Składniki:
- 1 zielona sałata;
- 1 zielona papryka;
- 1 ogórek;
- 1 ząbek czosnku;
- 1 młoda cebula;
- 1 garść listków mięty;
- 1 garść listków bazylii;
- 200 ml mleka kokosowego;
- 1 łyżeczka soli morskiej;
- 1/2 łyżeczki chilli;
- wiórki kokosowe, pestki słonecznika, pestki dyni, orzeszki pinii do posypania;
- awokado.
Wykonanie:
Sałatę porwałam na małe kawałki, paprykę, ogórek i cebulę pokroiłam na kawałki, ząbek poszatkowałam. Wszystko razem zblendowałam z mlekiem kokosowym, chilii oraz ziołami. Odłożyłam porcję dla córeczki i posoliłam resztę. Włożyłam do lodówki do schłodzenia. Przed zjedzeniem posypałam wiórkami kokosowymi, pestkami, orzechami oraz pokrojonym w kostkę awokado.
Przepis nadaje się już dla dzieci od 1 roku życia. Jagódce nie posypuję pestkami oraz orzeszkami. Awokado kładę jej osobno na talerzyk.
Smacznego <3