Zimowa zupa pomidorowa

Zimowa zupa pomidorowa

Składniki:

  • litr wywaru warzywnego ewentualnie można dodać jeszcze udko z kurczaka;
  • masło klarowane;
  • cebula;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 4 marchewki;
  • mały seler;
  • mały por;
  • 2 pietruszki;
  • duży słoik passaty pomidorowej;
  • bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, pieprz, sól;
  • twardy, żółty ser do posypania, np parmezan;
  • natka pietruszki.

Do przygotowania:

  • deska i nóż
  • garnek

Wykonanie:

Cebulę i czosnek posiekałam, podsmażyłam kilka minut na maśle klarowanym, aż się zeszkliły. Dodałam do cebuli pokrojoną marchewkę, pietruszkę, por i seler. Podsmażyłam 15 minut. Dodałam przyprawy i dolałam wywaru. Gotowałam około 20 minut. Następnie wlałam passate pomidorową i zagotowałam. Nałożyłam na talerz, posypałam serem i natką pietruszki ?
Jeżeli chcę, aby zupa była bardziej syta dodaję upieczone wcześniej mięso lub jajko ugotowane ma twardo, czasem jem po prostu z chlebem ?

Smacznego 🙂

DominikaR Autor

Kocham gotować od zawsze. Czas spędzony w kuchni daje mi chwilę wytchnienia, relaksu i satysfakcji. Najlepszą zabawą jest dla mnie testowanie nowych rozwiązań oraz niebanalne zestawianie dobrze znanych smaków. Dodatkowym plusem jest radość moich bliskich, których częstuje efektami mojej pracy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.