Zupa cebulowa

Zupa cebulowa

Składniki:

  • 1,5 l wywaru warzywnego;
  • 1 kg cebuli;
  • masło klarowane;
  • 100 ml śmietany roślinnej (np. ryżowej) lub krowiej śmietany 18% tłuszczu;
  • pół łyżeczki cukru;
  • sól i pieprz czarny mielony do smaku.

Do przygotowania:

  • nóż i deska do krojenia
  • garnek
  • łyżka druszlakowa
  • blender
  • kubeczek / miseczka do rozprowadzenia śmietany

Wykonanie:

Cebule obrałam, pokroiłam w kostkę i zeszkliłam w garnku na maśle klarowanym. Dolałam wywar warzywny i gotowałam 20 minut. Po tym czasie wyłowiłam (np. łyżką durszlakową lub sitkiem) około 1/3 cebuli, a resztę zblendowałam. Odlałam trochę zupy dla Jagody. Pozostałą cebulę wrzuciłam z powrotem do zupy (dla Jagody odlałam wcześniej, bo nie lubi plątających się w zupie cebul, ale bez tych kawałeczków już chętnie zjadła). Odlałam pół chochelki zupy do kubeczka i rozprowadziłam w nim śmietanę. Następnie wlałam śmietanę do zupy dla nas i dla Jagody. Doprawiłam solą, pieprzem i cukrem obie zupy (Jagoda ma już 2 lata, więc solę jej zupę).

Smacznego <3

Pierwszą cebulę można zacząć wprowadzać dziecku już po 9 miesiącu życia. Jest ona bogata w wiele wartości odżywczych. Posiada w swoim składzie witaminę A oraz te z grupy B, jak również C, E i K. Co więcej, bogata jest w cynk, fosfor, fluor, krzem, magnez, mangan, miedź potas, selen, siarkę, sód, miedź oraz żelazo. Cebula nazywana jest skarbnicą zdrowia. Jej działania prozdrowotne to:

  • wspomaganie układu odpornościowego,
  • zapobieganie nowotworom,
  • silne działanie bakteriobójcze,
  • zapobieganie powstawaniu w naczyniach krwionośnych płytek miażdżycowych oraz obniżanie poziomu cukru we krwi,
  • łagodzenie reakcji alergicznych, także tych związanych z astmą.

Jej jedyną wadą jest ciężkostrawność.

Na zdrowie!

Jeśli wpis był dla Ciebie pomocny, to udostępnij proszę 🙂

DominikaR Autor

Kocham gotować od zawsze. Czas spędzony w kuchni daje mi chwilę wytchnienia, relaksu i satysfakcji. Najlepszą zabawą jest dla mnie testowanie nowych rozwiązań oraz niebanalne zestawianie dobrze znanych smaków. Dodatkowym plusem jest radość moich bliskich, których częstuje efektami mojej pracy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.