Zimowa zupa pomidorowa

Zimowa zupa pomidorowa

Składniki:

  • litr wywaru warzywnego ewentualnie można dodać jeszcze udko z kurczaka;
  • masło klarowane;
  • cebula;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 4 marchewki;
  • mały seler;
  • mały por;
  • 2 pietruszki;
  • duży słoik passaty pomidorowej;
  • bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, pieprz, sól;
  • twardy, żółty ser do posypania, np parmezan;
  • natka pietruszki.

Wykonanie:

Cebulę i czosnek posiekałam, podsmażyłam kilka minut na maśle klarowanym, aż się zeszkliły. Dodałam do cebuli pokrojoną marchewkę, pietruszkę, por i seler. Podsmażyłam 15 minut. Dodałam przyprawy i dolałam wywaru. Gotowałam około 20 minut. Następnie wlałam passate pomidorową i zagotowałam. Nałożyłam na talerz, posypałam serem i natką pietruszki 😋
Jeżeli chcę, aby zupa była bardziej syta dodaję upieczone wcześniej mięso lub jajko ugotowane ma twardo, czasem jem po prostu z chlebem 😊

Smacznego 🙂

DominikaR Autor

Kocham gotować od zawsze. Czas spędzony w kuchni daje mi chwilę wytchnienia, relaksu i satysfakcji. Najlepszą zabawą jest dla mnie testowanie nowych rozwiązań oraz niebanalne zestawianie dobrze znanych smaków. Dodatkowym plusem jest radość moich bliskich, których częstuje efektami mojej pracy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *