanie, na piknik, czy rodzinną wycieczkę <3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.