Zapiekane jabłuszka w cieście

Zapiekane jabłuszka w ciście

Składniki (1 kokilka):

  • 2 jajka;
  • małe jabłko;
  • mąka- możesz użyć mąki pszennej jeśli jadasz gluten. Jeśli nie, to sprawdzi się także mąka jaglana 😊;
  • mleko- możesz użyć zarówno mleka krowiego jak i roślinnego 😊;
  • wanilia.

Wykonanie:

Mąkę i mleko dodałam „na oko” aby uzyskać konsystencję jak w cieście do naleśników 😊

Jabłka obrałam, wydrążyłam środki i pokroiłam w ósemki. Prażyłam kilka minut polewając je wodą. Muszą być delikatnie rozmięknięte, ale żeby się nie rozpadały.
Rozgrzałam piekarnik góra-dół do 180 stopni i wstawiłam do niego kokilki wysmarowane tłuszczem. W tym czasie przygotowałam ciasto. Oddzieliłam białka od żółtek. Białka ubiłam na sztywną pianę, dodałam żółtka, wanilię i wymieszałam. Następnie dodałam mleko i mąkę i delikatnie zmiksowałam robotem na najmniejszych obrotach. Ciasto nalałam do nagrzanych naczyń. Na wierz ułożyłam jabłka 😊
Piekłam 15 minut w 180 stopniach 😊

Jabłka zazwyczaj prażę w większej ilości i potem wykorzystuje je do owsianki, jaglanki, jogurtu czy kaszki dla dziecka 😊 jeśli lubisz można dodać cynamonu 😊

Jabłka możesz zastąpić dowolnymi sezonowymi owocami, jak np. śliwkami, truskawkami, malinami 😋

Smacznego <3

DominikaR Autor

Kocham gotować od zawsze. Czas spędzony w kuchni daje mi chwilę wytchnienia, relaksu i satysfakcji. Najlepszą zabawą jest dla mnie testowanie nowych rozwiązań oraz niebanalne zestawianie dobrze znanych smaków. Dodatkowym plusem jest radość moich bliskich, których częstuje efektami mojej pracy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *