Składniki:
- litr wywaru warzywnego ewentualnie można dodać jeszcze udko z kurczaka;
- masło klarowane;
- cebula;
- 2 ząbki czosnku;
- 4 marchewki;
- mały seler;
- mały por;
- 2 pietruszki;
- duży słoik passaty pomidorowej;
- bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, pieprz, sól;
- twardy, żółty ser do posypania, np parmezan;
- natka pietruszki.
Do przygotowania:
- deska i nóż
- garnek
Wykonanie:
Cebulę i czosnek posiekałam, podsmażyłam kilka minut na maśle klarowanym, aż się zeszkliły. Dodałam do cebuli pokrojoną marchewkę, pietruszkę, por i seler. Podsmażyłam 15 minut. Dodałam przyprawy i dolałam wywaru. Gotowałam około 20 minut. Następnie wlałam passate pomidorową i zagotowałam. Nałożyłam na talerz, posypałam serem i natką pietruszki ?
Jeżeli chcę, aby zupa była bardziej syta dodaję upieczone wcześniej mięso lub jajko ugotowane ma twardo, czasem jem po prostu z chlebem ?
Smacznego 🙂