Składniki:
- 4 jaja;
- dowolne warzywa, np. te, które zostały Ci z gotowania dzień wcześniej: żółta lub czerwona papryka, szpinak, pieczona cukinia, kawałek brokułu;
- przyprawy: oregano, bazylia, pieprz, sól, cebula, czosnek;
- kawałek sera na wierzch, np. feta, serek kozi, czy starta mozzarella.
Do przygotowania:
- deska i nóż
- foremki na babeczki
- miska
Wykonanie:
Warzywa pokroiłam w kostkę i włożyłam do foremek na babeczki. Jaja wymieszałam z przyprawami i zalałam warzywa. Piekłam około 20 minut w temperaturze 175 stopni.
Po wyjęciu z piekarnika położyłam na wierz kawałek sera. Świetnie smakują także bez niego 🙂
Jeżeli chcesz zrobić jeszcze bardziej pożywne babeczki, to do foremek dodaj także ugotowaną kaszę, która została Ci z poprzedniego dnia.
Babeczki świetnie sprawdzą się jako przekąska na wynos. Możesz zabrać je na spacer, wycieczkę lub na drugie śniadanie do pracy.
Babeczki można podać już rocznemu dziecku – odkładam tylko porcję jajek bez soli 🙂 Całą resztę przypraw dodaję 🙂
Smacznego 🙂
Komentarze
Warzywne babeczki wytrawne - zdrowa przekąska
[…] na babeczki warzywne przyszedł od Motherfood. Zobaczcie jej wersję […]
DominikaR
Dziękuję za polecenie 🙂 Cieszę się, że babeczki zasmakowały 🙂 Ja uwielbiam je zabierać też na wynos: do pracy na drugie śniadanie, na piknik, czy rodzinną wycieczkę <3