Zielone gazpacho

Zielone gazpacho

Składniki:

  • 1 zielona sałata;
  • 1 zielona papryka;
  • 1 ogórek;
  • 1 ząbek czosnku;
  • 1 młoda cebula;
  • 1 garść listków mięty;
  • 1 garść listków bazylii;
  • 200 ml mleka kokosowego;
  • 1 łyżeczka soli morskiej;
  • 1/2 łyżeczki chilli;
  • wiórki kokosowe, pestki słonecznika, pestki dyni, orzeszki pinii do posypania;
  • awokado.

Wykonanie:

Sałatę porwałam na małe kawałki, paprykę, ogórek i cebulę pokroiłam na kawałki, ząbek poszatkowałam. Wszystko razem zblendowałam z mlekiem kokosowym, chilii oraz ziołami. Odłożyłam porcję dla córeczki i posoliłam resztę. Włożyłam do lodówki do schłodzenia. Przed zjedzeniem posypałam wiórkami kokosowymi, pestkami, orzechami oraz pokrojonym w kostkę awokado.

Przepis nadaje się już dla dzieci od 1 roku życia. Jagódce nie posypuję pestkami oraz orzeszkami. Awokado kładę jej osobno na talerzyk.

Smacznego <3

DominikaR Autor

Kocham gotować od zawsze. Czas spędzony w kuchni daje mi chwilę wytchnienia, relaksu i satysfakcji. Najlepszą zabawą jest dla mnie testowanie nowych rozwiązań oraz niebanalne zestawianie dobrze znanych smaków. Dodatkowym plusem jest radość moich bliskich, których częstuje efektami mojej pracy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.