Składniki:
- 1,5 l wywaru warzywnego;
- 1 kg cebuli;
- masło klarowane;
- 100 ml śmietany roślinnej (np. ryżowej) lub krowiej śmietany 18% tłuszczu;
- pół łyżeczki cukru;
- sól i pieprz czarny mielony do smaku.
Do przygotowania:
- nóż i deska do krojenia
- garnek
- łyżka druszlakowa
- blender
- kubeczek / miseczka do rozprowadzenia śmietany
Wykonanie:
Cebule obrałam, pokroiłam w kostkę i zeszkliłam w garnku na maśle klarowanym. Dolałam wywar warzywny i gotowałam 20 minut. Po tym czasie wyłowiłam (np. łyżką durszlakową lub sitkiem) około 1/3 cebuli, a resztę zblendowałam. Odlałam trochę zupy dla Jagody. Pozostałą cebulę wrzuciłam z powrotem do zupy (dla Jagody odlałam wcześniej, bo nie lubi plątających się w zupie cebul, ale bez tych kawałeczków już chętnie zjadła). Odlałam pół chochelki zupy do kubeczka i rozprowadziłam w nim śmietanę. Następnie wlałam śmietanę do zupy dla nas i dla Jagody. Doprawiłam solą, pieprzem i cukrem obie zupy (Jagoda ma już 2 lata, więc solę jej zupę).
Smacznego <3
Pierwszą cebulę można zacząć wprowadzać dziecku już po 9 miesiącu życia. Jest ona bogata w wiele wartości odżywczych. Posiada w swoim składzie witaminę A oraz te z grupy B, jak również C, E i K. Co więcej, bogata jest w cynk, fosfor, fluor, krzem, magnez, mangan, miedź potas, selen, siarkę, sód, miedź oraz żelazo. Cebula nazywana jest skarbnicą zdrowia. Jej działania prozdrowotne to:
- wspomaganie układu odpornościowego,
- zapobieganie nowotworom,
- silne działanie bakteriobójcze,
- zapobieganie powstawaniu w naczyniach krwionośnych płytek miażdżycowych oraz obniżanie poziomu cukru we krwi,
- łagodzenie reakcji alergicznych, także tych związanych z astmą.
Jej jedyną wadą jest ciężkostrawność.
Na zdrowie!
Jeśli wpis był dla Ciebie pomocny, to udostępnij proszę 🙂