Zielone gazpacho

Zielone gazpacho

Składniki:

  • 1 zielona sałata;
  • 1 zielona papryka;
  • 1 ogórek;
  • 1 ząbek czosnku;
  • 1 młoda cebula;
  • 1 garść listków mięty;
  • 1 garść listków bazylii;
  • 200 ml mleka kokosowego;
  • 1 łyżeczka soli morskiej;
  • 1/2 łyżeczki chilli;
  • wiórki kokosowe, pestki słonecznika, pestki dyni, orzeszki pinii do posypania;
  • awokado.

Wykonanie:

Sałatę porwałam na małe kawałki, paprykę, ogórek i cebulę pokroiłam na kawałki, ząbek poszatkowałam. Wszystko razem zblendowałam z mlekiem kokosowym, chilii oraz ziołami. Odłożyłam porcję dla córeczki i posoliłam resztę. Włożyłam do lodówki do schłodzenia. Przed zjedzeniem posypałam wiórkami kokosowymi, pestkami, orzechami oraz pokrojonym w kostkę awokado.

Przepis nadaje się już dla dzieci od 1 roku życia. Jagódce nie posypuję pestkami oraz orzeszkami. Awokado kładę jej osobno na talerzyk.

Smacznego <3

DominikaR Autor

Kocham gotować od zawsze. Czas spędzony w kuchni daje mi chwilę wytchnienia, relaksu i satysfakcji. Najlepszą zabawą jest dla mnie testowanie nowych rozwiązań oraz niebanalne zestawianie dobrze znanych smaków. Dodatkowym plusem jest radość moich bliskich, których częstuje efektami mojej pracy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *