Składniki (1 kokilka):
- 2 jajka;
- małe jabłko;
- mąka- możesz użyć mąki pszennej jeśli jadasz gluten. Jeśli nie, to sprawdzi się także mąka jaglana ?;
- mleko- możesz użyć zarówno mleka krowiego jak i roślinnego ?;
- wanilia.
Do przygotowania:
- miska
- patelnia do prażenia jabłek
- kokilki
- robot do ubijania piany z białek (lub trzepaczka) oraz do zmiksowania składników cista (lub drewniana łyżka)
Wykonanie:
Mąkę i mleko dodałam „na oko” aby uzyskać konsystencję jak w cieście do naleśników ?
Jabłka obrałam, wydrążyłam środki i pokroiłam w ósemki. Prażyłam kilka minut polewając je wodą. Muszą być delikatnie rozmięknięte, ale żeby się nie rozpadały.
Rozgrzałam piekarnik góra-dół do 180 stopni i wstawiłam do niego kokilki wysmarowane tłuszczem. W tym czasie przygotowałam ciasto. Oddzieliłam białka od żółtek. Białka ubiłam na sztywną pianę, dodałam żółtka, wanilię i wymieszałam. Następnie dodałam mleko i mąkę i delikatnie zmiksowałam robotem na najmniejszych obrotach. Ciasto nalałam do nagrzanych naczyń. Na wierz ułożyłam jabłka ?
Piekłam 15 minut w 180 stopniach ?
Jabłka zazwyczaj prażę w większej ilości i potem wykorzystuje je do owsianki, jaglanki, jogurtu czy kaszki dla dziecka ? jeśli lubisz można dodać cynamonu ?
Jabłka możesz zastąpić dowolnymi sezonowymi owocami, jak np. śliwkami, truskawkami, malinami ?
Smacznego <3