Zapiekane jabłuszka w cieście

Zapiekane jabłuszka w ciście

Składniki (1 kokilka):

  • 2 jajka;
  • małe jabłko;
  • mąka- możesz użyć mąki pszennej jeśli jadasz gluten. Jeśli nie, to sprawdzi się także mąka jaglana ?;
  • mleko- możesz użyć zarówno mleka krowiego jak i roślinnego ?;
  • wanilia.

Do przygotowania:

  • miska
  • patelnia do prażenia jabłek
  • kokilki
  • robot do ubijania piany z białek (lub trzepaczka) oraz do zmiksowania składników cista (lub drewniana łyżka)

Wykonanie:

Mąkę i mleko dodałam „na oko” aby uzyskać konsystencję jak w cieście do naleśników ?

Jabłka obrałam, wydrążyłam środki i pokroiłam w ósemki. Prażyłam kilka minut polewając je wodą. Muszą być delikatnie rozmięknięte, ale żeby się nie rozpadały.
Rozgrzałam piekarnik góra-dół do 180 stopni i wstawiłam do niego kokilki wysmarowane tłuszczem. W tym czasie przygotowałam ciasto. Oddzieliłam białka od żółtek. Białka ubiłam na sztywną pianę, dodałam żółtka, wanilię i wymieszałam. Następnie dodałam mleko i mąkę i delikatnie zmiksowałam robotem na najmniejszych obrotach. Ciasto nalałam do nagrzanych naczyń. Na wierz ułożyłam jabłka ?
Piekłam 15 minut w 180 stopniach ?

Jabłka zazwyczaj prażę w większej ilości i potem wykorzystuje je do owsianki, jaglanki, jogurtu czy kaszki dla dziecka ? jeśli lubisz można dodać cynamonu ?

Jabłka możesz zastąpić dowolnymi sezonowymi owocami, jak np. śliwkami, truskawkami, malinami ?

Smacznego <3

DominikaR Autor

Kocham gotować od zawsze. Czas spędzony w kuchni daje mi chwilę wytchnienia, relaksu i satysfakcji. Najlepszą zabawą jest dla mnie testowanie nowych rozwiązań oraz niebanalne zestawianie dobrze znanych smaków. Dodatkowym plusem jest radość moich bliskich, których częstuje efektami mojej pracy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.