Zapiekane jabłuszka w cieście

Zapiekane jabłuszka w ciście

Składniki (1 kokilka):

  • 2 jajka;
  • małe jabłko;
  • mąka- możesz użyć mąki pszennej jeśli jadasz gluten. Jeśli nie, to sprawdzi się także mąka jaglana 😊;
  • mleko- możesz użyć zarówno mleka krowiego jak i roślinnego 😊;
  • wanilia.

Wykonanie:

Mąkę i mleko dodaję „na oko” aby uzyskać konsystencję jak w cieście do naleśników 😊

Jabłka obrałam, wydrążyłam środki i pokroiłam w ósemki. Prażyłam kilka minut polewając je wodą. Muszą być delikatnie rozmięknięte, ale żeby się nie rozpadały.
Rozgrzałam piekarnik góra-dół do 180 stopni i wstawiłam do niego kokilki wysmarowane tłuszczem. W tym czasie przygotowałam ciasto. Oddzieliłam białka od żółtek. Białka ubiłam na sztywną pianę, dodałam żółtka, wanilię i wymieszałam. Następnie dodałam mleko i mąkę i delikatnie zmiksowałam robotem na najmniejszych obrotach. Ciasto nalałam do nagrzanych naczyń. Na wierz ułożyłam jabłka 😊
Piekłam 15 minut w 180 stopniach 😊

Jabłka zazwyczaj prażę w większej ilości i potem wykorzystuje je do owsianki, jaglanki, jogurtu czy kaszki dla dziecka 😊 jeśli lubisz można dodać cynamonu 😊

Jabłka możesz zastąpić dowolnymi sezonowymi owocami, jak np. śliwkami, truskawkami, malinami 😋

Smacznego <3

DominikaR Autor

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *