Zimowa zupa pomidorowa

Zimowa zupa pomidorowa

Składniki:

  • litr wywaru warzywnego ewentualnie można dodać jeszcze udko z kurczaka;
  • masło klarowane;
  • cebula;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 4 marchewki;
  • mały seler;
  • mały por;
  • 2 pietruszki;
  • duży słoik passaty pomidorowej;
  • bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, pieprz, sól;
  • twardy, żółty ser do posypania, np parmezan;
  • natka pietruszki.

Wykonanie:

Cebulę i czosnek posiekałam, podsmażyłam kilka minut na maśle klarowanym, aż się zeszkliły. Dodałam do cebuli pokrojoną marchewkę, pietruszkę, por i seler. Podsmażyłam 15 minut. Dodałam przyprawy i dolałam wywaru. Gotowałam około 20 minut. Następnie wlałam passate pomidorową i zagotowałam. Nakłożyłam na talerz, posypałam serem i natką pietruszki 😋
Jeżeli chcę, aby zupa była bardziej syta dodaję upieczone wcześniej mięso lub jajko ugotowane ma twardo, czasem jem po prostu z chlebem 😊

Smacznego 🙂

DominikaR Autor

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *